Празници и фестивали

2022  година

Mеждународната изложба за лозарство и винарство ВИНАРИЯ е най-престижната сцена за премиери в бранша в рамките на Югоизточна Европа. Тя демонстрира богата селекция от напитки – от автентични местни продукти до световни марки, комбинации от старинни и съвременни технологии, модерна техника и материали. 

Кога: 23-27 февруари

Къде: Пловдив

 

Национален кукерски фестивал – с. Калипетрово

Фестивалът се провежда преди Великите пости. В Калипетрово е един от най-популярните, познат е като „Куковден“ и се е превърнал в национален.
Кога - 

Къде - с. Калипетрово
Кога - Неопределена дата

Десето юбилейно издание на Национален събор на овцевъдите в България

Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието (МЗм) и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Събитието ще събере на едно място  професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни.
 
Кога: 6-8 май, 2022 година
 

10-ти Независим Фестивал на Семената

Това е 10-тият Независим Фестивал на Семената!
 
В един свят на безкрайни проблеми от всякакво естество всички ние, доброволци и участници в този Фестивал на Семената сме решили да работим в градината като отговор на всички предизвикателства и трудности.
 
С цел да бъдат запазени старите чисти сортове семена и да направим Независима Банка за семена!
Кога: 7-8 май, 2022 година
 

Международен майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров”

Конкурсът е основан под името „Майски хоров фестивал”. През 1973 г. с решение на Секретариата на ЦК на БКП се постановява, че през месец май във Варна на всеки две години ще се организира „Международен хоров конкурс”. През 1975 г. се провежда и първото му издание. От 1982 г. конкурсът носи името на изтъкнатия български композитор Георги Димитров – основател на съвременната българска хорова школа.

Кога: 12-15 май
Къде: Варна

 

Празник на тетевенската саламура

Празникът на тетевенската саламура се провежда се ежегодно в предпоследната събота на м. юни, на централния площад в гр. Тетевен. Това е едно от най-атрактивните събития в община Тетевен. Местни майстори-кулинари приготвят на живо традиционната тетевенска саламура – рибена чорба, по автентична рецепта.

Кога: 18 юни
Къде: Тетевен

Фестивал „Хоро край поморийския бряг“

Фестивалът „Хоро край поморийския бряг“ се провежда ежегодно през месец юни. Той е място за среща на клубове и танцови школи от цялата страна. В приятелска атмосфера, с много настроение и усмивки.

Кога: 18-19 юни
Къде: Поморие

Национален фолклорен фестивал "Празник на народния обичай и автентичната носия"

Целта на фестивала е да се запазят народните традиции, да се пресъздаде местният бит и фолклор, да се представят народни носии от всички фолклорни области в страната. Празникът дава възможност на гостите на Рибарица по достъпен начин да се докоснат до бита, традициите и фолклора, на фона на прекрасната природа.

Кога: Юли
Къде: с. Рибарица 

Еко фестивал Узана поляна фест

Екофестивала "Узана поляна фест" се организира от Община Габрово като част от "зелените" инициативи, посветени на наградата "Европейска зелена листа", чийто носител за 2021 г. е Габрово.

Той дава възможност за среща на "зеленото" мислене и успешните екологични модели, представени в 7 зони чрез екопрактики, интерактивни дейности и лекции за опазване на околната среда, здравословни биопродукти и устойчиви арт инициативи.

Кога: 22-24 юли
Къде: м. Узана

Летни културни празници „Море от вино“ се провеждат ежегодно в гр. Поморие от август до началото на септември. Започнали преди 21 години тези празници са неизменна част от културната програма на Община Поморие.

Кога: Септември
Къде: Поморие

Празник на домашните сирена

По време на празника се излагат различни видове сирена, вино, мед и всичко, което има отношение към сиренето. На всеки щанд се представят уникални продукти – собствено производство. Посетителите имат възможност да дегустират изложените ястия и напитки.

Кога: Октомври
Къде: с. Черни вит

Празник на хляба

Празникът на хляба цели да съхрани и възроди местните традиции и обичаи. Събитието включва кулинарна изложба на хлебни изделия, с които местните хора демонстрират своето майсторство в приготвянето на тестени изделия, по традиционни рецепти.

Кога: Октомври
Къде: с. Голям извор

Културен календар с национален обхват за 2022 г. на Министерство на културата

Културен календар с национален обхват за 2022 г. на Министерство на културата

Министерство на културата (МК) публикува „Културен календар с национален обхват за 2022 година“.  Културният календар на МК съдържа информация за международи, национални, регионални събития и събития от местен характер, планирани да се проведат в страната през 2022...

2021 година

V Национален фолклорен събор „Леденика“

За пета година в края на юни във Врачанския Балкан се провежда двудневен фолклорен събор „Леденика“. Събитието събира хиляди любители на българските традиции и обичаи и се организира от Община Враца.

 • Кога: Неопределено през юни
 • Къде:Леденика, Враца

Фестивал на трудолюбието и веселието, с. Сухаче

Заповядайте през юни в с.Сухаче, общ. Червен бряг на Фестивал на трудолюбието и веселието. Фестивалът си е поставил за цел да покаже, че само човек, който здраво се труди, умее и така добре да се весели.

 • Кога: Неопределена през юни
 • Къде: с. Сухаче

Фестивал „Етносите, багрите и котленския килим“, Котел

Фестивалът на етносите, багрите и Котленския килим се провежда в края на юни в Котел. Той съчетава занаяти, изложби, демонстрации, ритуали, кулинарни изкуства, танци, музика и изложение на ръчно изтъкани Котленски килими и демонстрация на тъкане на прав стан и боядисване на вълна.

 • Кога:  през юни
 • Къде: Парк "Изворите" - Котел

III Фолклорен събор „Вълшебна плетеница – живи човешки съкровища” – с. Юпер

Третото издание на фолклорен събор “Вълшебна плетеница – ЖИВИ ЧОВЕШКИ СЪКРОВИЩА” ще се проведе в местността “Дъбовата гора” край с. Юпер

 • Кога: Неопределена през юни
 • Къде: с. Юпер

Международен фолклорен фестивал „Цветна плетеница“

Международен фолклорен фестивал „Цветна плетеница“ ще даде възможност за изява на множество любители на българския фолклор. Ще повиши мотивацията им да се занимават с конструктивна творческа дейност в областта на танцовото, певческото и инструментално изкуство.

 • Кога: 04-06 юни
 • Къде: Бухово

Фолклорен празник „Долината на лозите пее и танцува” – Сунгурларе

В първата събота на юни всяка година се провежда събор под наслов “Долината на лозите пее и танцува”. Този празник е свързан с основния за долината поминък – лозарството и винарството.

 • Кога: 5 юни
 • Къде: Сунгурларе

„ТРАДИЦИИ, БАГРИ, КРАСОТА ПРЕЗ ОЧИТЕ НА НАШИТЕ ДЕЦА”

„ТРАДИЦИИ, БАГРИ, КРАСОТА ПРЕЗ ОЧИТЕ НА НАШИТЕ ДЕЦА” като фестивал има за цел да популяризира материалното и духовно наследство на българския фолклор и занаяти сред децата.

 • Кога: 5 юни
 • Къде: ЕТЪР - Етнографски музей на открито

Международен фолклорен танцов фестивал „С танците на дедите ни” – Димитровград

IX Международен фолклорен фестивал „С танците на дедите ни“ ще се проведе за девета поредна година през юни на площад „България“ в Димитровград.

 • Кога: 09-13 юни
 • Къде: гр. Димитровград

Регионален тракийски фолклорен фестивал „Спасовден“ – Ахелой

Конкурсът е за надпяване и надсвирване на групови и индивидуални изпълнители на традиционни тракийски песни и странджански фолклор.Основна цел на събитието е съхраняване на българските народни традиции и обичаи-извор на непреходната сила на българския корен и дух.

 • Кога: 10 юни
 • Къде: гр. Ахелой

XI Национален фолклорен фестивал Шопски наниз, Костинброд

Националния фолклорен фестивал „Шопски наниз“ е събитие, целящо да популяризира, опази и съхрани българския фолклор, фолклорните традиции и обичаи, както и да насърчи изучаването на фолклор от шопската фолклорна област.

 • Кога: 11-13 юни
 • Къде: гр. Костинброт

Международен фолклорен фестивал „Странджа моя, люлчина“ – гр. Царево

За пореден път музиката и танцът ще завладеят публиката на Царево. Под патронажа на кмета на община Царево, певците и танцьорите ще се изявят пред читалище „Георги Кондолов – 1914“ и на лятната морска сцена.

 • Кога: 11-13 юни
 • Къде: НЧ "Георги Кондолов – 1914", гр. Царево

ІІ Звончарски събор по Спасовден, с. Люлин

Проявата се организира по инициатива на кметството и читалището в селото, които очакват участници от цялата страна.

 • Кога: 12 юни
 • Къде: читалище „Христо Ботев - 1961 г.” – с. Люлин

Фолклорен танцов фестивал „Хоро край Пирина“, Сандански

Фолклорен танцов фестивал „Хоро край Пирина“ ще се проведе за шеста поредна година в края на юни. Летния театър в Сандански ще се изпълни с красота, басейни и чист въздух. Целта на събитието е популяризиране и запазване на българския танцов фолклор!

 • Кога: 12-13 юни
 • Къде: Летен театър, Сандански

Балкански Винен Фестивал

Какво по-добро предложение за четвъртък и петък вечер и за целия съботен ден от невероятната атмосфера на Фестивала!

 • Кога: 17-19 юни
 • Къде: НДК, София

ГЕРГЬОВСКО НАДИГРАВАНЕ 2021

ГЕРГЬОВСКО НАДИГРАВАНЕ 2021 – най-голямото пролетно надиграване на българските фолклорни клубове. Участие могат да вземат танцови състави за обработен фолклор от страната. Времетраене 8 минути.

 

 • Кога: 18-20 юни
 • Къде: НДК, София

Празник на Тетевенската саламура

На празника се раздават безплатно на гостите на фестивала над 2500 порции саламура. Традиционно ястието се приготвя от тетевенски майстори–готвачи и представители от селата Васильово, Гложене, Черни Вит, Дивчовото, Голям извор, Български извор, Рибарица и др.

 

 • Кога: 19 юни
 • Къде: пл. ,,Сава Младенов“, Тетевен

Тракийски жътварски събор – Странско `2021” – Странско”

Тракийски жътварски събор – за 17-а поредна година димитровградското село Странско е домакин на празника. Началото е от 10 ч. на житен блок в покрайнините на селото. Ще има демонстрации на ритуално зажънване със сърп и паламарки от фолклорните състави, участници в празника.

 • Кога: 19 юни
 • Къде: с. Странско

Кулинарно-фолклорен празник „Чукан боб с коприва и хоро се извива“

Кулинарно-фолклорният празник „Чукан боб с коприва и хоро се извива“ ще се проведе за трета година в центъра на селото в края на юни. Празникът започва на площада, където се готви, има богата музикална и танцова програма.

 • Кога: 19 юни
 • Къде: с. Черни осъм

Фолклорен фестивал „На мегдана у Драгичево“

Фолклорен фестивал „На мегдана у Драгичево“ – поредното издание на фолклорния фестивал ще се проведе през юни. На сцената ще имат възможност да се изявят представители на народни читалища, училища, детски градини, пенсионерски клубове и индивидуални изпълнители.

 • Кога: 20 юни
 • Къде: с. Драгичево

Фолклорен фестивал „Юнски празници“ – Лозен

Фолклорен фестивал „Юнски празници“ ще се проведе за седемнадесета поредна година в с. Лозен – София. Всички читалища и формации, участващи в мероприятието ще получат грамота и плакет за участие. Фолклорен фестивал „Юнски празници“ няма конкурсен характер.

 • Кога: 20 юни
 • Къде: с. Лозен

Международен фолклорен фестивал Монтана

Международен фолклорен фестивал Монтана – през юни ще се проведе XV издание на фестивала. Той е посветен на празника на града Свети Дух , който винаги е в понеделника след Петдесетница, т.е. 51 дни след Великден.

 • Кога: 22-25 юни
 • Къде: гр. Монтана

Празник на Рилския зелник, с. Бели Искър

Празник на Рилския зелник се провежда в края на юни в самоковското село Бели Искър. Той се е превърнал в традиционно събитие, посветен на едно от най-знаковите за Самоков и региона ястия – зелникът.

 • Кога: 23 юни
 • Къде: площад на с. Бели Искър

Фестивал „Еньовска магия” – Шумен

Фестивалът “Еньовска магия” ще се проведе на 24 юни с начален час 9:30 в Градската градина в Шумен. Организатор е Народно читалище “Боян Пенев – 1949 г.” със съдействието и подкрепата на Община Шумен.

 • Кога: 24 юни
 • Къде: гр. Шумен

ХІ Песенен празник „Еньовче“, Стражица

Община Стражица и Общински пенсионерски съюз организират единадесети общински песенен празник – „Еньовче”, посветен на празника на билките Еньовден.

 • Кога: 24 юни
 • Къде: Летен кино-театър „Рачко Ябанджиев“ гр. Стражица

„Фестивал на лавандулата“ – Средно градище

Националният Фестивал на лавандулата ще се проведе за седми път в чирпанското село Средно градище на 26 и 27 юни 2021 г. Селището е традиционен домакин на празника, тъй като в полите на Средна гора са създадени едни от първите експериментални лавандулови насаждения в България.

 • Кога: 25-27 юни
 • Къде: Чирпан, Средно Градище

Фолклорен фестивал „Сандрово пее и танцува“

Фолклорен фестивал „Сандрово пее и танцува“ ще се състои на в русенското село Сандрово в края на юни. Организатори са кметството в Сандрово и местното читалище „Васил Левски-1928“.

