Европейската комисия (ЕК) обяви датите и програмата за тазгодишното издание на конференцията EU Agricultural Outlook, което ще се  проведе онлайн на 9 и 10 декември 2021 г.

Конференцията на ЕК EU Agricultural Outlook се провежда всеки декември от 2014 г. насам и за втора поредна година поради пандемията от COVID- 19 ще се проведе онлай. Организатор на събитието е Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ (ГД АГРИ) на ЕК.

Темата на тазгодишното осмо събитие е „Fit for 2030 – resilient EU agri-food systems and rural areas“, с фокус върху устойчивите агро-хранителни системи на ЕС и селските райони в контекста на дългосрочните целите на Съюза до 2030 г. Организаторите предвиждат разглеждането на важни въпроси като: как ще изглежда земеделието след 10 години, какви храни ще купуват потребителите, как ще се променят селските райони и др.

Очаква се еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски и Дубровка Суица, вицепрезидент на ЕК за демокрация и демография, да открият официално конференцията на 09.12.2021 г. в 10 ч. (СЕТ). В програмата на първия конферентен ден е включена тематична сесия за приносът на селското стопанство в постигането на целите за климатична неутралност, в рамките на която ще се проведат паралелни сесии по темите: въглеродно земеделие; биоикономика (включително горско стопанство); биологичният план за действие – предизвикателства и възможности; ролята на търговията.

Конференцията ще разгледа перспективите на световните селскостопански пазари до 2030 г., в светлината на политическата и пазарна несигурност, пред които е изправен селскостопанският сектор. Ще бъдат ли хранителните системи по-устойчиви след пандемията COVID- 19? Дали новата Обща селскостопанска политика (ОСП) ефективно ще насърчи земеделските производители в цяла Европа да приемат зеления преход? Висши представители на европейските институции и международни организации, земеделски стопани, земеделски експерти и участниците в селските райони ще се съберат, за да обсъдят тези въпроси, както и по-широките средносрочни перспективи за селскостопанските пазари, доходите и околната среда.

Всяка година конференцията съвпада с публикуването на годишния доклад на ЕК за пазарните перспективи на селскостопанския сектор на ЕС, включително политическата рамка и несигурността около развитието на пазара през следващите 10 години.

Програмата на онлайн конференцията 2021 EU Agricultural Outlook „Fit for 2030 – resilient EU agri-food systems and rural areas“ можете да откриете ТУК!

🎦 Конференцията ще се предава на живо в страницата на ГД АГРИ във Facebook: www.facebook.com…
#⃣ Присъединете се към диксуиите в Twitter с хаштаг #AgriOutlook.
ℹ Актуална информация за конференцията: https://ec.europa.eu/info/events…

Източник: https://ec.europa.eu/; www.facebook.com/EUAgri/

ВИЖТЕ ОЩЕ:

14-15 октомври: Второ издание на конференцията на ЕК „От фермата до трапезата“

„Устойчиви хранителни системи на ЕС“: До 26 октомври тече допитване на ЕК по пътната карта за първоначалната оценка на въздействието на законодателна рамка

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!