Министърът на земеделието, Иван Ивнов, заяви категорично „не е реалистично да успеем с внасянето на плана до края на годината“ в интервю за www.bgfermer.bg.

Според министъра 22 държави, сред които и Германия, до 31 декември 2021 г. няма да представят на Европейската комисия (ЕК) своите проекти на национални стратегически планове по ОСП 2023-2027. Министър Иванов уточнява, че този срок „не е преклузивен, а препоръчителен„, пояснявайки „С Германия имаме идентични мотиви, те също влизат в нов етап на своето управление с нови политики. Няма как политики, заложени от предходни правителства, да не бъдат ревизирани в момента през призмата на нашето коалиционно споразумение. Не може така набързо за 2 седмици да вземем решения за период от 2023 до 2027 г. Аз няма да го допусна!„.

„Забавяне с месец- два“ на внасянето на Стратегическия план по ОСП 2023-2027 в ЕК

Министър Иванов заявява още „Но като министър на земеделието ще държа да се работи много усърдно и дори да се забавим с месец-два, това да бъде максимумът. Тоест в оставащите дни на декември и в първите на Новата година да се действа много усърдно, за да бъде завършен този план. И бързината няма да е за сметка на качеството.„.

Уточняваме, че насроченото за 21 декември 2021 г. осемнадесето онлайн заседание на Тематичната работна група за разработване на Стратегическия план по ОСП за програмния период 2023 – 2027 беше изместено за провеждане на 23.12.2021 г., а в последствие администрацията на МЗ го отложи за месец януари 2022 г.

Идеята е да се иска „официализиране на стратегическия план с решение на парламента„, съобщава www.bgfermer.bg, а за земеделският министър „Основният проблем е колко внимателно и деликатно да се въведе това изискване на коалиционното споразумение за таван от 100 000 евро„.

 

„Всеки сектор е важен и има своя принос за земеделската политика и икономиката на страната“

Министър Иванов посочва още „Много е важно и аз няма да допусна да се противопоставят едрите и дребните фермери. В никакъв случай. Всеки има своето място и значение в сектора. Ще защитаваме интереса на всички земеделски стопани, но акцентът ще бъде, както е в коалиционното споразумение, към развитието на микро, малки и средни стопанства. Ще опитаме да върнем колкото може повече хора в земеделския сектор. Това ще бъде и един от механизмите за завръщане на нашите сънародници от чужбина, които работят в земеделието. Със своя опит и знания те ще могат да се реализират и у нас – например в биологичното земеделие. Всеки сектор е важен и има своя принос за земеделската политика и икономиката на страната. Ще вкараме и финансовите инструменти. Всеки да има равен достъп до средства – национални, европейски, под формата на нисколихвени и облекчени кредити. Така и по-големите ще могат да се компенсират, ако има намаляване на субсидиите им.„.

Нов политически кабинет на новото Министерство на земеделието (МЗ)

С Решение на НС от 13.12.2021 г. е приета структура на Министерския съвет (МС) на Република България като Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) се преобразува в Министерство на земеделието (МЗ). С Решение на НС от 13.12.2021 г. за министър на земеделието е избран Иван Валентинов Иванов.

Със заповед на премиера Кирил Петков от 21.12. 2021 г. на длъжността заместник-министър на земеделието са назначени Момчил Неков и Иван Христанов. Със заповед на премиера от 22.12.2021 г. Атанас Добрев е преназначен от длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите на поста заместник-министър на земеделието. Със заповед на премиера от 23.12.2021 г. е назначен и четвъртият заместник-министър на земеделието Стефан Бурджев.

Източник: www.bgfermer.bg; www.gov.bg; https://dv.parliament.bg/; https://ruralnet.bg/

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Гласуван е съставът на Комисия по земеделието, храните и горите към 47-о Народно събрание

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!