 • Кога: 26 юни
 • Къде: с. Сандрово

Празник на лавандулата – Карлово

Заповядайте на Празника на Лавандулата, етерично-маслените растения и лечебните билки на Еньовден в Карлово и да се срещнете с с царица Роза и Лавандуловата фея. Това е празник, който има дълбоки корени, свързани с вярванията в чудодейната лековита и любовна сила на билките, в животворната сила на водата и обреди към култа на слънцето.

 • Кога: 26 юни
 • Къде: гр. Карлово

Празник на черешата, Кюстендил

Празник на черешата се провежда ежегодно в град Кюстендил в края на юни. Всяка година гости и жители на Кюстендил опитват различни сортове череши от околността на събитието.От далечни времена черешата е пренесена в бита и фолклора на кюстендилеца.

 • Кога: 26 юни
 • Къде: гр. Кюстендил

Международен фолклорен събор „Жива вода“

Международен фолклорен събор „Жива вода“ традиционно се провежда в средата на юни в манстира „Успение Богородично”. Съборът няма състезателен характер и представя множество фолклорни групи от страната и чужбина.

 • Кога: 27-28 юни
 • Къде: манстира „Успение Богородично”, с. Извор

Фестивал на рибата, Козлодуй

Фестивалът на рибата в Козлодуй се провежда по повод на Световния ден на риболова и Международния ден на река Дунав – 29 юни. Празникът е с участието на рибари и пенсионерските клубове от община Козлодуй и населените места.

 • Кога: 29 юни
 • Къде: Ботев парк, Козлодуй

Празник на кайсията – Тутракан

Празник на кайсията се провежда ежегодно на 30 юни в Тутракан. Както знаем този регион на България е най-големият производител на кайсии и това е най-подходящото място за провеждането на подобно честване. „Тутракан – Столица на кайсията“ – под това мото всяка година в края на юни се провежда традиционен фестивал на кайсията.

 • Кога: 30 юни
 • Къде: Крайдунавски парк "Христо Ботев"- гр. Тутракан

XV Международен фолклорен фестивал „Пауталия“ – Кюстендил

Петнадесетият международен фолклорен конкурс “Пауталия” се организира под пaтронажа на кмета на Община Кюстендил. Целта му е да даде поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от различни държави,

 • Кога: 02-04 юли
 • Къде:Леденика, Враца

Национален Фестивал-Надиграване „Заигра се хоро голямо“ – с. Скобелево

Елате заедно да се насладим на магията на традициите, танците и фолклора, събрани на едно място в голям Национален Фестивал – Надиграване „Заигра се хоро голямо“ в Дамасцена!

Кога: 02-04 юли

Къде:Етнографски комплекс „Дамасцена“ - с. Скобелево

Фестивал на балканското веселие „Балкански котел“ – Банско

Фестивал на балканското веселие „Балкански котел“ – музика, танци, песни, веселие и вкусна трапеза.

 • Кога: 02-03 юли
 • Къде:гр. Банско

Национален фестивал на лавандулата – Генерал Тошево

Национален фестивал на лавандулата- Генерал Тошево ще се проведе на 3 юли. Фестивалът всяка година събира производители, собственици на дестилерии и учени, които се занимават с производството на лаванулово масло.

 • Кога: 02юли
 • Къде Генерал Тошево

IХ Фолклорен фестивал „Витошки напеви“ – Кладница

Национален фестивал на лавандулата- Генерал Тошево ще се проведе на 3 юли. Фестивалът всяка година събира производители, собственици на дестилерии и учени, които се занимават с производството на лаванулово масло.

 • Кога: 03 юли
 • Къде: Читалището в село Кладница

XV Международен фестивал „Музите“ – Созопол

Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите“ е включен в културната програма на Созопол и се провеждат под патронажа на кмета на града.

 • Кога: 05-15 юли
 • Къде: гр. Созопол

Международен фестивал намузикалното и танцово изкуство „Сърцето на Балкана“ – Троян

Основните цели на фестивала са да предостави възможност за изява на всички участници – деца и възрастни – пред широка публика. Да развият и популяризират музикалното и танцовото изкуство, както и да даде възможност за сътрудничество между ръководителите на съставите и обмяна на опит и знания.

 • Кога: 09-11 юли
 • Къде: гр. Троян

ХI Национален фолклорен фестивал „Рила ни гледа“ – Дупница

Националният фолклорен фестивал на обработените народни хора „Рила ни гледа“, гр. Дупница вече е член на голямото семейство на CIOFF – Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО,

 • Кога: 10 юли
 • Къде: гр. Дупница, сцени в парк Рила

IX Празник на шарената сол – с. Бъта

За девети път път ще се проведе Регионален фолклорен „Празник на шарената сол“. Той се провежда на централния площад в с.Бъта, където производители от цялата стрна и ценители на подправката идват, за да я почетат.

 

 • Кога: 17 юли
 • Къде:с. Бъта

X Национален фолклорен фестивал „Хоро под Стратеш“ – Ловеч

Фестивалът започва с дефиле на участващите клубове за народни хора от цялата страна, като от миналата година и международно участие. Фестивалът няма конкурсен характер. Целта му е да се съхрани българският фолклор, да запази традициите и да допринася за популяризиране на танците. Празникът приключна с общо хоро.

 

 • Кога: 17 юли
 • Къде:гр. Ловеч

IV Детски фолклорен събор „Андъка пее и танцува, а сърцето ми лудува“

През юли в село Кметовци, Община Габрово, се провежда IV Детски фолклорен събор „Андъка пее и танцува, а сърцето ми лудува“ за деца и лица със специални потребности – ден след шестия Национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“.

 

 • Кога: 18 юли
 • Къде: с. Кметовци

Фестивал Солинария – Созопол

МЛАДЕЖКИ АРТ ФЕСТИВАЛ – Първото издание на фестивала ще се състои в дните между 19-25 юли 2021 година, като основната му задача е да подпомогне млади артисти от различни сфери на изкуствата с предоставяне на ново творческо пространство за изява на техния талант и потенциал.

 

 • Кога: 19-25 юли
 • Къде: Открита сцена Солинария в гр. Созопол

Чакърови празници 2021

Традиционните Чакърови празници ще се състоят на 23 и 24 юли на Чакъровите поляни, малко над прочутата местност Карагьол. Ще бъдат пресъздадени битките, които е водил Чакър войвода, народни борби и народни песни ще представят участници от местни читалищни колективи. Ще бъде представена историческа възстановка с жива картина за героичното дело на Чакър войвода.

 • Кога: 23-24 юли
 • Къде: м. „Чакърови поляни“

Национален фолклорен фестивал „Искри от миналото” – Априлци

Националният фолклорен събор “Искри от миналото – Априлци” се провежда в края на юли с участието на състави от цялата страната. В два поредни дни на събора вземат участие фолклорни състави за песни и танци, ансамбли, групи за народни обичаи, индивидуални изпълнители и клубове за народни хора – няма ограничение на възрастта.

 

 • Кога: 23-24 юли
 • Къде: площад “Априлско въстание"- Априлци

Фестивал „Да се хванем за ръце и да тропнем ний хорце“ – Елена

През юли в Елена се събират танцьори за фолклорно надиграване под надслов „Да се хванем за ръце и да тропнем ний хорце“. Инициативата е на Клуб за автентични народни хора „СамоДиви“ и се провежда с подкрепата на Народно читалище „Напредък-Елена-1863“ и Община Елена.

 

 • Кога: 24 юли
 • Къде: читалище „Напредък-Елена-1863“ Елена

XIХ издание на Празника „Златна праскова“, село Гавраилово

Празникът „Златна праскова“ е проведен за първи път през 2002 г. и се превърна в емблематичен за селото. Всяка година в края на месец юли се събират на територията на Гавраилово производители на праскови от цялата страна, дошли да научат най-новите технологии в отглеждането на тази златна култура.

 • Кога: 29 юли
 • Къде: чс. Гавраилово

Фестивал „Етносите, багрите и котленския килим“ – Котел

Фестивалът на етносите, багрите и Котленския килим се провежда в края на юни в Котел. Форумът съчетава занаяти, изложби, демонстрации, ритуали, кулинарни изкуства, танци, музика и изложение на ръчно изтъкани Котленски килими, както и демонстрация на тъкане на прав стан и боядисване на вълна.

 • Кога:30 юли
 • Къде: Парк "Изворите" - Котел

Събор на българското фолклорно богатство „Тараклъка пее и танцува“ – с. Градище

Няма по-подходящо място за завръщане към корените и магията на фолклорната традиция от прохладните сенки на вековната дъбова гора на защитена местност „Тараклъка“ с. Градище, където ежегодно се провежда събора в рамките на два дни в средата на месец юли.

 

 • Кога:30 юли -01 август
 • Къде: читалище „Осъм 1894“ – с. Градище

Фестивал на занаятите „По Малкотърновски – от извора на Странджа“

Читалище „Просвета 1914“ в партньорство с Община Малко Търново организират деветия Фестивал на занаятите, който се провежда в началото на юли. По време на Фестивала има много местни кулинарни и фолклорни изкушения. Местни производители и любители на добрата храна и странджанската трапеза ще ви гостят с любими специалитети.

 

 • Кога:31 юли
 • Къде: читалище "Просвета 1914" , Малко Търново

Регионален събор „Хайдушка поляна” – Твърдица

Община Твърдица, Туристическо дружество „Чумерна“ и Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1914“ организират традиционния събор в местността „Хайдушка поляна“ на 1 август, неделя, от 11 ч.

 • Кога: 01 август
 • Къде: местност „Хайдушка поляна“ (

Х Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор” – с. Царевец

За десети път ще се проведе НФФ „Фолклорен извор“ с международно участие в свищовското село Царевец за ценителите на фолклора, както иI-ва ФОЛКЛОРНА ОЛИМПИАДА. Както всяка година „Фолклорен извор“ изненадва участниците с нови и атрактивни награди.

 • Кога: 04-08 август
 • Къде: село Царевец

XII Събор на българското народно творчество – Копривщица

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики на UNESCO! Петото вписване в листата на нематериалното културно наследство на UNESCO

 • Кога: 06-08 август
 • Къде: гр. Копривщица

Традиционен събор „Пантеле” – Земен

Традиционният общински събор „Пантеле“ чества годишнината от обявяването на Земен за град. Празникът се отбелязва винаги в най-близката събота около 9 август, защото на тази дата през 1909 г. била открита железопътната гара Земен, възродила района.

 • Кога: 07 август
 • Къде: гр. Земен

Международен кулинарно-фолклорен фестивал „Банатски вкусотии-традициите на моето село”

Международният кулинарно-фолклорен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село“ се провежда в плевенското село Асеново през август. Идеята се ражда след посещение на читалищни дейци от селото в унгарския град Козард.

 • Кога: 14 август
 • Къде: с. Асеново

XIV Културен форум „Панагия – Въздигане на хляба“, Кюстендил

В средата на август е „Успение на Пресвета Богородица“ и Кюстендил отбелязва „Панагия“ – Въздигане на хляба. „Панагия“ е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно.

 • Кога: 14-15 август
 • Къде: гр. Кюстендил

Празник на калоферската дантела

Кметство Калофер и Народно читалище “Христо Ботев-1869” Ви канят на 15 август 2021 г. в гр. Калофер на Празник на калоферската дантела. На празника ви очакват демонстрации на плетене на калоферска дантела, която не само се е съхранила, но е и претърпяла развитие като занаят, осигуряващ прехраната на калоферки, както и се е превърнала в изкуство.

 • Кога: 15 август
 • Къде: гр. Калофер

Медународен фестивал на фолклорната носия

Медународен фестивал на фолклорната носия е тринадесетото издание на легендарното събитие. Ще се проведе в Жеравна през един от най-топлите месеци на годината – август.

 • Кога: 20-22 август
 • Къде: Жеравна

VII Международен фолклорен фестивал „Бобошевско веселие“

VII Международен фолклорен фестивал „Бобошевско веселие” съвпада с празника на града. Фестивалът няма конкурсен характер и в него могат да участват изпълнители, които представят изворен и обработен фолклор в танцово и певческо изкуство. Танцовите състави се представят в изпълнение до 10 минути, индивидуалните изпълнители до 5 минути.

 • Кога: 20 август
 • Къде: Народно читалище „Лоза“ – гр. Бобошево

Национален фолклорен фестивал „Фолклорни Вълни“ 2021

Фолклорни Вълни“ е фестивал, който обхваща българския фолклор в голямата му пъстрота и многообразие. Неговото първо издание ще се проведе от 21-28 август 2021 г. в СОК „Камчия” – Община Аврен.

 • Кога: 21-28 август
 • Къде: СОК „Камчия”

Фестивал на народното творчество – Доспат

Целта на фестивала е да съхранява българските народни традиции и обичаи, които са извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на националната ни култура. Форумът е възможност за изява на изпълнители от различни възрастови групи, както с традиционни, така и с издирени и записани нови неизвестни досега песни, танци и обичаи.

 • Кога: 21-22 август
 • Къде: Доспат

ХV Турлашки фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу” – с. Чупрене

ХV Турлашки фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу”. В последните години съборът придобива и международен характер, като тази година в него ще се включат и групи от Сърбия и Румъния. Самият девиз на събора е турлашки и означава, че когато кумът винаги обещава на сватбата, че ще даде това и онова, младото семейство трябва да е готово да приеме подаръка веднага, в случай че кумът се откаже.

 • Кога: 27-29 август
 • Къде: с. Чупрене

Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ ще се проведе на 28 и 29 август 2021 г. /събота и неделя/.

