В хода на актуализацията на Националния план за възстановяване и устойчивост в мандата на служебното правителство, министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в кратък срок е изготвило нов проект за подкрепа на инвестиции, свързани с по-успешното адаптиране на отрасъла към изискванията на зеления и цифровия преход.

Това става ясно от прессъобщението на МЗХГ, касаещо проведеното на 13.07.2021 г. онлайн заседание на Консултативния съвет по биологично земеделие.

Наименованието на проекта е „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство“, а общият размер на средствата по него възлизат на 250 млн. лева.

От МЗХГ посочват, че новият проект се базира на събраните и анализирни виждания на земеделския бранш за приоритетните инвестиции, които могат да бъдат финансирани и при отчитане на изискванията на Механизма за възстановяване.

„Проектът е изпратен от Министерския съвет към Европейската комисия и се очакват нейните коментари и становище относно допустимостта му за финансиране. Съвсем скоро предстои да бъде публикувана за обществено обсъждане актуализираната версия на Плана в това число и постъпилите нови проектни предложения“, поясняват от МЗХГ.

Служебният заместник-министър на земеделието, храните и горите Георги Събев, който е председател на Тематична работна група за разработване на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за програмния период 2021 – 2027 (ТРГ за СПРЗСР), отправи покана към членовете на ТРГ за участие в 13-то заседание, което поради въведените противоепидемични мерки ще бъде видеоконферентно и ще се проведе на 14 юли. Очаква се МЗХГ да предостави информация към членовете на ТРГ за хода на преговорния процес след заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, проведено в периода 28.07.2021 г. – 29.07.2021 г., както и информация за предприетите от страна на МЗХГ действия във връзка с продължаване на процеса по разработване на СПРЗСР.

В днешното онлайн заседанието на Консултативния съвет по биологично земеделие, което бе открито от проф. д-р Христо Бозуков, са обсъдени подготовката на нормативната база за следващия програмен период, както и възможностите за актуализиране на „План за развитие на биологичното производство“👉 Повече за диксусиите от заседанието можете да научите👉 ТУК!

Източник: МЗХГ

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!