Община Кюстендил обяви датите на тазгодишния ПРАЗНИК НА ПЛОДОРОДИЕТО 2022, които заради насрочените парламентарни избори се изместват със седмица по-рано от традиционните дни.

„Празника на плодородието“ се провежда ежегодно от 2008 г. и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Институт по земеделие – Кюстендил на ССА, който всяка година представя десетки сортове ябълки, отглеждани и култивирани в региона.

 24 и 25 септември 2022 г.(събота и неделя)

Площад „Велбъжд“ -гр.  Кюстендил

 

 

Празникът увенчава есента в гр. Кюстендил и го заявява отново като град – „Майка на българското овощарство“, посочват организаторите. Този есенен празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс, проведен през далечната 1896 година, именно в гр. Кюстендил. Овощарската традиция на кюстендилския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение и от род на род.

Богата художествена програма и красиво аранжирани щандове с плодове и зеленчуци радват посетителите. Провежда се конкурс за най-красиво аранжиран щанд и най-едра ябълка, в който участие взимат представители на различни неправителствени организации от цялата община. Всяка година кулинарни експерти от страната са специални гости на събитието. Гостите на „Празника на плодородието“ се забавляват в спортни зони и тематични художествени ателиета с аниматори.

Занаятчии и търговци от Кюстендил и региона представят своите художествени произведения, а земеделски производители продават своята чиста и здравословна продукция, директно на потребителите.

Източник: Отдел „Култура и духовно развитие“ на общ. Кюстендил; снимка: Kultura.Kyustendil

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!