 • Кога: 28-29 август
 • Къде: с.Старозагорски Бани - Стара Загора

Фолклорен събор „Бащино огнище с корени вековни“ – с. Винарово

На 29 август ще се проведе станалият традиционен Фолклорен събор „Бащино огнище с корени вековни“. За осма година село Винарово, община Ново село, ще събере хората, които обичат фолклора и етнографията и са достойни носители и продължители на народните традиции.

 • Кога: 29 август
 • Къде: с.Винарово

Кулинарен фестивал „Забравени традиции – разпалена жарава” – с. Васил Друмев

На 29.08.2021 год. (неделя) от 10,00 часа в парково пространство на НЧ „Добри Люцканов – 1912” с. Васил Друмев, община Шумен ще се проведе четвъртото издание на Кулинарен фестивал „Забравени традиции – разпалена жарава”.

 • Кога: 29 август
 • Къде: с.Васил Друмев

Традиционен събор „Юндола 2021“

През 1957 г. в сърцето на Родопа планина, в живописната местност Юндола, си дават среща млади и стари родопчани, разпилени от живота по всички краища на България. От тогава до днес в края на август там се провежда събор, който всяка година събира по над 10 хиляди души от цялата страна. Тази година той ще е на 26 август.

 • Кога: 30 август
 • Къде: гр. Велинград

XVIII Гайдарско надсвирване – с. Гела 2021

Съборът в родопското село се е правил от незапомнени времена, като събира хора от страната и чужбина. Традицията цели да съхрани културното богатство на Родопа планина. Съборът събирал родовете, като всеки род си имал дърво. Все още може да видите табелки по някои от дървата, които са всеки род.

 • Кога: 31 август
 • Къде: с. Гела

VII Междуналоден фестивал за фолклорно изкуство „На мегдана в Албена“

Заповядайте на седмото издание на международен фестивал за фолклорно изкуство “На мегдана в Албена” 2021 година. Фестивалът ще се проведе от 1 до 6 септември във ваканционно селище Албена. С празнично дефиле се открива събитието.

 • Кога: 01-06 септември
 • Къде: к.к. Албена

Български събор „Хайдут Генчо“ – Хисаря

Български събор” Хайдут Генчо” се провежда в гр.Хисаря, местността ”Дюлите”. Целта на събора е да се съхрани и популяризира историческото и културно наследство, фолклор и народни традиции. През трите дни на събора ще се насладите на богата фолклорна програма с популярни гост-изпълнители, танцови и певчески групи от цялата страна, гайди, зурни, кукери и нестинарски игри.

 • Кога: 02-03 септември
 • Къде: гр. Хисаря, кв. Момина баня

XX Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие

По традиция всяка година на централния площад в града се сливат талант, красота и емоция, която пълни душата на всеки присъстващ. Фестивалът се ражда от многобройните регионални прегледи на художествената самодейност, на множеството изяви на изпълнители на съборите в Копривщица и Рожен, на конкурси и фестивали в Германия, Франция, Великобритания, САЩ. Г

 • Кога: 03-05 септември
 • Къде: площад на Неделино

Фолклорен събор „Ружинци – 2021″

Община Ружинци и Народно читалище „Христо Ботев-1898“ – село Ружинци, канят ценителите на българския фолклор на Традиционния фолклорен събор „Ружинци-2021“, който ще се проведе от 3 до 5 септември, в село Ружинци.

 • Кога: 03-05 септември
 • Къде: с. Ружинци

Фолклорен фестивал „Синия дунав“ – Видин

Фолклорен фестивал „Синия дунав“ има за цел да събере на едно място представители на различни култури от поречието на река Дунав, да се обединят чрез голямата си любов към фолклора.

 • Кога: 03-05 септември
 • Къде: гр. Видин

Кулинарен празник „Уникално Банско“ 2021

От 4-ти до 6-ти септември Банско кани всички туристи и местни хора да опитат от най-вкусните традиционни гозби безплатно и с много любов. На „разкръстицата“, както казват местните – точно между ул.“Пирин“, църквата и дома на Неофит Рилски, трапеза с наредени на нея вкусотии ще прикани всеки да хапне и пийне.

 • Кога: 04-06 септември
 • Къде: гр.Банско

XI Тракийски фолклорен събор „Фисека пее“

В Буховци за единадесети пореден път ще се проведе фолклорният събор „Фисека пее“, организиран и проведен от от Народно читалище „Развитие – 1906“ в селото и местното кметство. Всяка година „Фисекът пее“ събира тракийци от цяла Североизточна България.

 • Кога: 04 септември
 • Къде: с. Буковци

14-ото издание на Международния фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана“ – Борово

14-ото издание на Международния фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана“ ще се проведе на 4, 5 и 6 септември в Борово, съобщиха организаторите. Той ще се състои на централния площад пред НЧ „Искра 1898“.

 • Кога: 04-06  септември
 • Къде: Борово, на централния площад пред НЧ „Искра 1898“

XVIII Фолклорен фестивал „Бобфест” 2021

Община Самоков, Кметство село Радуил и Народно читалище „Христо Ботев-1903” Ви канят на осемнадесетият фолклорен фестивал „Бобфест” 2021 , който ще се проведе на 4 и 5 септември 2021 г. в село Радуил.

 • Кога: 04-05  септември
 • Къде: с. Радуил

I Национален фолклорен събор на народното творчество „Свещена земя“

New Art Center и Кметство Радилово организират Първи Национален фолклорен събор на народното творчество „Свещена земя“. Той ще се проведе на 4 и 5 септември в с. Радилово.

 • Кога: 04-05  септември
 • Къде: с. Радилово

XVII Фолклорен събор „Славеи пеят в Пчеларово“

В село Пчеларово ще се проведе 17-то издание на фолклорен събор „Славеи пеят в Пчеларово“, който е част от културния календар на Община Генерал Тошево и съпровожда празника на селото. Очаква се участие да вземат над 15 фолклорни групи.=

 • Кога: 06  септември
 • Къде: с. Пчеларово

Международен фестивал на изкуствата „Черноморски вечери“ – Златни пясъци

Предстои поредното издание на Международен фестивал на изкуствата Черноморски вечери, който се провежда през септември 2021 г. в Златни пясъци. Целта на фестивала е да предостави възможност за изява на всички участници – деца и възрастни – пред широка публика.

 • Кога: 09-12  септември
 • Къде: к.к. Златни пясъци

Фолклорен фестивал Дъга над морето – Лозенец

Фестивалът има за цел да събере на едно място изпълнители от различни жанрове на фолклорното изкуство – певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, групи за представяне на традиционни ритуали и обичаи. В проявата могат да участват групи и индивидуални изпълнители на автентичен и обработен фолклор без възрастови ограничения.

 • Кога: 09-11  септември
 • Къде: с. Лозенец, Бургас

Фестивал на рибата и виното – Бургас 2021

Традиционният Фестивал на рибата и виното в Бургас бележи началото на риболовния сезон и забавлява бургазлии и гостите на града през септември на Площад „Тройката“!
Невероятни кулинарни щандове, на които гостите могат да се насладят на прясно уловена рибка, приготвена от най-добрите майстори и 10 метров бар със специална селекция от най-добрите български вина очакват посетителите.

 • Кога: 10-12  септември
 • Къде: Експозиционен център "Флора" - Бургас

Куртово Конаре Фест 2021

Традиционният Фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти – Куртово Конаре Фест ще се проведе в началото на септември. Фестивалът се провежда всяка година през втория уикенд на месец септември, когато има най-голямо изобилие на домати, чушки и лютеница. На фестивала се дават награди за най-голям домат, най-голям пипер, най-красива кукла, изработена от зеленчуци, най-вкусни домашни консерви от зеленчуци, най-вкусни традиционни ястия

 • Кога: 10-12  септември
 • Къде: с. Куртово конаре

Международен фестивал БАЛКАНСКА ЧЕРГА

Международен фестивал БАЛКАНСКА ЧЕРГА продължава да работи за популяризирането на местните традиции, бит и култура. Традиционни участници са фолклорни състави, занаятчии, художници и др. от България, Сърбия и Македония. През 2021 г. Международен фестивал БАЛКАНСКА ЧЕРГА ще се проведе от 17 до 19 септември в село Шишковци. Очаквайте нови мероприятия, много участници и изненади.

 • Кога: 17-19  септември
 • Къде: с.Шишковци

Национален фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд“ – с. Лозен

Организатор на фестивала е Народно читалище „Просвета-1925” с. Лозен, обл. Хасково, със съдействието на: Кметство село Лозен, Община Любимец, Министерство на културата и Института за етнология и фолклористика към БАН. Фестивалът е с конкурсен характер, с награден фонд и се провежда под патронажа на Министерството на културата!

 • Кога: 18-19  септември
 • Къде: с.Лозен

Международен фолклорен фестивал „Шарена стомна 2021“

Провеждащият се за поредна година Международен фолклорен фестивал на танцовите клубове „Шарена стомна“ събира стотици участници в Добринище. Десетки състава от Гърция, Македония, Сърбия и България, показват своя талант във фолклорно надиграване днес и утре.

 • Кога: 19  септември
 • Къде: Площад „Независимост”- гр. Добринищ

Фолклорен събор „Ценово пее и танцува“

Съборът е част от националния календар и се провежда всяка година през септември в продължение на два дни. Главната цел на събора е да бъдат съхранени народните песни и танци, да се поддържат културните взаимоотношения между самодейните колективи от региона и страната. Чрез него се стимулира дейността на читалищата в работата им с фолклорни състави, с изпълнителите на традиционен фолклор и да се възпитава любов към българския фолклор и желание у младите хора да изпълняват и слушат българска музика.

 • Кога: 22-23  септември
 • Къде: с. Ценово

Фестивал „Хлябът, който ни свързва“ – Добрич

 

За първа година на 25 и 26 септември в Добрич в нов формат ще се проведе двудневен фестивал „Хлябът, който ни свързва“, организиран от Община град Добрич. В центъра на събитието ще бъде хлябът, който се ражда в Златна Добруджа и представлява културен символ, разпознаваем от всеки човек и неотменно присъстващ в цялата история на човешката цивилизация.

 • Кога: 25-26  септември
 • Къде: гр. Добрич

XI Фестивал за народно творчество „Сребърни пафти“ – с. Острец

Фестивал за народно творчество „Сребърни пафти“ ще се проведе в село Острец. Организатор е читалище „Самообразование-1911″ в селото. Ще участват самодейни състави от областите Търговище, Ямбол и Варна. Те ще се състезават в 4 категории: за индивидуални изпълнения, певчески групи за обработен фолклор,

 • Кога: 26  септември
 • Къде: с. Острец

ПРАЗНИК НА ПЛОДОРОДИЕТО в Кюстендил 2021

ПРАЗНИК НА ПЛОДОРОДИЕТО в Кюстендил 2021 увенчава есента и го заявява отново като град – „Майка на българското овощарство“. Този есенен празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс. Той се провежда през далечната 1896 година, именно в гр. Кюстендил. Овощарската традиция на кюстендилския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение.

 

 • Кога: 01-04 октомври
 • Къде: гр. Кюстендил

ХIII Национален фестивал за народни хора „Тракийска броеница“

ХIII-ти Национален фестивал за народни хора „Тракийска броеница” ще се проведе на 02.10.2021г., гр. Пазарджик на площад „Константин Величков“, а при неподходящо време в Драматично -куклен театър „Константин Величков“. Организатор на събитието е танцова формация „ХОРЦЕ“ – Пазарджик с хореограф и танцов ръководител Зоя Велкова.

 

 • Кога: 02 октомври
 • Къде: гр. Пазарджик

V Национален фолклорен танцов фестивал „В сърцето на Тракия“

 

Фестивалът Национален фолклорен танцов фестивал „В сърцето на Тракия“ се провежда през есента в Стара Загора и се организира от община Стара Загора и читалище „Родина – 1860“.Основната идея на танцовия фестивал е да срещне любителските танцови формации и клубове от страната с цел съхраняване на нематериалното културно наследство и популяризиране и опазване на българския фолклор.

 • Кога: 02 - 03 октомври
 • Къде: гр. Стара Загора

VII Национален фестивал „Сандански пее, заиграва, Пирина разлюлява“

Седмото издание на Националния фолклорен фестивал „Сандански пее, заиграва – Пирина разлюлява“ се провежда в началото на октомври и цели да популяризира македонския фолклор от Пиринския край. Дава поле за изява на изпълнителите на българския фолклор и възможност за забавление и създаване на нови контакти между участниците.

 • Кога: 08 - 09 октомври
 • Къде: гр. Сандански

Празник на домашните сирена – с. Черни Вит

 

Тази година на 9.10.2021 година в Черни Вит ще се проведе празник на домашните сирена!На Петровден овчарите гощават с прясно сирене и „бял мъж“ – разтопено прясно сирене с висока киселинност, което се сгъстява с царевично брашно и след сваляне от огъня се подправя с мед или захар с ванилия или със сол.

 

 • Кога:  09 октомври
 • Къде: с. Черни Вит

X Фолклорен събор „Земята и хората – Бабук 2021“

Фолклорният събор „Земята и хората“ е традиционен празник на плодородието в село Бабук. Организира се от Народното читалище „Дочо Михайлов-1906“.

Събитието се открива с кулинарна изложба на ястия, характерни за региона и изложба на ръкоделия. Участват художествени състави от региона и фолклорен състав от румънското село Росети.

 • Кога:  09 октомври
 • Къде: читалище „Дочо Михайлов-1906“, село Бабук

Фестивал на бъчвата – с. Врачеш

Ежегодно фестивалът се провежда на Петковден или в дните около него, когато Врачеш отбелязва и своя събор. Превръщащият се в традиция Бъчфест, допринася за популяризирането на древния занаят и за изграждането на уникален и разпознаваем облик на ботевградското село.

