През 2014 г. пет производителя на билки обединяват усилията си, за да създадат биологична билкова ферма „Под слънцето“, което ги превръща в най-големият португалски износител на ароматни и лечебни растения. За да спести разходи за енергия в процеса на сушене на билките, един от фермерите започва сътрудничество с местен инженер, в резултат на което е създадена иновативна слънчева система за сушене.

Гонсало Коста Мартинс е един от петимата производители на билки, участващи в билковата ферма и основател на компанията, разработила новата слънчева система за сушене.Той споделя „С нашите 34 ха земя сме най-големият износител на билки в Португалия. Ние отглеждаме различни видове билки, като лимонена трева, мента, мащерка и френски естрагон“.

Гонсало, който е ландшафтен архитект по образование, посочва, че причината фермерите да обединят усилията си и да основат ферма за ароматни и лечебни растения, е справянето с дълбоката икономическа криза в Португалия. „Под слънцето“ обаче трява да се справи с няколко предизвикателства като „конкуренция от производителите, които искат по-ниски цени за своите билки, но също и със страните с по-ниски заплати, като Източна Европа и Северна Африка“, разказва Гонсало.

В началото производителите на билки са имали проблем със сушенето на растенията и с високите енергийни разходи, което ги подтиква да мислят за по-евтини начини за сушенето. Така се появява идеята за слънчевата сушилня на „Под слънцето“, която билкарите наричат „Black Block“ и патентоват като BLACK BLOCK.

Гонсало описва иновативната идея и технология: „Идеята е хибридна слънчева система за сушене, която използва както слънчева, така и електрическа енергия. Сушенето се извършва в рециклирани контейнери, боядисани в черно, изолирани с нова стена и покрити с поликарбонови листове. Това превръща контейнерите в сушилни камери. Нашите хибридни контейнери използват спомагателен източник на енергия и могат да намалят енергийните разходи с до 70%. Освен това имаме и контейнери, които напълно разчитат на слънчевата енергия.“

Как работи?

BLACK BLOCK® събира данни за температура и влажност чрез сензори. Тези данни се анализират в реално време чрез автоматична програма, която контролира цялото оборудване, за да се стабилизират параметрите на средата за сушене на оптимални нива и по този начин да се постигнат качествени характеристики на сушене с максимална икономия на енергия. Алгоритъмът за изчисляване, който е мозъкът на BLACK BLOCK®, винаги дава приоритет на постъпването на топъл въздух от слънчевите колектори, като се използва максимално източника на възобновяема енергия, който е чист и безплатен. През нощта той избира допълнителна енергия, възползвайки се от двойните тарифи и активира оборудването, за да осигури непрекъснатост на сушенето.

Контролът и мониторингът на сушенето са възможни локално или дистанционно чрез компютър или смартфон, навсякъде по света. Потребителят има достъп до данните за сушене, може да задава стойности, да включва и изключва устройства.

„Системата е създадена от фермери и за фермери. Ние, като партньори на „Под слънцето“, искахме да имаме сушилня, която да доведе до висококачествени, последователни и надеждни резултати, така че да можем да произвеждаме качествени сушени билки. В крайна сметка успяхме да оптимизираме тази система, така че да можем да я продължим като бизнес в допълнение към „Под слънцето“. Удивително е, че можем да предложим на селскостопанския пазар иновативно решение за сушене.“, казва Гонсало и в заключение споделя, че „това, което първоначално започна като решение за спестяване на разходи за енергия в „Под слънцето“, се оказа нов успешен бизнес “.

Повече информация за проекта и контакти:

Sir Gonçalo Costa Martins; e-mail: g@blackblock.eu; website : www.blackblock.eu

 

Източник: https://ec.europa.eu/eip/agriculture/www.blackblock.eu

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!