Неправителствени организации (НПО) от здравния и екологичния сектор призовават Европейската комисия (ЕК) да оттегли законодателното предложение за реформа на ОСП след 2020 г.

27 НПО заявяват в отворено писмо, адресирано до председателя на ЕК г-жа Урсула фон дер Лайен и до зам-председателя на ЕК г-н Франс Тимерманс, че „Позициите, договорени в Европейския парламент и Съвета относно ОСП, работят срещу Зелената сделка на ЕС (и свързаните с тях стратегии „От фермата до трапезата“ и Биологично разнообразие)“.

„Интензивното земеделие подхранва кризите с биоразнообразието и климата. В сегашния си вид Общата селскостопанска политика ще ни принуди да продължим по този тъмен път през следващите седем години. Ние отчаяно се нуждаем от зелен земеделски преход. Нуждаем се от истинска Зелена сделка на ЕС.“, заявяват НПО в своето писмо.

Според подписаните организации, плановете на ЕП и държавите членки ще „позволят изплащане на милиарди вредни субсидии“. Организациите обвиняват ЕП и държавите членки, че изказват позиции, които „сериозно вредят на принципа на не нанасяне на вреда, увеличават плащания насочени към производство (т.е. обвързаната подкрепа) и премахват защитни механизми, като напр. разширяване на системите за напояване“.

Според 27-те организации „(институциите) ограничават заложената амбиция по отношение на климата, околната среда, хуманното отношение към животните и общественото здраве“, като в същото време „позволяват или дори изискват от държавите членки да насочат голяма част от подпомагането за субсидиране на бизнес, който прилага обикновените (и дори е възможно и по-лоши) практики на производство“. Организациите заявяват, че „не е възможно да подкрепят разходи от 387 млрд. евро публични средства (което е 1/3 от целия бюджет на ЕС) за стимулиране, вместо за решаване, на настъпилата (бел. екологична) криза“. В тази връзка организациите изказват недоволство, че „зелената архитектура“ на ОСП е „значително размита“, като предупреждават, че „не очакват преговорите по време на триалозите да поправят тази ситуация“.

Комисията да направи ново законодателно предложение за реформа на ОСП след 2020 г., което да се основава на подпомагане на фермерите за преминаване от индустриално селско стопанство към ОСП, която да е съвместима с целите на Европейската зелена сделка“, предлагат в писмото си НПО.

Организациите твърдят, че „удължаването на прилагането на текущата ОСП с още две години ще направи това възможно“, като „бъдещето на нашите деца трябва да бъде над всичко, което е политически целесъобразно“.

С отвореното писмо можете да се запознаете ТУК!

Източник: МЗХГ; www.birdlife.org; BirdLifeInternational

ВИЖТЕ ОЩЕ:

 

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!