 

 • Кога:  16-17 октомври
 • Къде: с. Врачеш

XVII Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“ – с. Микрево

Международният фолклорен фестивал „Малашево пее и танцува“ се провежда през октомври в с. Микрево, общ. Струмяни. Фестивалът има конкурсен характер и се организира за първи път през 2004 г. Още с първото си издание се превръща вмеждународен форум на певческото, танцово и инструментално изкуство на народите за автентичен и обработен фолклор.

 • Кога:  22-24 октомври
 • Къде: с. Мирево

DiVino Taste 2021 – форум на българското вино

DiVino Taste e най-големият форум на качественото българско вино,който се провежда за 10-и пореден път в последната седмица на ноември. Форумът на българското вино ще бъде още по-мащабен и всеобхватен, с още по-важна роля за винения бранш у нас. Всеки винен познавач, ценител и ентусиаст, всеки винен професионалист ще може да се запознае с винарите и техните най-добри вина. DiVino Taste ще представи вината на над 70 български изби.

 

 • Кога: 12-14 ноември
 • Къде: НДК, гр. София

Фолклорен фестивал „Нашенско хоро” – Самоков

Имаме огромното удоволствие да Ви поканим на седмия Национален фолклорен фестивал „Нашенско хоро“, който ще се проведе на 13.11.2021 г. в гр. Самоков – спортна зала „Арена Самоков”. Специални гости на фестивала ще бъдат Петър Янев и гайдарска формация „Орфикус“. Тази година фестивалът ще бъде с втори етап: „От любов към фолклора”.

 

 • Кога: 13ноември
 • Къде: зала "Арена Самоков", Самоков

ХХVII Фестивал на коледарските групи – “Коледарско надпяване” – Силистра

ХХVII Фестивал на Коледарските групи – „Коледарско надпяване“ се провежа в салона на Община Силистра, дни преди Рождество Христово /Коледа/. Във фестивала участват групи от Община Силистра, в две категории: обредни групи – изпълняват ритуала „Посрещане на Коледари у дома“; певчески групи, които изпълняват песни, с благословия. Групите съобразяват своите изпълнения с характерния за региона обичай / музикален съпровод, речитатив, персонажи, народни носии/ и др.

 • Кога: 11 декември
 • Къде: салона на община Силистра

Национален фестивал на коледарските групи „Да пребъде Коледа” – с. Телиш

Традиционният фолклорен фестивал „Да пребъде Коледа“ се провежда в началото на декември в плевенското село Телиш, община Червен бряг. Става въпрос за най-голямото национално фолклорно събитие за автентична песен и автентично облекло в Северна България.

 • Кога: 12 декември
 • Къде: с.Телиш

Фестивал на коледарите, Павел Баня

о традиция, всяка година на Рождество Христово, Павел баня посреща своите коледари на площада в курортния град. Домакини на проявата е община Павел баня, която подготвя почерпка за всички присъстващи на мегдана дошли да споделят духа на Коледа и да възродят българските традиции. Новогодишните празници започват със светлинно шоу и запалване на коледните светлини. Централната част на курортния град се огласена от фолклорните ритми на павелбанския оркестър „Минерален извор“.

 • Кога:  24 декември
 • Къде: Павел баня

Коледно мегданско хоро

Коледно хоро, на мегдана в Казанлък! 25.12. на площад „Севтополис“!
Мало и голямо, облечете народната си носия, хванат се ръка за ръка, на празничното Коледно мегданско хоро, след църква!
В деня на Рождество Христово, нека бъдем смирени и добри!

 • Кога: 25 декември
 • Къде: Площад Севтополис, Казанлък
Културен календар с национален обхват за 2022 г. на Министерство на културата

Културен календар с национален обхват за 2021 г. на Министерство на културата

Министерство на културата (МК) публикува "Културен календар с национален обхват за 2021 година".  Културният календар на МК съдържа информация за международи, национални, регионални събития и събития от местен характер, планирани да се проведат в страната през 2021...

2020 година

 през  януари,  с. Челопек

    “Брашленкьо“,

Автентичният народен обичай „Брашленкьо” е характерен за врачанския край. В началото на януари той се празнува в Къща „Баба Илиица“ с. Челопек. Момичета и девойки се събират, вият специалните китки с брашлян, като всяка мома поставя белег на своята китка. По време на празника се пеят автентични песните и се наричат китките, с което всяка мома научава какъв ще е бъдещият й съпруг. В народния календар честването се изпълнява срещу Васильовден в нощта срещу 14 януари.

 

 през  януари с. Челопек

  Сурва

 С танци, огън и оглушителен шум на „Сурва“ в пернишките села прогонват злото. Празникът започва следобяда, когато се срещат сурвакарските групи и се изпълнява ритуалът по вземане на булката. Със запалването на първия сурвакарски огън в село Елов дол, около който сурвакарите играят традиционен танц, на който е важно да се вдига възможно най-много шум, за да бъдат прогонени по-надалеч злите сили. По-голямата купчина с дърва се оставя за по-късно, когато се мръкне и дойдат гостите от другите села. На Сурва сурвакарите обикалят селото заедно с „булката” (булката е предрешен момък) с кукерски маски, които в този регион се наричат „сурвакарски”, както в миналото.. Следват срещите със сурвакарите от околните села Лобуш, Сирищник, Секирна, Гигинци и Беренде.

 

 през януари, с. Лесковец

  Кукерско надиграване по Сурва

 Надиграване на кукери се състои на 13 януари в    село Лесковец – в нощта на Сурва (навечерието на  Нова година по стар стил). Това е времето, когато маскирани сурвакари, кукери и други чудовища запалалват големите клади, за да изгонят злите духове и да посрещнат успешната и плодородна Нова година.

 

 31 януари 01 февруари, гр. Асеновград

   „Празник на виното“ в   Асеновград

Двудневен научен форум „Вино и културен туризъм“ се открива в Асеновград. Събитието се организира от Центъра за култура и туризъм „Тракея“, с финансовата подкрепа на Община Асеновград и с участието на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

 

 31 януари, гр. Асеновград

 Станимашка винария, Асеновград

Както повелява традицията в Станимака на 31 януари се обявяват победителите във Винарията. Културната програма, съпътстваща винарията, е изпъстрена с много народна музика и веселие за всички присъстващи. Има шествие от винената чешма при храм „Света Богородица Благовещение”-Рибната, от която на този ден потича станимашки мавруд. Празникът на виното се допълва от аромата на миниатюрните асеновградски сармички и опияняващите стихове от третия национален поетичен конкурс „Наздравица за любовта”.

   през  февруари,  гр. Русе

    Арт салон „Любов и вино“, Русе

В началото на февруари започва поредното издание на Арт салона „Любов и вино“. Организатори са Община Русе, ОП „Русе арт“ и Драматичен театър „Сава Огнянов“. Предстоят поредица от културни събития, посветени на темата. Участниците са от цялата страна, като в богатата културна програма участват театрални постановки и от други страни. Предвидени са театрални представления, прожекции на филми, изложби и представяне на книги. Някои от събитията са със свободен вход и с включена дегустация на вина от русенските винопроизводители.

 

   през  февруари,  зала „В парка“ кино  Люмиер, София

  Фестивал на пекарството и сладкарството   Mish Mash Sweet Fest

За трети път на Свети Валентин и Трифон Зарезан се провежда Фестивал на пекарството и сладкарството, който събира на едно място близо 30 от най-добрите производители в бранша. Бутикови сладкарници, шоколатерии, пекарни и винарни ще представят най-добрите си предложения. В продължение на два дни посетителите имат възможност да опитат най-добрите образци на сладкарството и пекарството, да занесат в къщи любимите лакомства или да ги опитат на място. Български и чуждестранни производители на вино ще представят пред публиката своите най-добри вина, много от които ще могат да се опитват на място под формата на специална дегустация.

 

   през  февруари, с. Осиково

Кукерски празник „Мечкяри“, село Осиково

Фолклорните игри на сурвакарите и кукерите са с дълбоки езически корени и се възприемат като благослов за здраве и плодородие. Участниците носят разнообразни маски, най-често облечени в кожи и обкичени със звънци. В автентичния обичай обхождат всички домове в селището. Групата изпълнява ритуалите „сватба“ или „сеитба“, като изпълнява сложни танцови движения с много шум от разногласите звънци, което се смята за символично прогонване на злото и даване на ново начало.

 

    01 февруари,   местността  Корило, с. Плоски

     Трифон Зарезан, с. Плоски 

 НЧ „Светлина 1942“ – с.Плоски съвместно с община Сандански ще отбележат празнично Трифон Зарезан /Ден на лозаря/. Празникът започва с традиционно зарязване на лозите в местността „Корило“.
По-късно традиционно на площада в село Плоски се провежда празничен концерт. Участие вземат Танцов състав „Празник“, децата на село Плоски, Женска фолклорна група „Стримона“, Танцови школи „Македонци“ и специални гости – изненада.

 

  01 февруари, с. Илинденци

Празник на боговете на виното – с. Илинденци

В първата събота на февруари, под красивите снежни и мраморни върхове на Пирин – в село Илинденци се провежда Празникът на боговете на виното, който обединява по уникален начин традиция и история, легенди и предания с хилядолетна давност, но и с преклонение пред даровете на земята. Обикновено гостите от страната и чужбина се посрещат с топла питка и глътка от божествения местен еликсир. Отслужва се тържествен водосвет за богата реколта.

 

14 февруари, гр. Стралджа

 Празник „Петльовден”, с. Жабокрът

Традиционният празник „Петльовден“ се   отбелязва от десетилетия в кюстендилското село  Жабокрът. Мъжете от селото се събират до река Струма, където колят петел за здраве на мъжката рожба и берекет в селото.  Петелът се пече на място и всеки участник в ритуала получава по парче месо за здраве, след което се играе мъжко хоро, а водачът носи българското знаме. На празника не се   допуска да присъстват жени.

 

16 февруари, Етнографски комплекс Златоград            

  „Трифониада“ – празник на виното и любовта, гр. Златоград                                                            

Февруари в Златоград празнуват Трифониада – празник на любовта и виното! Дали защото виното разпалва страстта или защото любовта е по-сладка с чаша вино, празникът е двоен и вълнуващ.И тази година в Етнографски комплекс Златоград ще посрещнем подобаващо най-романтичния двоен празник – на виното и любовта.  Трифониада стартира на мегдана в Стария град. По време на „Трифониада“ се провежда конкурс на местни производители на вино, представят се винарски изби, има и народно веселие.

 

16 февруари

Винарска избра Руфпел, с. Долно Спанчево

Традиционен празник „Трифон Зарезан“ – с. Долно Спанчево.

Събор на маскарадните игри, СливенСъборът се провежда ежегодно, със смяна на селището домакин. Целта на проявата е да се стимулира проучването на зимната и пролетна маскарадна обредност, съхраняването и популяризирането на нейната локална и регионална специфика като културно наследство със свое място в съвременния културен процес. В рамките на събора се провеждат конкурси за точно възпроизвеждане на обред/фрагмент/, обреден танц, присъждат се награди за обреден танц, костюм, маска и реквизит.


15 февруари, Читалище „Христо Ботев – 1894“ , с. Гостилица

  Празник „Ялова понуда“, с. Гостилица

Празникът „Ялова понуда“ в дряновското село Гостилица се организира от самодейците от местното читалище ден след Трифон Зарезан. Традицията повелява ден след мъжкия празник Трифон Зарезан „яловите“ жени да се събират и да палуват из селото. Щом срещнат мъж, те го вдигат на ръце, а той трябва да се откупи. Ако не го направи, рискува по стар вакханкски обичай да бъде разкъсан на парчета. Този древен обичай се разиграва обаче предимно от стринки и баби, тъй като те са основна съставна част на населението от женски пол.

 

15 февруари, Кметство и читалище „Родолюбие – 2006“ Айдемир

Традиционен празник на кукерите и маските „Да прогоним злото заедно“, Айдемир

За четвърти пореден път за любителите на зимните спортове се провежда „Зимен празник-Белица-Семково“ 2019 на 23 февруари /събота/ в именития планински курорт Семково на 15 км от град Белица. Провежда се скислалом за мъже, жени и деца за „Купата на кмета“. Предвиждат се много забавления и спортен хъс в следните спортни дисциплини: дърпана на въже, скачане с чували и футбол на малки вратички.

 

15 февруари, Площад „Трети Март“,   Луковит

 VIII Кукерски празник „Февруарска плетеница”

Осмото издание на традиционния кукерски празник „Февруарска плетеница“ се провежда в Луковит на централния градски площад „Трети март“. Кукерите показват своите костюми и танци на пъстро събитие, в което участват групи от съседните селища.

 

 

16 февруари, Площад „Независимост“,  Елин Пелин

IV Национален кукерски фестивал „На гости у Шопско“, Елин Пелин

На площад „Независимост“ в град Елин Пелин ще се проведе IV-ти Национален фестивал на маскарадните игри „На гости у Шопско” с участието на кукери, сурвакари, джамали, деведжии, бабугери, старци и други маскарадни състави от цялата страна. Множество със няколкостотин участници се очакват на маскарадния празник. Целта на фестивала е да представи многообразието на маскарадната традиция, свързана с кукерството, да популяризира маскарадните игри от различните фолклорни области и да съдейства за поддържането и предаването на традицията от поколение на поколение.

 

  16 – 17 февруари, село Чарда и селата на Стралджа

 Кукерски игри, село Чарда и селата на Стралджа.

