Диверсификация на културите за богати на въглерод пасища

Смесените тревни площи носят множество ползи за холандската млечна ферма

Преди две години холандският млекопроизводител Мате Ейкеленбоум започва да изследва разнообразието на културите в пашата си, за да стимулира почвения живот и да подобри здравето на кравите си. Обмяната на знания с други земеделски производители е ценна за постигане на най-добри резултати.

Мате въвежда микс от билки и детелини в пасищата си с райграс. Той е вдъхновен от фермер- млекопроизводител, който не е употребявал никакви антибиотици повече от седем години. За Мате резултатите са обещаващи: „Билките имат дълбоки корени, които подобряват структурата на почвата. Това помага за задържане на вода и предпазва почвата от изсушаване. Детелината фиксира азота, което ми позволява да използвам по-малко торове. Миксът от билки и треви също привлича пчели, водни кончета и други насекоми. Това просто носи живот за земята.. Смесените пасища дават на кравите богати на протеини фуражи, но Мате вижда повече ползи: Цикорията и детелината имат антипаразитни свойства, което ни позволява да намалим лекарствата. Това ни спестява разходи и подобрява качеството на оборския тор, което отново е от полза за почвата.“.

За да бъде в крак с новите знания, Мате участва в демонстрационен проект „Въглероден цикъл“ („Carbon Cycle’“), който обединява конвенционални и органични фермери, за да проучат начините за увеличаване на почвената органична материя. Стопаните тестват различни мерки и споделят своя опит в групата и с други фермери. Мате планира да превърне всичките си пасища в богати тревисти площи. „Да имаш по-здрави крави означава повече добиви. Виждам повече биоразнообразие и оживени почви и мога да намаля разходите. Мисля, че това е бъдещето.“

Повече информация за иновативния проект, както и за други Оперативни групи по ЕПИ-АГРИ, работещи по диверсификация на културите, можете да прочетете в Пълната версия на публикацията ЕПИ-АГРИ_2019-публикация-диверсификация на културите.

Източник: https://ec.europa.eu/eip/agriculture

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!