В рамките на проведеното на 16.09.2020 г. заседание, Министерският съвет (МС) одобри българската позиция за заседанието на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 21 септември в Брюксел.

Очаква се министрите да продължат с обсъждането на Пакета за реформата на ОСП след 2020 г.

По време на дискусията ще бъде обсъдена зелената архитектура, Новият модел на прилагане на политиката и системата на директни плащания.

От правителствената пресслужба съобщават, че България настоява за постигане на по-амбициозен компромис по въпросите за интервенциите, които водят до икономическа и социална устойчивост на сектора – обвързаната подкрепа и преходната национална помощ. По отношение на директните плащания, за страната ни е от съществено значение преходната национална помощ да се включи в Стратегическия план с необходимата гъвкавост. По този начин ще могат да се променят референтните периоди, като се отчита динамиката на секторите.

В рамките на заседанието се очаква и Европейската комисия да запознае Съвета с актуалната информация относно свързани с търговията въпроси на селското стопанство.

Източник: https://www.gov.bg/bg/

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!