В Ямболския край традиционните кукерски игри приключват в края на февруари с Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Двудневен кукерски празник се провежда в стралджанското село Чарда. Кукерската група обхожда селото и благославя стопаните за здраве и берекет. Обичаят е двата дни – събота и неделя, се обикаля по къщите, влиза се във всяка къща, за да се покаже как се обработва нивата, както и как се замерва и заорава, а също и засяване, и жътва. В неделния ден на площада в селото се пресъздава целият обичай. По традиция няма да се мине и без крадене на булката, което пък допринася за голямо веселие.

 

  21 – 22 февруари, Раковски

XX Международен фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове“ – Раковски

Международният фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове-Раковски“ се провежда ежегодно в петък и събота в град Раковски преди „Сирни Заговезни” по католическия календар. Той е от трите най-големи кукерски фестивала в България. Община Раковски, която е и организатор на събитието, е член на Федерацията на европейските и карнавални градове (FECC). Фестивалът има и конкурсен характер с фонд от 4000 лв., който ще бъде раздаден от компетентно жури от етнографи и други специалисти.

 

  21 февруари,Планински курорт Семково

Традиционна зимна фиеста „Белица-Семково“

За шести пореден път за любителите на зимните спортове се провежда „Зимен празник-Белица-Семково“в именития планински курорт Семково на 15 км от град Белица. Провежда се скислалом за мъже, жени и деца за „Купата на кмета“. Предвиждат се много забавления и спортен хъс в следните спортни дисциплини: дърпана на въже, скачане с чували и футбол на малки вратички.

 

  22 февруари, Площад и читалище „Съединение -1923“ ,Бърдарски геран

 X Международен карнавален фестивал „Фършанги“ – с. Бърдарски геран

Селото на банатските българи Бърдарски геран празнува „Фършанги“. Това е карнавалният ден, предшестващ Великденските пости и отбелязван с карнавали в целия католически свят. Жителите на Бърдарски геран са потомци на банатски българи, завърнали се в края на XIX и първата половина на XX век в старата си родина. Празникът е наследство от вековни традиции, с които се прогонват зли сили, прави се символично очистване и започва очакването на Великден. Всеки се маскира както пожелае – най-често жените се правят на мъже, мъжете се обличат в женски дрехи, има дяволчета, феи, има приказни герои, герои от филмите и всякакви образи.

 

  22 февруари, Центъра на Априлци

Празник на сланината и греяната ракия, Априлци

В Априлци – в центъра на града, се провежда ежегодният Празник на сланината и греяната ракия. Идеята на фестивала е да запази традициите чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на народни песни, хора и хумор. Празникът въплъщава в себе си пъстротата на селския бит и култура, превърнал се е в традиция в това райско кътче в сърцето на Стара планина. По традиция гостите могат да вкусят и най-отличаващата се част от фестивала – т. нар. „Бабина гозба“. Тя се приготвя с 30 кг сланина, 500 яйца и 30 кг праз лук, забъркана в „големия чорбаджийски тиган“.

 

  22 февруари, с. Бобово

V фолклорен празник “Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра”

Читалището в Бабово организира V-ти фолклорен празник “Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра”. Ще има конкурси за “Най-блага греяна ракия”, „Най- вкусна зелева чорба”, ”Най-автентична старовремска софра”. От греяната ракия трябва да се представи поне 300 мл., а от зелевата чорба поне 1 литър. Няма правила за презентацията им. Всеки участник представя автентична софра от своя край,която може да е делнична или празнична,без ограничение за кой празник е.

 

  22 февруари, с. Кости, община Царево

„Кукеровден“ и „Паликош“, село Кости

Само в странджанските села Кости и Бродилово този празник се проявява в най-автентичната си форма – “бял кукер”, т. е. без маска, с открито лице. Според местните хора и фолклорните специалисти основните елементи в ритуала се приближават максимално до древните магически обредни действия, олицетворяващи пролетното възраждане и оплождане на природата, както и прогонването на „злите сили“, събрани през мрачния зимен период.

 

  22 февруари, НЧ „Петър Парчевич – 1927 “ – с. Асеново

II Карнавал Цурки в с.Асеново

Карнавалът “Цурки в Асеново” е събитие, на което се представят традиционни народни игри и обичаи с маски, който популяризира съхранените традиции на маскарадните игри и части от българската фолклорна традиция. В конкурсната програма отличават най-добре представилите се участници в следните категории: „Най-малък участник“, „Най-добре представен женски образ“, „Най-добре представен мъжки образ“, „Най-оригинален костюм“, „Най-автентичен костюм“, „Душата на карнавала“ /най-весел участник/ и „Най-добра групова идея“. Участниците ще бъдат отличени по следните критерии: представяне на моменти от маскарадна традиция; поддържане и предаване на местна културна специфика; поддържане на местна традиция при маската и облеклото; артистичност на изпълнението.

 

 22 февруари, с.Желю Войвода

Маскарадни игри, село Желю войвода

Всяка година в края на февруари се провежда кукерски празник, който започва в началото на деня и свършва, преди да залезе слънцето. Празникът „Маскарадни игри“ е чакано и обичано събитие, на което се събират много кукери с красиви и богато украсени маски. Целта на празника е да се прогони злото и да се посрещане доброто, благоденствието и разбирателството между хората. Кукерите обхождат домовете и играят ритулни танци.

 

 27 февруари – 01 март, с.Желю Войвода

ХXI Международен маскараден фестивал „Кукерландия” – Ямбол

„Кукерландия“ се провежда ежегодно в края на февруари или в първите дни на март. Кукерството неизменно е свързано с наближаването на Сирни заговезни и обичаите по прогонване на злите сили, посрещането на пролетта и събуждането на земята. Затова и в представянето на групите специален акцент са ритуали, пресъздаващи дейности по заораване и засяване на земята, раждане на хора и животни и наричания за здраве, берекет и плодовитост.

 

 29 февруари – 01 март, селата в община Тунджа

„Кукериада – Долината на кукерите“, Тунджа

„Кукериада“ е празник за ценители на автентичното, на традициите, на красотата и мистиката на кукерските игри. Това е възможност да се усети уникалната атмосфера на тунджанското, на българското село. „Кукериада“ е много повече от състезание, в което да победи най-добрата група. Тя е всичко онова, заради което община „Тунджа“ е позната като Земя на кукерите.

 

 29 февруари, Кметството на село Глушник, НЧ „Просвета 1935“
Събор на маскарадните игри, Сливен

Съборът се провежда ежегодно, със смяна на селището домакин. Целта на проявата е да се стимулира проучването на зимната и пролетна маскарадна обредност, съхраняването и популяризирането на нейната локална и регионална специфика като културно наследство със свое място в съвременния културен процес. В рамките на събора се провеждат конкурси за точно възпроизвеждане на обред/фрагмент/, обреден танц, присъждат се награди за обреден танц, костюм, маска и реквизит.

 

 29 февруари, гр. Карлово

Кукерски празник „Старчовден“ – Карлово

Кукерски празник за здраве, плодородие и отпращане на зимата отбелязват днес в Карлово. Според традицията ритуалът е в съботата преди Сирни заговезни. От 10.00 часа в центъра на град Карлово с възможно най-красивите, най-страшни и уникални маски, с обредни танци, кукерите се събират да сплашат както злите сили, така и да пропъдят зимата и студа. В играта са включени и ритуали за здраве на хората и животните, а също и за плодородие.

 

1 март, Площад кв.“Сушица“ , Карлово

„Заговезни“, кв. Сушица, Карлово

   „Заговезни“ е празник на кв. Сушица, с главни участници – „старците“.  Кукерите на Сушица, наричани старци съществуват от незапомнени времена. Старчовските игри са предвестници на пролетта, знак на подготовка за усилена земеделска работа. „Старци –дрън, дикел –вън”,    гласи поговорката, свързана с този древен обичай.

 

 

1 март, с. Широка лъка

Кукерски събор Песпонеделник, Широка лъкаКукерски празник в Широка лъка се прави от незапомнени времена. В първата неделя на март маскирани като кукери мъже обикалят селото под звъна на стотици хлопки и чанове. Традиционният кукерски събор – Песпонеделник, се изпълнява с цел прогонване на злото, започване на нов живот, здраве и плодородие. Преди маскарадните игри в селото се провеждат още разнични прояви.

 

1 март, гр. Елхово

Общински кукерски фестивал – гр. Елхово

Началото на фестивала е емблематичното за Елхово място „Часовникът на Яница“, откъдето тръгва дефилето на кукерските групи, след това на централния площад пред сградата на Общината започва и конкурсната програма.

 

 

1 март, гр. Момин проход

   Национален кукерски събор „Поклади” – гр. Момин проход

По традиция на Сирни Заговезни в курорта Момин Проход ще се проведе Национален кукерски събор „Поклади“. В събора участие вземат няколкостотин души на 7 групи от всички региони на страната /Петрич, Пернишки и Радомирски и Берковски групи и групи на домакините/.

 

14 март, Народно читалище „Надежда“ – 1900, с. Чавдар

Кукерско шествие „На гости в община Чавдар“

В Чавдар отбелязват празника Сирни    Заговезни с кукурско шествие. На площада в селото се събрат жители и гости за организираното кукерско шествие „Кукери на гости в община Чавдар”. На събитието участват с изпълнения самодейците към читалище „Надежда” в селото. Празникът продължава с дефиле на гостуващи кукерски състави, чиито спектакли допринасят за доброто настроение и приятната атмосфера на празника. Всеки клуб получава специални плакети, питка с мед и бутилка вино от община Чавдар.

 

15 март, Площад пред община Стара Загора

 XXII Фестивал на маскарадните игри, Стара Загора

Стотици атрактивни и шумни кукери от десетки области от страната участват в Стара Загора на 22-ото издание на Фестивала на маскарадните игри. Празникът традиционно започва с пъстро дефиле по централната улица „Цар Симеон Велики“ и с редставяне на групите на площада пред Общината. Наред с кукерите от различни фолклорни области на страната се представят и групи от старозагорските села.

20 – 22  март, гр. Девин

Фестивал на родопската храна „Родопска угодия“Фестивалът има за цел:
– да популяризира уникалните родопски традиции в приготвянето на хранителни продукти и ястия,
– да привлече интереса на туристи от България и чужбина към характерната българска кухня,
– да представи майстори готвачи от ресторанти в Девин и близките населени места, които да покажат своите кулинарни умения в приготвянето на традиционни гозби,
– да срещне гостите с жители на Девин и близките населени места, които пред публиката ще готвят по традиционни стари домашни рецепти – да даде възможност на възпитаници на кулинарни школи и училища от страната да покажат своите умения в приготвянето на традиционни родопски ястия и да бъдат оценени и отличени от експертно жури
– да се превърне в атрактивно шоу, в което кулинарното изкуство ще се съчетае с музика, танци, забавления и различни атракции за участниците и гостите на фестивала сред уникалната природа в Родопите.

21 март,Центъра на Велинград 

Национален фолклорен фестивал „Пролетно  хоро“, Велинград

В края на март във Велинград се провежда национален фолклорен фестивал „Пролетно хоро“. През 2020  ще е неговото девето издание. Целта на фестивала е да събере любителите на българското хоро, за да се съхрани и популяризира ценното фолклорно богатство на България. Фестивалът няма конкурсен характер. Неговите идеи са, че когато цялата земя се събужда от зимен сън, да се даде нов живот на българското наследство чрез енергията, която се получава, хващайки се на хоро. По време на събитието се обменя опит, създават се приятелски взаимоотношения между хора на различна възраст и с различни професии,обичащи българския фолклор.

 

23 март, зала Дружба, гр. Хасково

VII фестивал за български хора и танци „Хайдушка софра“

VII фестивал за български хора и танци „Хайдушка софра“ се провежда в Хасково в края на март. Откриването става с дефиле от централен площад „Свобода“, а концертната част е в спортна зала „Дружба“. Фестивалът НЕ Е с конкурсен характер. Участниците се представят с две хора. След края на задължителната част се представя автентичния каракачански танцов фолклор и носии, представени от танцов състав към федерацията на каракачаните. Всеки клуб получава подаръци, плакети и грамоти за участие от Община Хасково и Клуб за български народни танци „Фъртуните на Мишо“, а за всеки участник са осигурени храна, вода и подарък.
Има такса за участие.

 

29 март, Спортна зала „Йордан Петров-Графа“- гр. Павликени

Фолклорно надиграване „Букет от ритми“, ПавликениФолклорното надиграване „Букет от ритми“ се провежда в края на март. Събитието е за любителски състави и основната му цел е да събере самодейни клубове, изпълняващи автентични български фолклорни хора и народни танци и да ги обедини в една обща изява“. Сред целите на фолклорния празник е да популяризира, съхрани и разпространи българския танцов фолклор сред различни възрастови групи и да обогати културния живот на жителите на региона. Всяка група ще изпълни две хора – автентично хоро и хореографска разработка. Ще се оценяват автентичността на хорото, стила и характера на танца, артистичността, душевността и настроението на изпълнителите.

 

 

 

 

  През април, храм „Св. Богородица Успение“ кв. Горни воден, Асеновград

 Традиционен празник „Златната ябълка”, Асеновград

 В българското село Горни Воден – днес квартал на Асеновград, се намира прочут манастир, познат като „Златната Ябълка“. Този празник е местен и е свързан с голямо чудо, извършено в далечната 1765 год. от Пресвета Богородица. Събитието е описано от монаха Ананий Клинис, игумен на манастира “Св. Св. Кирик и Иулита” по това време.

 

 

 През април,  на открито и в читалище „Развитие“ гр. Враца

XV Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет”

Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет“ се организира от Община Враца през април, като в него вземат участие няколкостотин певци и танцьори от няколко държави. Тази година също се очакват много интересни гости и състави от цялата страна и от чужбина.

