Програмата на EIT Food Seedbed Incubator – подкрепа за предприемачи и стартъп компании е 6-месечна програма, която има за цел да трансформира иновативните идеи и пробиви в научните изследвания във валидирани от пазара бизнес предложения.

EIT Food и програмата Seedbed Incubator предлага финансиране до 6 000 евро за улесняване на дейностите за тестване на пазара и за разговори/срещи с потенциални клиенти, заинтересовани страни и крайни потребители за валидиране на бизнес идеи.

 • Краен срок за кандидатстване: 10 април 2021
 • Повече информация ТУК
 • Можете да кандидатствате ТУК

 

Програмата е фокусирана върху подпомагането на следните групи участници с бизнес предложения:

 • Предприемачески екипи, които се стремят да потвърдят търговския потенциал на своите иновации.
 • Научни предприемачи, които се стремят да потвърдят търговския потенциал на технологията, която разработват като студенти, академици или служители в изследователска организация или университет.
 • Наскоро регистрирани компании (спин-аут или стартъп, обикновено на по-малко от една година), които се стремят да затвърдят търговския потенциал на своите иновации.
 • Изследователски центрове и университети: EIT Food са особено заинтересовани да работят с офиси за трансфер на технологии и комерсиализация в цяла Европа, за да подпомогнат превръщането на научните открития в търговски начинания.

Предложените иновации трябва да попаднат в една от основните области на EIT Food: Устойчиво замеделие; Устойчива аквакултура; Алтернативни протеини; Цифрова проследимост; Кръгови хранителни системи; Целево хранене.

EIT FAN е програма свързва стартиращи компании с водещите в индустрията корпоративни и изследователски партньори, за да пилотират своята технология и да постигнат крайната цел – успешно позициониране на пазара.

Програмата търси стартиращи предприятия с фокус агро храни с високо въздействие, жизнеспособен път към успеха и известен напредък с техните планове – успешно завършено ниво на технологична готовност 4 (“технология, потвърдена в лаборатория”) и ниво на готовност на клиентите 4 (“потвърден проблем/нужди от няколко клиенти и/или крайни потребители“).

 • Краен срок за кандидатстване: 10 Април 2021
 • Повече информация ТУК
 • Можете да кандидатствате ТУК

 

Мрежата RisingFoodStars (RFS) позволява успешни, въздействащи скейлъп-и в сектора на агро храните да се развият до следващото ниво.

При участие в програмата получавате:

 1. Лесен достъп и персонализирано запознанство с водещи световни корпорации, академични среди и изследователски организации.
 2. Достъп до важни международни събития за стартиращи компании в сферата на агро храните, персонализирана подкрепа за скалиране, намиране на инвестиции и справяне с типичните проблеми при разрастване на един бизнес.
 3. Възможност за партньорства в доверена мрежа от водещи световни компании.

 • Краен срок за кандидатстване: 10 aприл 2021
 • Повече информация ТУК
 • Можете да кандидатствате ТУК

 

EIT Food RIS Fellowships общността търси млади хора, които са завършили висшето си образование в чужбина и имат намерение да се завърнат и развиват в родната си страна.

Програмата RIS Fellowships е посветена на текущи или вече завършили магистри, и млади предприемачи. Бенефициентите ще имат възможност да приложат академичните си знания в практически контекст на работа и да развиват креативна компетентност за решаване на проблеми в партньорските организации на EIT Food. Одобрените кандидати ще могат да придобият практически опит в хранително-вкусовата промишленост, укрепвайки своите работни умения и компетенции.

Допускат се участници от следните страни: Албания, Армения, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Молдова, Монтенегро, Полша, Португалия, Република Северна Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Фарьорските острови, Хърватска и Чехия.

 • Краен срок за кандидатстване: 12 aприл 2021
 • Повече информация ТУК
 • Можете да кандидатствате ТУК

 

TeamUp съчетава водещи технолози с предприемачески бизнес професионалисти и ги подкрепя в техния път към съвместно създаване на наистина въздействащи агрохранителни предприятия.

TeamUp е 7-месечна програма, която намира и съчетава брилянтни новатори със съвместими и допълващи се профили. Програмата предоставя важни инструменти и подкрепа за изграждане на вашия стартъп, включително експертни насоки, обучение от световна класа, менторство, нетуъркинг и финансиране. Тези новосформирани екипи ще бъдат подкрепяни, за да създадат силни връзки на съоснователи с еднакви ценности и цели.

 • Краен срок за кандидатстване: 18 aприл 2021
 • Повече информация ТУК
 • Можете да кандидатствате ТУК

 

Test Farms свързва селскостопанските стартиращи фирми с фермери и опитни полета.

Чрез осъществяването на тези връзки EIT Food иска да подпомогне иновативни агритех идеи да валидират и тестват техните продукти и услуги, представяйки техните бизнеси на клиенти и инвеститори и накрая да подкрепят технологичната трансформация в европейското земеделие.

Участието в програмата Test Farms, както и финансова субсидия в подкрепа на нуждите за тестване, ще бъдат достъпни при покрити специфични условия за избраните стартъпи.

 • Краен срок за кандидатстване: 30 aприл 2021
 • Повече информация ТУК
 • Можете да кандидатствате ТУК

 

Европейски институт за иновации и технологии и EIT Food

Европейският институт за иновации и технологии (EIT) е орган, създаден от Европейския съюз през 2008 г. с цел да увеличава възможностите на Европа в областта на иновациите. EIT e част от рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации „HORZION 2020“.

EIT Food е водещата европейска инициатива за иновации в храните, която работи, за да направи хранителната система по-устойчива, здравословна и надеждна. EIT Food, създаден от EIT, изгражда приобщаваща и иновативна общност от различни партньори в хранителния сектор, за да стимулира иновациите и предприемачеството в Европа.

EIT-Food Hub в България. Силен консорциум от Аграрен университет Пловдив и Cleantech Bulgaria, подкрепен от Софийския университет „Св. Климент Охридски”,осъществява съвместни дейности на EIT-Food Hub в България. Хъбът действа като катализатор на партньорства за увеличаване на усвояването на знанията и уменията от участниците в селскостопанския хранителен сектор и заинтересованите страни, улеснява участието на студенти, изследователи, предприемачи, стартиращи фирми, представители на индустрията и експерти в програмите на EIT Food и инициативи на европейско ниво, създаващи условия за подпомагане развитието на стартиращи предприятия в хранително-вкусовата промишленост, трансфер на научни знания и иновативни технологии и съвместно участие в национални и международни програми и проекти. Контакти с представителите на EIT-Food Hub в България можете да откриете ТУК.

Източник: https://www.eitfood.eu; https://eit.europa.eu; https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!