„Потребителите стават все по-заинтересовани от това какво ядат и откъде идва храната им. Да се ​​създаде верига за доставки от фермера до регионален супермаркет или ресторант е най-добрият отговор на това, да има регионален, екологично чист и ясен продукт.“, Сара Мош, работеща за водещия партньор на Оперативната група Wild Fruits.

Wild Fruits (бълг. Диви плодове) е Оперативна група от Германия, която работи върху потенциала за производство и преработка на диворастящи плодове като арония (Aronia spp.), рози ( Rosa spp.) и цъфтящи дюли (Chaenomeles spp.). На пазара има голямо търсене на тези плодове, които се считат за здравословни продукти, но местните производители са много малко.

Дивите, специализирани, необичайни плодове се отнасят към горските и други плодове, които не са сред традиционно отглежданите, но се характеризират с високо съдържание на витамини и антиоксиданти. Въпреки нарастващото търсене на този вид плодове в Германия, все още има много малко производители и затова на потребителите се налага  да купуват вносни продукти.

Фермерът Франк Спает от Мекленбург-Западна Померания отглежда морски зърнастец /облепиха (Hippophae rhamnoides), който продава на местни компании за производство на сокове и конфитюри. Забелязвайки, че търсенето на необичайни и редки плодове се увеличава, той решава заедно със своя съветник по земеделието, че би било интересно да се експериментира допълнително този вид верига за доставки. В екип с университет, изследователски център и маркетингова компания създава Оперативната група (ОГ) Wild Fruits.

Нова възможност

Целта на този проект на ОГ е да започне отглеждането на няколко нови плодове и да разгледа всяка част от веригата на доставки, от растението до потребителя.

Сара Мош, която работи за водещия партньор на ОГ-  Lgra Agrarberatung GmbH за селскостопански консултантски услуги, казва: „Потребителите стават все по-заинтересовани от това какво ядат и откъде идва храната им. Да се ​​създаде верига за доставки от фермера до регионален супермаркет или ресторант е най-добрият отговор на това, да има регионален, екологично чист и ясен продукт.“

Франк Спает обяснява, че от гледна точка на производителя е важно диверсифицирането на културите, то може да помогне за оптимизиране на използването на селскостопанските ресурси и осигуряване на резервна възможност в случай, че една култура не успее: „Винаги е интересно да се пробват нови неща. И като резултат имате възможност да увеличите максимално икономическите резултати на компанията / фермата. Например, като се използват машините по време, през което обикновено не сте ги ползвали, тъй като разлинчите плодове  узряват по различно време на годината. Също така е добре да не се зависи само от един вид плод, за да се сведе до минимум рискът от частично или пълно пропадане на реколтата. И разбира се подобряване на резултатите чрез продажба на нов продукт.“

Иновативен плод

Франк Спает сега отглежда три вида плодове в органични условия: арония (Aronia spp.), рози (Rosa spp.) и цъфтящи дюли (Chaenomeles spp.) и провежда полеви опити, подпомаган от земеделската консултантска служба. Друг партньор, изследователският център за селско стопанство в Мекленбург-Передня Померания, отглежда същите плодове при конвенционални условия в друга част на региона в експерименталната им ферма. Партньорите тестват колко успешно растат плодовете при двата различни начина на отглеждане.

Маркетингови стратегии

В същото време маркетинговият партньор Baltic Consulting и Университетът за приложни науки Neubrandenburg разглеждат другия край на веригата за доставки: маркетинговите възможности.Те осъществяват контакт с малки компании в региона, които може да са заинтересовани да купуват и произвеждат тези продукти. Но не става въпрос само за самите плодове. Дървесината също може да получи стойност. Някои компании проявяват интерес към листата на растенията, за да произвеждат плодови чайове или плодови брашна. Други се интересуват от сока, а трети – от страничния продукт от процеса на производство на сокове за създаване на нови продукти като захаросани плодове и закуски.

Бъдещи стъпки

Wild Fruits следи как реагират трите плодови култури на климата и анализира към какви заболявания са били податливи досега. ОГ ще изпробва различни механични процедури за прибиране на плодовете и ще документира развитието на растенията.Първата им реколта от плодове беше миналата година и скоро ще получат резултатите от процеса по направеното подрязване. Сара продължава: „Университетът за приложни науки в Нойбранденбург анализира първите резултати за различното съдържание на плодовете, като нивата на витамин С и различни феноли като антоцианини и други оцветители. Това би могло да разшири идеите за тяхното използване.“

Партньори на оперативна група Wild Fruits

  • Водещ партньор: LMS Agrarberatung GmbH, Център за земеделска консултантска служба, Росток, Германия
  • Университет за приложни науки Нойбранденбург, Германия
  • Изследователски център за селско стопанство Мекленбург-Передня Померания
  • Baltic Consulting, Stäbelow, Германия (маркетингова компания)
  • Sanddorn Storchennest GmbH, Ludwigslust, Германия (овощар)

Прочетете още вдъхновяващи идеи в брошурата ЕПИ-АГРИ: EIP-AGRI Brochure Innovation in short food supply chains: English version

ПРСР 2014-2020 подкрепя къси вериги на доставки и местни пазари чрез подмярка 16.4, която тръгва в началото на юни 2020

Програма за развитие на селските райони 2014-2020 работи за стимулиране на иновациите в късите вериги за доставка на храни и местни пазари чрез подкрепа по подмярка 16.4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки“ от мярка 16 „Сътрудничество“. По-рано този месец зам-мин. Лозана Василева съобщи, че в началото на месец юни ще стартира приемът на проектни предложения по подмярка 16.4. Приемът ще е с продължителност от 2 месеца, а кандидатстването през ИСУН. Общият бюджет по процедурата ще бъде 8 млн. евро, като 391 160 лв. е максималният размер на безвъзмедната финансова подкрепа (БФП) за проект, 15 000 лв. е минималният размер на БФП за един проек, а процент на съфинансиране е 50 % от общите допустими разход.

 

До 1 юни е общественото обсъждане по проект на насоки по подмярка 16.4 на ПРСР 2014-2020

Източник: https://ec.europa.eu/eip/, снимки: Wild fruits

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!