 

 

 През април,  на открито и в читалище „Развитие“ гр. Враца

  Фестивал на хумора и сатирата „Колкото хора, толкова умове“, с. Скрът

Фестивалът на хумора и сатирата се организира от читалище „Антон Попов”, с. Скрът. Провежда се на 1 април – Деня на шегата. Ведър и весел празник, който събира участници от цялата община. По време на фестивала можете да усетите народното остроумие и творческия заряд на местното население.

 

 

 През април,  гр. Елин Пелин

  III Национален фолклорен фестивал „На хоро при шопите“, Елин Пелин

Националният фолклорен празник „НА ХОРО ПРИ ШОПИТЕ“ е включен в културния календар на Община Елин Пелин. Той се провежда на пл. „Независимост“ в град Елин Пелин в началото на април. Целта на фестивала е популяризиране, запазване и развитие на българския танцов фолклор.

 

 

 През април,  гр. Хисаря
Пролетно надиграване на танцови формации „Хисарски ритми”

Проект „Хисарски ритми“ – пролетно наиграване на танцови формации, предвижда участието на танцови формации от цялата страна в един спектакъл, който да покаже богатството на българския танцов фолклор.

 

 

 

 През април, парк Аспарухово, гр. Варна

 Фолклорен фестивал „Магията на българския корен : Цветница“, Варна

Фестивалът е вдъхновен от българските традиции и е създаден специално за всички любители на българския фолклор и се провежда под егидата на район “Аспарухово”. Във всеки един от дните ще има музикална програма.

 

 

 През април, Казанлък

 Празници на цъфналите вишни, Казанлък

Празниците на цъфналите вишни се провеждат в Казанлък. Акценти в програмата са пленерът по фотография „ Вишнев цвят – дъх на пробуждане”, Международният поетичен конкурс „ Белоцветните вишни”, който вече има своята популярност и ежегодно обединява около идеята си творци от България и чужбина.

 

 

   През април, гр. Твърдица

ХХI Регионален фолклорен събор ,,Пролетни игри и обичаи –Цветница” – Твърдица

XXI фолклорен събор „Пролетни игри и обичаи Цветница” ще се проведе в Твърдица. Организатори са Община Твърдица и Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий”. Празникът се провежда всяка година.

 

 

 

   През април, местност „Горски кладенец“, Суворово

    Празник на фолклорното изкуство „Като жива вода“ – Суворово

За поредна година Празникът на фолклорното изкуство „Като жива вода” събира изпълнители от цяла североизточна България. Той дава възможност на певци, музиканти, танцьори, изпълнители, гости и зрители да се потопят в един необятен и красив свят на багри, настроения и емоции, свят изпълнен с древни символи и съвременни послания, свят магия, свят чудо, свят на българския фолклор.

 

 

01 април, с.Байлово

  XVI Фолклорен фестивал „Който се смее, дълго живее“, Байлово

XXI фолклорен събор „Пролетни игри и обичаи Цветница” ще се проведе в Твърдица. Организатори са Община Твърдица и Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий”. Празникът се провежда всяка година.

 

 

04 – 05 април, Експо център Флора

  Фестивал за природосъобразни продукти и живот „Еко семейство“, Бургас

Еко семейство“ е първият по рода си фестивал за природосъобразни продукти и живот във Варна и Бургас.Желанието ни е да съберем на едно място разнообразни продукти за по-здравословен живот, както за децата, така и за нас възрастните. Семейният фестивал ще е двудневно забавление, включващо изложение, лекции и работилници.

 

 

10 – 12  април, гр. Варна

 Фестивал „Вино и храна“ – Варна 2020

За осма поредна година Българската асоциaция на сомелиерите и виноценители и Българската асоциация за кулинарна култура в партньорство с Община Варна, организират „Фестивал вино и храна” – Варна 2020 г. който ще се проведе в гр. Варна от 10 до 12 април 2020 г. с любезното домакинство на Varna Mall.

 

 

  11 – 12  април, „Парк Казармите“

  Национален фестивал „Семе българско”, Севлиево

Фестивалът „Семе Българско” се утвърди като един от форумите в България, обявил се в защита на всичко българско и родно. На него се събират повече от 100 изложители на български храни, напитки, семена и цветя, както и творци на приложните изкуства, свързани с българския дух и традиции.

 

 

12 април, гр. Стара Загора

  ХVIII Детско-юношески фолклорен празник „Изворът да не пресъхва“ – гр. Стара Загора

Детско-юношески фолклорен празник „Изворът да не пресъхва“ ще събере и тази година стотици участници в Стара Загора. Празникът е свързан с продължаване на българската традиция и съхраняване на автентичните песни, танци и обичаи. Целта е децата да се приобщят към народните ценности и да запазят българската идентичност, да се изявят детски и юношески състави от цялата старозагорска община.

 

 

    22   април, Читалище „Васил Левски 1869“ , Айтос

 Фолклорно надпяване „От Цветница до Гергьовден”, Айтос

В Айтос се съберат състави и индивидуални изпълнители от  училища и читалища за участие във Фестивалът „От Цветница до Гергьовден“. Организатори на събитието са Организатори – Община Айтос и Читалище „ Васил Левски-1869 ”.

 

 

 12 април, гр. Враца

 Областен фолклорен събор „Пръски от извора” – гр. Враца

Целта на фестивалът да съхрани и популяризира на българските фолклорни песни, танци, обичаи и традиции, както и да провокира интерес и любовта към народното творчество. Проявата във Враца ще събере близо 300 изпълнители от цяла Област Враца на възраст от 7 до 25 години. Формации от Монтана и град Искър (Плевенско) също ще са сред участниците.

 

24 – 24 април, пл. Христо Ботев, гр. Елена

IV Фолклорен фестивал „Веселие в Елена“

Фолклорен фестивал „Веселие в Елена“ се организира за четвърта поредна година. Събитието ще се проведе на 24, 25 и 26 април 2020 година на площад „Христо Ботев“ в град Елена.

 

 

24 – 26  април, гр. Костинброд

 XI Национален фолклорен фестивал „Шопски наниз“ – гр. Костинброд

Националния фолклорен фестивал „Шопски наниз“ е събитие, целящо да популяризира, опази и съхрани българския фолклор, фолклорните традиции и обичаи, както и да насърчи изучаването на фолклор от шопската фолклорна област. Единадесетото издание на фестивала ще се състои в Костинброд. В „Шопски наниз“ могат да участват любителски колективи и индивидуални изпълнители, представящи автентичен и обработен танцов, песенен и/или словесен и обреден фолклор.

 

25 април, гр. Котел

Национален конкурс – надиграване „Златна гега“ – гр. Котел

Конкурсът е ежегоден празник на уникалните, вечно живи и неизчерпаеми в многообразието си български танци. Успехът от предишните издания утвърди главните му цели: да мотивира младите изпълнители към съхраняване и развиване на фолклорните ни танци, да стане средище за обмяна на новаторски методики в съвременното обучение на фолклорни изпълнители, и цели да открива, подпомага и закриля деца с изявен талант.

 

 

25 – 26  април, гр. Гоце Делчев

 XII Международен ден на танца – Гоце Делчев

Организатори и домакини на Международния ден на танца са община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета – 1865“ – гр. Гоце Делчев. Тази година той ще се проведе за дванадесети пореден път на 25 и 26 април 2020 г. В Гоце Делчев отбелязването на Международния ден на танца вече се е превърнало в традиция.

през май, с.Челопек

 II Фолклорен фестивал „Погледец“ – с. Челопек

През май 2019 г. ще се проведе второто издание на Фолклорния фестивал „Погледец“ в село Челопек. Събитието се организира от кметството и Народно читалище „Огнище 1930“. Много веселие, песни и танци ще огласят площада на балканското село. В празника ще се включат самодейните състави към читалището на населеното място.

 

през май, гр. Сапарева баня

Международен фолклорен фестивал „Мома пее, гора се люлее” – гр. Сапарева баня

Международният фолклорен фестивал под надслов „Мома пее, гора се люлее“ ще се проведе за поредна година в рамките на Общинските празници на Сапарева баня. Самодейни състави от България и Македония ще се надпяват и надиграват в продължение на три дни в края на май. Международният фолклорен фестивал се организира от Община Сапарева баня и НЧ „От извора – 2013“.

 

  през май , с.Челопек

V Събор-изложение „Златни ръце български

Събор-изложение „Златни ръце български“ ще се проведе за пети път в село Челопек. Целта му е да съхрани и популяризира традициите, обичаите, народните обреди и традиционната храна, да представя ръчноизработени тъкани, плетива, бродерии и изделия на грънчарството.

 

  през май , Площад с. Гложене

Фолклорен фестивал „Огоста пее”, с. Гложене

Фолклорният  фестивал „Огоста пее” се провежда в с. Гложене, като се организира за десети път от кметство Гложене и читалището в селото. В него участват десетки състави и стотици участници, които представят богата културна програма. Традиционни участници са певчески и танцови фолклорни формации от общините Козлодуй, Оряхово, Мизия, Хайредин, Враца, София. Съборът се открива с изпълнения на деца от детската градина в Гложене и на домакините от местното читалище „Яким Деспотов”.

 

  през май ,Площад „Освобождение“ , Тополовград

III танцов фолклорен фестивал „Сакарско хоро се вие”

Сакарският Тополовград се разлюлява от български народни танци. През май тук се организира фестивал. „Сакарско хоро се вие”. При голям интерес, много емоции и настроение фестивалът преминава в три части. Откриването е в Спортната зала, а  всички участниците и зрители се закичват със специално изработени шалчета с логото на фестивала. Участват танцови фолклорни формации от Елхово и Тополовград.

 

  през май , с. Еленово

Фолклорен събор „Еленово“

Фолклорният събор „Еленово” е организира около празника на село Еленово – 1 май /Св.Пророк Йеремия/. За трета поредна година организаторите предлагат новия облик. Провежда се в подножието на „Свети Илийските възвишения” в близка до селото местност „Кара дере”. Съборът е продължение на състоялите се 20 издания, като Великденски от 1997 г., с конкретни промени в цялостния облик, място и време на реализация. Приемат се любители на народното творчество от цялата страна и извън пределите й.

 

  през май ,гр. Нови пазар

XVIII Национален конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебни ритми“

Националният конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебни ритми“, чието първо издание е през 2002 година се провежда ежегодно, организатори са Министерството на култура, община Нови пазар и НЧ „Христо Ботев-1872“. „Вълшебни ритми“ един от 12-те национални конкурса, утвърдени в Програмата за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища. Целта на конкурса е да издирва и популяризира нови, талантливи дарования, посветили се на фолклорното изпълнителско изкуство, да стимулира високо професионално майсторство и художествен вкус, да даде взможност за обмяна на новаторски методики в съвременното обучение на фолклорни изпълнители.

 

  през май , гр. Севлиево

Национален фолклорен конкурс за изпълнение на северняшка народна песен „Море песен екна” – Севлиево 2019

Седмото издание на Националния фолклорен конкурс за северняшка песен „Море песен екна” ще се проведе в град Севлиево. Конкурсът има за цел да популяризира и съхрани северняшката народна песен. Конкурсът дава възможност на народни изпълнители-любители от всички фолклорни области и възрасти да се докоснат до красотата и живите ритми на нашенската песен, изпълнявана от предците ни и с весело, и с тъжно сърце по всякакъв повод в техния бит и култура.

 

  през май , ОП „Младежки център“, Хасково

XVIII Национален фестивал на камерния танц, Хасково

Фестивалът показва оригинални камерни сюжетни произведения в различните жанрове на танцовото изкуство – фолклорни танци, класически, характерни и съвременни танци. Дава възможност за нови контакти и шанс за изява на значителен брой деца и млади хора в областта на танцовото изкуство. Фестивалът има конкурсен характер и се провежда в два раздела: професионалисти (танцьори и колективи от училища по изкуствата и профилирани паралелки) и непрофесионалисти.Във фестивала участват танцови школи, формации и клубове при ЦРДМ, ОДК, младежки домове, читалища, училища и др.

 

  през май , Драматичен театър Ловеч

 Люлякови музикални вечери, Ловеч

   Фестивалът на  професионалното музикално и танцово изкуство – „Люлякови музикални вечери“ се провежда всяка година през май в Ловеч. Организатори са Драматичен театър, гр.Ловеч и Читалище „Наука-1870г.“ с финансовата подкрепа на Община Ловеч. Фестивалът е част от Културната програма за Деня на Ловеч и ще се проведе под патронажа на Министерство на културата.

 

 

  през май, Орешак

  Международен фестивал на занаятите „Орешак“

Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак съвместно с Община Троян организират Международен Фестивал на занаятите и изкуствата «Орешак 2019», който ще се проведе от 3 до 5 май 2019 г. в изложбените зали на Националното изложение с. Орешак.
Майстори от България, Германия, Франция, Русия, Полша, Чехия, Унгария, Япония, Китай, Индия, Индонезия, Иран, Ирак, Турция, Корея, Мароко, Алжир, Судан, Катар, ОАЕ и Палестина, ще покажат уникални предмети на занаятите и приложните изкуства.

 

  през май , Площад „Македония“, Благоевград

  III Занаят Фест, Благоевград

За трета поредна година, град Благоевград ще бъде средище на българските традиции, занаяти и култура.
В трите фестивални дни ще се потопите и докоснете до българските традиционни занаяти. Ще премерите сили във Фермерски игри, ще се научите как се точи юфка и още много интересни и забавни неща.
За любознателните е подготвено едно невероятно изживяване, а именно Пътуващото читалище „Бащино огнище“.
Най-малките ще могат да участват в приключенията на Българознайко и ще разкрият тайните на българските легенди.

 

 

през  юни, село Мусачево

    ДЕН НА МАЙСТОРИ МЕСАРИ

  Един слънчев ден в градината на „100панство Мусачево“ с музика, храна и майсторски приготвени месни деликатеси и ястия. „100панство Мусачево“ е единствената изба в София и околностите, затова не пропускай да я добавиш като следващата си винена дестинация.

