Министерството на земеделието предвижда целеви приеми по Програмата за развитие на селските райони по отношение на засегнатите места

Това заяви служебният министър на земеделието по време на пресконференция, проведена след състоялото се днес (07.06.2022 г.) заседание на Министерски съвет (МС), когато са обсъждани всички възможни канали на финансиране за тежко засегнатите от последните наводнения общини.

Мога да ви уверя, че нямаме проблеми със заделените целеви средства по отношение на община Марица и община Калояново“, заяви министър Явор Гечев и поясни „С комуникация с Европейската комисия ще искаме разрешение изрично да върнем селата от Карловско в обхвата на ПРСР, за да можем да направим същото нещо там със заделяне целеви средства по Програмата.“.

Кметовете на засегнатите общини Карлово, Марица и Калояново ще бъдат освободени от заплащане на отчисленията за депониране на отпадъци, образувани при отстраняването на последиците от наводненията, който към момента съгласно Закона е 95 лева на тон, съобщи служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Пресконференцията на МС от днес можете да проследите във видеото:

Тази сутрин в ефира на БТВ министъра Гечев заяви „В момента на терен в района на Карлово има хора, специалисти от Българска агенция по безопасност на храните, които изнасят и намират умрелите животни, за да не предизвикаме още една екологична криза. Тези хора са там, за да помагат на засегнатите и това няма да им струва някакви средства. Независимо дали става въпрос за животни, които са описани и са в регистъра или са в т.нар. заден двор и нямат ушни марки, нека хората да заявяват дадените животни, защото иначе няма да можем да ги обезщетим след това. Трябва да има протокол не само за животните, които сме изнесли, а на база на него да се обезщетят хората. Държавната администрация е там, за да им помага, а не да ги санкционира“.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Стопани пострадали от наводненията в района на Карлово могат да подават заявления за подпомагане

Източник: www.gov.bg; https://www.facebook.com/Government.of.Bulgaria; www.mzh.government.bg; www.moew.government.bg; https://www.btv.bg/

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!