На 3 юни 2020 г. в 13:00 ч. ЕК стартира четвъртата покана към общини от ЕС по иницитивата WiFi4EU.

До 17:00 ч. на 4 юни 2020 г. ще бъде отворен приемът.

Европейската комисия (ЕК) обяви датите за четвъртата и последна покана за кандидатстване по иницитивата WiFi4EU, която ще е отворена за общини в ЕС на 3 юни 2020 г. в 13:00 ч. (централноевропейско часово време) и ще продължи само един ден и половина- до 4 юни 2020 г. в 17:00 ч. (централноевропейско часово време).

 

Поканата бе планирана по-рано за март 2020 г., но беше отложена, за да отговори на бързо променящите се нужди на общините по време на кризата COVID-19.

Виждайки интереса към инициативата и гарантирайки разпределянето на всички налични ваучери, за тази покана ЕК няма да прилага максимален брой ваучери за участваща страна.

 

Целта на инициативата WiFi4EU е да се предостави висококачествен интернет достъп на граждани и посетители на ЕС чрез безплатни точки за безжичен достъп на обществени места, като паркове, площади, обществени сгради, библиотеки или здравни центрове. Ще бъдат раздадени ваучери, финансирани от ЕК чрез инициативата, за да се подкрепят общините при инсталирането на точки за безжичен достъп в тези центрове на обществения живот, като се използват услугите на дружества за инсталиране на Wi-Fi.

Бюджетът за настоящия прием е в размер на 14.2 млн. евро. Общините ще могат да кандидатстват за 947 ваучера, всеки на стойност 15 000 евро. Всяка община има право само на един ваучер за целия период на инициативата WiFi4EU.

За да могат да кандидатстват за инициативата WiFi4EU, общините трябва да се регистрират на портала WiFi4EU преди поканата. Регистрациите могат да се правят по всяко време и на всеки език на ЕС. В процеса на регистрация трябва да се използва EU Login профил, свързан с общината- повече информация за създаването на EU Login профил е достъпна ТУК. След като общините се регистрират на специалния портал WiFi4EU, те ще могат да кандидатстват за ваучер само с едно кликване.

Общините ще бъдат избирани от ЕК по реда на подаване на кандидатурите въз основа на датата и часа на изпращането на техните кандидатури (т.е. на часа, когато са натиснали бутона „Кандидатстване“ на портала, а НЕ на датата на изпращане и времето на тяхната регистрация).

Първият прием по WiFi4EU, проведен през ноември 2018 г., бе изключително успешен- над 13 000 кандидатствали общини от цяла Европа и предоставени 2 800 ваучера. В рамките на последвалия през април 2019 г.  втори прием са подадени близо 10 000 кандидатури за 3 400 ваучера. А при третия прием през септември 2019 г., в първите 2 секунди са разпределени 1 780 ваучера.

По данни wifi4eu.ec.europa.eu на повече от 50% от общините от страни като България, Хърватия, Ирландия, Литва, Португалия и Словения са сред получилите ваучери по първа и втора покана на WiFi4EU.

👉Повече информация е достъпна онлайн на👉 сайта на инициативата WiFi4EU.

👉За да знаете повече за това как работи инициативата WiFi4EU, вижте ръководството 👉Стъпка по стъпка“ и FAQs. Изчерпателното ръководство придружава потребителя през всички стъпки за успешно кандидатсване и изпълнение, а екранните снимки и примери визуализират процеса на работа в портала WiFi4EU.

Източник: https://wifi4eu.ec.europa.eu

Абонирайте се за нашия бюлетин и се присъединете към 733 други абонати.