 

през  юни, местност „Бакаджик“ ,Ямбол

    XVІ Национален тракийски християнски събор „Спасовден“, Бакаджик

  Лесопарк „Бакаджика“ отново е домакин на Националния тракийски християнски събор „Спасовден“. По традиция по време на ежегодния събор се състои и надпяване на самодейни изпълнители от цяла България. На сцената ще се представят повече от 40 певчески и танцови състави и народни оркестри, както и индивидуални изпълнители. Съборът придобива все по-голяма популярност в България.

 

през  юни, Павел баня

     Празник на розата и минералната вода, Павел баня

  Празникът се организира ежегодно в рамките на 4 дни в края на втората седмица от м. юни от община Павел баня под патронажа на кмета на общината. В него са включени изложба на местни творци, базар на художествени занаяти и продукти свързани с розата и розовото масло, фолклорен фестивал с международно участие, спортен празник с откриване на Плувно лято и избор на „Цар на минералната вода“ и др. Всичко това е съпроводено с множество детски атракциони, люлки и базар, които придават допълнителен колорит на целия празник. Всяко населено място от общината представя своите традиции, обичаи и характерни за него ястия на импровизираните „Селски дворове“.

през  юни, с. Сухаче

    Фестивал на трудолюбието и веселието, с. Сухаче

Заповядайте през юни в с.Сухаче, общ. Червен бряг на Фестивал на трудолюбието и веселието. Фестивалът си е поставил за цел да покаже, че само човек, който здраво се труди, умее и така добре да се весели. Организира се и кулинарно изложение, което е съпроводено с музика и танци от самодейни състави от НЧ „Асен Златаров” (с.Сухаче) и от други читалища в областта.

през  юни, гр. Дряново

   Празник на балканските градове „Балканът пее и разказва”

 

В началото на юни в гр. Елена се провежда традиционният празник на балканските градове “Балканът пее и разказва”. Неговата цел е съхраняването на фолклорните традиции, тяхното опазване, обогатяване и приобщаване на населението към народните ценности, запазване разнообразието на българската идентичност. През годините щафетата – кой да е домакин на празника на балканските градове, се предава от град на град. Домакинството със знамето на празника тази година бе предадено на Община Дряново.

през  юни, парк „Изворите“, Котел

    Фестивал „Етносите, багрите и котленския килим“, Котел

 Занаяти, изложения, демонстрации, ритуали, кулинария, литература, изкуство, танци, музика, багри и килими съчета фестивалът на „Етносите, багрите и котленския килим“ в Котел. Фестивалът се организира в последната деседневка на юни в парк „Изворите“, като участват най-популярните ансамбъли и самодейни състави от цялата страна. Събитията са посветени на традициите в региона. Постоянно се обогатява фестивалът и същевременно се запазват и възраждат българските традиции. Фестивалът популяризира и съхранява занаятите, стимулира интереса на младите.„Етноси, багри и котленски килими“ дава възможност за изява на много хора, с различни интереси в „извора“ на фолклора. Празникът показва как етносите в котленско живеят в мир, хармония и разбирателство.

през  юни, село Арбанаси

     Национален фолклорен събор „Болярска среща“

Преди години Национален фолклорен събор „Лудогорие“ се преименува на Национален фолклорен събор „Болярска среща“. Третото издание на Национален фолклорен събор „Болярска среща“ се провежда в средата на юни на поляните на с. Арбанаси до Калоянова крепост, Велико Търново. Всяка година организаторите подготвят богата фолклорна програма.

през  юни, село Извор

    Международен фолклорен събор „Жива вода“

В средата на юни традиционно се провежда Международния фолклорен събор „Жива вода” в манстира „Успение Богородично” край с. Извор. Съборът няма състезателен характер и представя множество фолклорни групи от страната и чужбина. Мястото и името на събора не са случайни. В местността на манастира се намира извор, който е помогнал на овчарчето да прогледне, измивайки си очите с „живата вода”. Това е и целта на събора – хората да прогледнат за силата на песните и танците от фолклорните традиции.

през  юли, местност Приключенски парк „Незабравка“ гр. Габрово, с. Поповци

    Национален фолклорен фестивал „Фолклорни Пътеки“

  Целта на фестивала е да представи богатството и красотата на българския фолклор, да обедини и популяризира български фолклорни изпълнители, както и да спомогне за развитието на Габрово като туристическа дестинация.

през  юли, гр. Стара Загора

    Международен фолклорен фестивал „Българският фолклор е магия“

Международен фолклорен фестивал „Българският фолклор е магия“ има за цел да популяризира и разпространява българската култура извън границите, чрез обединяване на фолклорни групи от цял свят. Като част от фестивалната програма ще се проведе и петата Българска фолклорна среща „Верея и Приятели“ в гр. Стара Загора. Ще се проведе петата среща на българи от близко и далеч, които популяризират БЪЛГАРСКОТО НАРОДНО ТВОРЧЕСТВО.

през  юли, площад „Николай Гяуров“ , Велинград

      ХХХХVІІІ Велинградски празници на културата ,,Благословени и Вечни”

Емблематичните и традиционни Велинградски празници на културата се откриват в началото на юли на централния площад „Николай Гяуров”. Предстои тяхното 48-мо издание, като община Велинград предвижда богата програма, съобразена с предпочитанията на всички възрастови групи. Празникът започва с тържествена литургия и продължава с пътуване с теснолинейката „С малкия влак в деня на Велинград” и с откриване на осмия фолклорен танцов фестивал „Хоро при извора“.

през  юли, село Мандричево

      Традиционен събор, с. Мандрица

И тази година в ивайловградското село Мандрицаще се провежда традиционния събор, който е възстановен през 2010 г. от „Сдружение за възраждане на село Мандрица“. Съборът се провежда в края на юли и началото на август, като събира потомствени мандричани от български, гръцки и албански произход.

през  юли, пред читалището на с. Недан, общ. Павликени

      VІ Фолклорен фестивал „Света Неделя“

Фестивалът е регионален и в него участват около десетина състава от околните села. Събитието се организира от кметството и от читалище „Селска любов-1872”. Фестивалът е отворен за всички и няма конкурсен характер.

през  юли, салона на НЧ „Христо Ботев 1892“, Белене

    III Фолклорен фестивал „Път, вдъхновение, вяра!”, Белене

За трета година в Белене ще се проведе фолклорният фестивал „Път, вдъхновение, вяра!”, организиран в памет на Методи Минчев. Участие в него вземат любителски групи, състави, индивидуални изпълнители в областта на българския фолклор. Възрастови ограничения няма, а всеки участник получава грамота и медал. Връчва се и една „Специална награда на семейството”.

през  юли, гр.Велинград

    IХ фолклорен танцов фестивал „Хоро при извора”, Велинград

Фолклорният танцов фестивал „Хоро при извора” ще се проведе за девети път в началото на юли във Велинград. Традиционно фестивалът се организира в рамките на Велинградските културни празници и е част от тях. Целта на организаторите е „от настоящето, да пренесем в бъдещето, танците от миналото.”

през  юли, централен площад, кв. Заножение, гр. Вършец

   Фолклорен събор „Пей, танцувай и на Зелени дел се любувай“, Вършец

Основната идея на празника е да се стимулира интереса към културно-историческото и фолклорно наследство на българите. Освен това, организацията на подобни събития предоставя възможност за обмяна на опит между участниците и популяризира като туристическа дестинация района, в който се провежда.

през  юли, гр. Банско

 

     Културни вечери „Традиции и изкуство”, Банско

За пета поредна година Община Банско със съдействието на Музеен комплекс – Банско и Читалище „Никола Вапцаров” представя местни традиции, обичаи и фолклор в проекта си Културни вечери „Традиция и изкуство“. От юни до септември жителите на Банско демонстрират стари, вече почти забравени занаяти.

през  юли, с. Оризаре

    Празник на хляба – с. Оризаре

Майстори в правенето на хляб и хлебни продукти ще покажат своите умения за поредна година в несебърското село Оризаре за Празника на хляба. Известно като житницата на община Несебър, село Оризаре и тази година ще е домакин на събитието, което ще събере гости отблизо и далеч в началото на юли в центъра на селото.

през  юли, с. Голеш

  V фолклорен празник в село Голеш

Силистренското село Голеш е домакин на фолклорен празник. Празникът се прави за пета поредна година и целта му е запазване и предаване на поколенията на богатството на фолклора на етносите в България. В празника участват около 20 художествени колективи от Силистренско и Добричко. В проявата могат да се включат танцови състави, певчески групи и индивидуални изпълнители от всички възрастови групи от цялата страна.

през  юли, Площад „Независимост“ , гр. Добринище

    VIII Фестивал „Добринишко лято“

„Добринишко лято“ е инициатива на читалище „Димитър Благоев“ и ще се проведе за осма година. През летния сезон, в съботните вечери, в Добринище се провежда фолклорната поредица Добринишко лято. Формат, в който гостуват различни формации и групи от цялата страна, за да разнообразят летните вечери на туристите, избрали града за своята почивка. В рамките на десет съботни вечери пред публиката се изявяват самодейни формации и читалища от всички краища на страната.

през  юли, с. Кутово

     Фестивал на народната носия „От раклата на баба“

Във видинското село Кутово за четвърта година ще се проведе фестивалът на народната носия „От раклата на баба”. В него се включват самодейни състави от цялата Видинска област. Традиционният фестивал събира все повече почитатели.По време на събитието се провежда конкурс за автентична народна носия от Златорожието. Освен демонстрация на народни носии, жителите на село Кутово организират богата кулинарна изложба, приготвяне на качамак на живо и вкусни местни гозби. представят богата кулинарна изложба с вкусни местни гозби и показаха на живо как се приготвя качамак.

през  юли, с. Жълтеш

    XІ Национален фестивал за автентичен фолклор „Песни в полите на Балкана”, с. Жълтеш

В началото на юли в с. Жълтеш, община Габрово се провежда XІ Национален фестивал за автентичен фолклор „Песни в полите на Балкана”. Двудневният фестивал в красивия кът на Балкана предлага автентичен фолклор от цялата страна. За изпълнителите няма възрастово ограничение, което гарантира тяхното разнообразие.

 

през  юли, к.к. Боровец

     Народен събор „Магията на Рила планина“,к.к. Боровец

 

Изживейте отново „Магията на РИЛА планина“ през юли в Боровец. Всички гости на курорта имат възможността да се потопят в магията на българската култура и традиции – народни танци, традиционни гозби и демонстрации на занаятчии от цялата страна.

през  юли, гр. Силистра

     XXV Международен детски танцов фестивал “Утрешният мир започва с днешното приятелство”

Провежда се в центъра на град Силистра. Продължителността му е три дни. Фестивалните дни включват концертни програми, както и организирани събития за участниците. Във фестивала участват детски танцови състави от различни държави по целия свят(Европа, Азия, Америка и Африка) и Силистра. Децата са на възраст от 8 до 15 години. Всички те показват културата на своите страни чрез изкуството на танца.

през  юли, с. Свети Спас

    Празник на долнобанската ягода и малина – с. Свети Спас

След няколкогодишно прекъсване община Долна баня и местното туристическо дружество „Ибър“ възстановяват провеждането на станалия традиционен в миналото Празник на долнобанската ягода и малина. То се провежда в разгара на лятото – в средата на юли до хижа „Гергиница“ в подножието на Рила планина, в новото село Свети Спас. В ароматния празник се включват местните земеделски производители, както и жителите и гостите на рилския град.

през  юли, с. Елешница

    VII Фестивал „Фолклорна среща“ – с. Елешница

Фолклорният фестивал в село Елешница е с конкурсен характер, като за седма поредна година събира на едно място самодейни и любителски групи, които се занимават с народни танци и хора, групи за фолклорно пеене и народни оркестри.

през  юли, с. Горна липница

    Фолклорен празник на липите – „Под липите на Горна Липница“

“Под липите на Горна Липница” е български, фолклорен фестивал, който отразява бита на хората. Посветен е на липата и на нейните чудни лечебни цветове с омайващ аромат, които изцеляват десетки болести. Затова се поднася на гостите липов чай. Оформя се кът, в който се излагат всички продукти, които жителите на Горна Липница си набавят от билката – мед, чай и други. Амбицията е инициативата да прерасне в голям празник на липата.

през  юли, с. Сатовча

    XVІ Традиционен Ваклиновски събор

Традиционният Ваклиновски събор е посветен на тютюнопроизводителите от община Сатовча и се утвърди като един от най-посещаваните. Той дава поле за изява на млади таланти и на утвърдени, признати самодейни и професионални изпълнители и състави на българската фолклорна песен.
Особен интерес предизвикват и спортните състезания през неделния ден – борба свободен стил за мъже и жени, както и канадска борба.

през  юли, с. Гигинци

    Църногорски събор – „В сърцето на Граово“

Църногорски събор – „В сърцето на Граово“ е грандиозно събитие, което привлича през юли хиляди души край Гигинския манастир. Тридневният празник представя културата, музиката, традициите, талантите, занаятите и духа на Граовска област. Комбинацията между всички тези характерни за региона компоненти и магията на манастирската обител ще потопят посетителите в красотата и богатството на фолклора, вярата и обичайте.

през  юли, лятна сцена на НДК

   

   XXIV Международен фолклорен фестивал „Витоша“

Международният фолклорен фестивал “Витоша” се провежда всяка година през месец юли и е с особена национална значимост. На форума си дават среща представители на различни култури от цял свят. Стотици танцьори, музиканти и певци стават съпричастни на една магическа интернационална сила, която ги обединява, а именно голямата любов към фолклора, който тяхните предци са сътворили през вековете. Целта на фестивала е да се популяризира танцовото изкуство на различни български региони и запознаване с фолклора на гостуващите държави.

