По време на официална среща в Москва министър Танева и министърът на селското стопанство на Руската федерация Дмитрий Патрушев обсъдиха заболяването Африканска чума по свинете (АЧС), което е засегнало и двете страни. Договорено е експерти от двете държави да обменят информация и добри практики за справяне със заболяването, като екип от БАБХ посети Русия.  Десислава Танева информира руския си колега, че в българското законодателството се извършва промяна, с цел засилване на биосигурността във фермите.

Министерство на земеделието, храните и горите съобщава, че до края на годината български млекопреработвателни предприятия ще бъдат инспектирани от руски експерти. Целта на посещението им е да бъде одобрен списък от фирми, които ще могат да изнасят продукцията си за Русия след като отпадне наложеното ембарго.

През 2018 г. обменът на аграрни стоки между двете страни възлиза на 62,6 млн.щ.д. Износът на български стоки за руския пазар нараства с 19,4% спрямо 2017г., до 54,4 млн.щ.д. През 2018 г. положителното търговското салдо за България достига 46,3 млн.щ.д., с 30,4% над нивото от предходната година. Водещи селскостопански продукти в българския износ за руския пазар са предимно тютюн, тестени продукти, шоколадови изделия, вина и др.

Източник: МЗХГ

Абонирайте се за нашия бюлетин и се присъединете към 733 други абонати.