Първите четири от тях бяха одобрени от Генералната митническа администрация на Китайската Народна Република (КНР) през юли 2019 г. В началото на месец септември тази година одобрение за износ получиха още 10 български предприятия.

Това се случва след подписване на Протокол между Министерството на земеделието и храните на Република България и Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на КНР за ветеринарните и здравни изисквания за износ на млечни продукти през 2016 г. по време на първи мандат на #Десислава Танева като министър на земеделието и храните. След подписването на документа 21 български фирми изявиха желание да изнасят своите млечни продукти за Китай.

МЗХГ и БАБХ полагат всички усилия за възможно най-скорошно одобряване от страна на Генералната митническа администрация на КНР и на останалите 7 български предприятия.

Списъкът с 14-те одобрени до момента български предприятия е публикуван на интернет-страницата на Генералната митническа администрация на КНР и е достъпен на следния линк: http://www.customs.gov.cn//customs/jyjy/jckspaq/xxfw63/jkspjwscqyzcxx/jkrpjwscqyzcmd/rzpyyepfrpcw/oz8/2528910/index.html

Списъкът на фирмите може да видите ТУК.

Източник: МЗХГ