Местно отглеждани, здравословни, органични зърнени култури

Днес един човек в Унгария консумира средно 36-37 кг хляб годишно и поради тази причина качеството на хляба е ключов проблем за общественото здраве“ – Изследователски институт по биологично земеделие в Унгария (ÖMKi). ÖMKi провежда изследвания, за да даде възможност на унгарските фермери да отглеждат древни зърна, които са най-добре адаптирани към техния район, с достатъчен добив и които могат да се отглеждат с помощта на биологични методи.  

Органичните древни зърнени храни (спелта, лимец и емер), които имат специално хранително съдържание, се предлагат все по-често в занаятчийските пекарни, а фермерите също имат нарастваща база от знания за отглеждането и преработката им. От 2012 г. ÖMKi непрекъснато работи върху изследвания в подкрепа на фермерите в този процес.

Освен това в края на 2020 г. ÖMKi стартира национална мрежа за тестване на малки участъци от сортове биологична зимна пшеница („Мрежа“). Целта на тази Мрежа е да помогне на фермерите да изберат най-добрите сортове при биологични условия в техния регион и по този начин да гарантират, че висококачествените и здравословни хлебни изделия ще стигнат до масите на потребителите. Дейностите включват също биологични тестове на сортове във фермата, където фермерите участват активно в изследванията, събитията и публикациите, както и в разработването на онлайн база данни фермер-мелничар-пекар.

10 ферми са включени в опити във фермата. При условия на биологично земеделие, повече от 20 местни и международни сорта зимна пшеница, както и редица местни разновидности емер и лимец са тествани в малки полеви експерименти в седем места в цялата страна.

Д-р Дора Дрекслер, директор на ÖMKi: „Древните зърнени сортове, включени в нашето изследване – известни също като олющени зърна – могат успешно да се отглеждат дори в по-малко плодородни райони и са особено ценни поради високата си степен на адаптивност. Древните зърнени култури имат различни хранителни профили в сравнение със съвременните сортове хлебна пшеница, често с различен протеинов състав. Като такива, те са важна пазарна възможност, насочена към клиенти, загрижени за околната среда и здравето, и гастрономическия сектор.

Предишни изследвания вече потвърдиха, че еммерът и лимецът например са особено здравословни храни. Настоящото изследване също ще се опита да разбере по-добре защо, въпреки съдържанието на глутен в тези зърнени, те могат да бъдат по-усвоими за тези, които са чувствителни към глутен. От гледна точка на селското стопанство, тези зърнени също са показали, че имат много предимства като устойчивост на болести, адаптивност, жизненост и способност за потискане на плевелите.

Мрежата внимава да включва цялата верига за биологични продукти в своите изследвания. Д-р Дрекслер обяснява: „Излизайки отвъд тясната област на изследванията, ние редовно организираме срещи фермер-мелничар-пекар. Освен това създадохме базата данни фермер-мелничар-пекар, за да улесним производителите и другите участници в продуктовата верига да се намират и по този начин да доставят здравословно, без остатъци органично пшенично брашно, до колкото е възможно повече пекарни и домакинства.

Това лято ÖMKi организира професионален открит ден в биофермата Csoroszlya в Западна Унгария. Тази ферма е домакин на редица изследователски експерименти. На срещата мениджърът на фермата Агостон Нобилис докладва за опита си в отглеждането на биологична пшеница и най-новите разработки във фермата „Много се радвам, че съм домакин на цяла серия от експерименти за тестване на различни сортове култури и виждам резултатите – производствени резултати, средни добиви, стойност на хлебни изделия – за да можем да видим дали си струва да отглеждаме нов сорт в бъдеще„. Нобилис също така обяснява стойността на директната работа с пекарни „Пекарите знаят с какъв вид зърно обичат да работят, в каква посока биха искали да тръгнат. Например, ние работим с пекарна от три години„. Неговото участие в изследването също му е помогнало да работи върху контрола на плевелите и вредителите и поддържането на здрава почва. Експериментира с ротацията, като поддържа разнообразието на културите в ротацията, включва вторични насаждения и покривни култури.

Източници: https://ec.europa.eu/eip/agriculture/; https://biokutatas.hu/; www.youtube.com

ВИЖТЕ още добри практики и вдъхновяващи идеи в нашата рубрика ДОБРИ ПРАКТИКИ!

ВИЖТЕ още идеи за агроиновации от Електронна база данни на ЕК с иновативни проекти по програма LIFE на ЕС!

ВИЖТЕ още подбрани от нас идеи за агроиновации от изследователските Проекти с множество участници по програма “ Хоризонт 2020 “ и Тематични мрежи по програма “ Хоризонт 2020″

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!