през  юли, местността Барите

    Festival in the Nature

 

Фестивалът Where We At се премести от морето в подножието на Стара планина, където с Festival In The Nature се събра в местността Барите.Барите се намира на 36 км северозападно от Варна, в гората на с. Чернево. Простира се на 18 дка на 160 м надморска височина.

през  юли, училище Христо Ботев, с Долно Озирово

    Фолклорен фестивал „На весел празник в с. Долно Озирово –Илинден”

По стара традиция на Илинден село Долно Озирово празнува своя събор. За трети път по инициатива на кметството и местното читалище „Просвета“ е замислен голям фолклорен празник. С подкрепата на Община Вършец се изгражда открита сцена в двора на местното училище „Христо Ботев“. С усилията на доброволци е почистено и подредено дворното място в училището, което вече очаква както изявите на поканените изпълнители и състави.

през  юли, с. Доситеево

 V Фолклорен фестивал на сусама, с. Доситеево

 

Фестивалът представя фолклорни състави от цяла България. Посетителите имат възможност да видят как се засява и преработва сусам и да опитат приготвени на място сусамени кулинарни изделия. Фестивалът е с конкурсен характер, ще бъдат раздадени медали, плакети и грамоти на певчески групи, индивидуални изпълнители, народни обичаи, танцови групи, танцови ансамбли.

през  юли, с. Труд

    Фестивал на плъстите – с. Труд

Фестивалът съхранява традициите и колорита на плъстенето (изработка на различни изделия от нетъкана вълна). Ще има демонстрации и работилници за деца и възрастни за изработка на плъсти, изпълнения на фолклорни състави и кулинарна изложба. Победителите в Национален конкурс за детско творчество по плъсти ще бъдат наградени.

през  юли, Градски парк, Карнобат

    Фолклорен събор „Песни и танци на мегдана“, Карнобат

През юли в Карнобат се провежда Фолклорен събор „Песни и танци на мегдана“ в Градски парк. Неговата основна цел е възраждане и популяризиране на българския фолклор. Организатори на мащабното събитие са народната певица Ганка Боева и фолклористът и народният певец Георги Костов

през  юли, местност „Костина“, Рибарица

     Празник на Народните обичаи и автентичната носия, Рибарица

Поредното издание на фестивала „Празник на народния обичай и автентичната носия“ в село Рибарица ще се проведе отново в историческата местност „Костина“. Танцови и певчески състави от цяла България се събират на лобното място на Георги Бенковски. Целта на фестивала е популяризиране на българските обичаи и традиции чрез представяне на танци, песни и чрез специално дефиле на участници с носии от различни райони, изработени от майстори занаятчии. Село Рибарица е пазител на автентичния български фолклор и инициатор на празника.

през  юли, с. Кметовци, общ Габрово

   VII Национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“, с. Кметовци

През юли в село Кметовци, Община Габрово, се провежда за седми пореден път Национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“. На втория ден протича IV Детски фолклорен събор „Андъка пее и танцува, а сърцето ми лудува“ за деца и лица със специални потребности.

през  юли, Читалиеще „Просвета 1914“, Малко Търново

   

   Фестивал на занаятите „По Малкотърновски – от извора на Странджа“

Читалище „Просвета 1914“ в партньорство с Община Малко Търново организират деветия Фестивал на занаятите, който се провежда в началото на юли. По време на Фестивала има много местни кулинарни и фолклорни изкушения. Местни производители и любители на добрата храна и странджанската трапеза ще ви гостят с любими специалитети.

 

през  юли, хижа Амбарица


   Фестивал на боровинките, хижа Амбарица

Всички пътеки водят към хижа Амбарица и всички уникални истории тръгват от хижа Амбарица. Това важи всяка година през Юли месец, откакто започна „Фестивал на боровинките“, който в последствие се превърна в „Боровинкови нощи“. Под ритмите на живата музика, танците и всички прекрасни неща, които се случват – прожектират се късометражни филми от цял свят и България, защото киното също е магия, особено на открито под звездите.

през  юли, „Читалище -Осъм – 1894“ , с. Градище

  

    Събор на българското фолклорно богатство „Тараклъка пее и танцува“ – с. Градище

Няма по-подходящо място за завръщане към корените и магията на фолклорната традиция от прохладните сенки на вековната дъбова гора на защитена местност „Тараклъка“ с. Градище, където ежегодно се провежда събора в рамките на два дни в средата на месец юли.

през  юли, пред Общината на с. Блъсковци

   Празник на „Шарената черга, народния бит и старите знаяти“, с.Блъсковци

В малкото селце Блъсковци, община Елена, ежегодно се провежда Празник на шарената черга, старите занаяти и народния бит . Идеята е да се преоткрият, съхранят и предадат българските традиции. Празникът въплъщава в себе си пъстротата на селския бит и култура. Елате, вижте и участвайте в сбирка на традиционни местни тъкани черги, кърпи, престилки и други предмети от раклата на баба; занаятчийски работилници със сръчни майстори и майсторици; български народни песни и танци.

 

15-20 юли, с. Пшеничево

   II Празник на пшеницата – с. Пшеничево

Вторият празник на пшеницата „Никой не е по-голям от хляба“ в старозагорското село Пшеничево ще покаже пътя на насъщния от полето до трапезата.Ще бъдат пресъздадени народните традиции по изпращане и посрещане на жътварите от стопанина на нивата, зажънването и полагането на първите ръкойки, замесването и изпичането на хляба. Празникът ще завърши с кулинарен конкурс за хлябове, баници и пити и народно веселие.

 

 

 

  през август, Царево

    Фестивал на Странджанския манов мед и пчелен прашец – Царево

В град Царево ежегодно през първите 10 дни на август се провежда фестивал на Странджанския манов мед и Странджанския цветен прашец. Фестивалът събира производители и ценители от цялата страна.

Посетителите имат възможността да разгледат и да си купят пчелен мед и пчелни продукти с лечебна цел и високи вкусови качества.

Пчелари от цялата страна ще се включат в събитието, които във фестивалните дни ще представят всички видове пчелни продукти на жителите и гостите на Царево.

 

  през август, село Търнава

   VIII Фолклорен фестивал „Ехо в родния край – Георги Горелски“ – с. Търнава

По традиция ежегодно на откритата сцена пред читалището в село Търнава се провежда Фолклорният фестивал „Ехо в родния край – Георги Горелски“, който носи името на родения в селото народен певец. През годините фестивалът се утвърди като значимо културно събитие на територията на Община Бяла Слатина, в което участват певчески и танцови колективи от различни области на страната.

 

  01 август, село Търнава

  XVIII Гайдарско надсвирване, с. Гела 2020

 

XVIII-то Гайдарско надсвирване се провежда високо в Родопите на поляните на село Гела през първата събота на месец август. Провеждането на съборът в село Гела се прави от непознати времена и събира хора от цяла България. Тази традиция се спазва и до днес, и съхранява културното богатство на Родопа планина. Съборът в родопското село се е правил от незапомнени времена, като събира хора от страната и чужбина. Традицията цели да съхрани културното богатство на Родопа планина. Съборът събирал родовете, като всеки род си имал дърво. Все още може да видите табелки по някои от дървата, които са всеки род.

 

 

  01 -21 август, Варна -морската градина

   XXIV Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“, Варна

 

Международният Панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“ е най-голямото арт изложение в България.Провежда се всяка година от 1 до 21 Август в Морската градина на гр. Варна /между Морско казино и Сцена „Раковина”.

 

  01  август, вилна зона Вурховръх, гр. Перущица

  Национален родопски събор „Върховръх 2020“

За трета поредна година родолюбиви и инициативни жители на вилна зона – Върховръх ще организират на 01.08.2020 г. /събота/ Национален родопски събор „Върховръх 2020“ на който ще бъдат представени родопските традиции, обичаи и ритуали, занаяти, конкурси, игри и състезания.

  04-09  август, Пристанище Бургас

  Street food & Art Festival „Кино и Храна”, Бургас

Градски фестивал, който комбинира различни изкуства през призмата на кулинарията. Артисти пеят, музиканти готвят, автори на книги демонстират на живо готварските си умения. Има също прожекция на филми, вдъхновени от храната, стрийт фуд маркет, игри, занимания за деца, богата музикална програма.

  07-09  август, гр. Копривщица

   XII Събор на българското народно творчество – Копривщица 2020

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики на UNESCO! На 1 декември 2016 г., на Единадесетата сесия на Международния комитет за опазване на нематериалното културно наследство Националният събор на българското народно творчество в Копривщица бе вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на UNESCO!

  03-09  август, Вършец

  Празник на курорта, минералната вода и Балкана, Вършец

Традиционният празник, с който всяка година се отдава почит на целебната минерална вода и красивата природа се провежда традиционно в месеците юли и август. Фестивалът включва много събития, които продължават почни цял месец.

  12-14  август, с. Бели извор

   Фолклорен празник „Бели нощи“ – с. Бели Извор

За поредна година във врачанското село Бели Извор ще бъде открит фолклорният фестивал „Бели нощи“. По традиция културната програма продължава 3 дни, като в нея организаторите са предвидили вечерни концерти.

  14  август, гр. Кюстендил

  XIII Културен форум „Панагия – Въздигане на хляба“, Кюстендил

В средата на август е „Успение на Пресвета Богородица“ и Кюстендил отбелязва „Панагия“ – Въздигане на хляба. „Панагия“ е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно. „Панагия“ е практиката, съхранена от дедите ни и донесена до наше време. Празникът се провежда около църкви и параклиси, посветени на „Успение Богородично“, и е културна изява за представяне на българската православна традиция и черковно художествено и певческо изкуство. Организират се художествен пленер, иконографската изложба; изложението на питите, обред, посветен на „Панагия“.

 

 

  17-21  август, Летен театър Бургас

   Международен фолклорен фестивал – Бургас 2020

Програмата в петте фестивални дни е богата и наситена с много емоции и пъстрота. Началото си тя води с атрактивно шествие на всички гостуващи състави, които преминават от пл. „Тройката“, до пл. „Атанас Сиреков“ /пред Община Бургас/ и Морската градина. Из главните улици на града се носи музика, песни и танци, които мигновено заразява със своята красота и сама по себе си уникална индивидуалност на всеки състав. Това е само една от причините те да поведат тълпи от хора, следвайки ги чак до сцената на Летния театър, където е и официалното откриване на Фестивала.

 

  19-23  август, Царевец

    Х Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор”, с. Царевец

  За десети път ще се проведе НФФ „Фолклорен извор“ с международно участие в свищовското село Царевец за ценителите на фолклора, както и I-ва ФОЛКЛОРНА ОЛИМПИАДА.

 

 

   20-30  август, Несебър, Слънчев бряг, Поморие, Свети влас,  Бургас

   X Световен шампионат по фолклор World Folk 2020

Световният шампионат по фолклор – World Championship of Folklore „World folk 2020“ се провежда на сцената на Античен Амфитеатър – гр. Несебър в рамките на Музикални празници „Евро фолк“, които се състоят от четиридесет и пет музикални фестивала и се провеждат под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАFF в различни европейски градове.

   21-23  август, местност Добормерица, Жеравна

   Международен фестивал на фолклорната носия „Жеравна 2020“

Международният фестивал на фолклорната носия се провежда в местността Добромерица край Жеравна през първата събота и неделя след Голяма Богородица. Всеки желаещ да присъства на фестивалната територия задължително трябва да е облечен във фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Мъжете може да са в национални и четнически ноии, както и в старинни военни униформи.

   22  август, с. Арнаутито
 

  V Празник на житената питка – с. Арнаутито

  Празник на житената питка ще се проведе в старозагорското село Арнаутито. Възстановка на жътва, мелене на брашно с хромели и изпичане на истинска питка са част от празничните прояви. Ще бъде подготвена и изложба с кулинарни изкушения, дело на местните домакини. Празникът се отбелязва вече пет години. Отглеждането на житни култури и слънчоглед е характерно за земите на селото.Това е причината и фестивала да бъде посветен на житената питка.

   24-25  август, Читалището в с. Тополи
 

  VIII Национален събор за автентичен фолклор „Тополи пее и се смее“

  Събора за автентичен фолклор „Тополи пее и се смее”, с. Тополи, Община Варна, e създаден по идея на НЧ „Св.св Кирил и Методий-1927”’ в подкрепа на инициативата „ Съхрани българското”. През 2006 година се проведе първото издание на събора, посветено на 80-годишнината на нашето читалище! Чрез създаването на този събор, организаторите имат за цел, да се съхрани и популяризира българския автентичен , словесен и песенен фолклор. Българската автентична музика и танци! Българския автентичен костюм и накити! Съборът е с конкурсен характер! Организира се през година,в края на месец август. През 2019 година ще се проведе осмото издание.

   29  август, с. Калояновец
 

    III Празник на картофа – с. Калояновец

   Трети празник на картофа ще се проведе тази събота в старозагорското село Калояновец. Кулинарни изкушения,приготвени от картофи, изложби с конкурсен характер, фолклорен концерт, както и още други изненади очакват гостите на събитието. Освен традиционните печени картофи, публиката ще може да опита торта от картофи и картофено руло. Малки ентусиасти ще правят фигурки от кореноплодната култура.

   29  август, с. Килифарово
 

  VI Национален конкурс за хумористичен фолклор ‘Усукано по килифарски’

   По традиция в дните около голяма Богородица / по стар стил / честваме празника на град Килифарево, който се намира в община Велико Търново. Селището е с утвърдено име на балканската и европейска карта, когато преди 650 години лично Константинополският патриарх го дава като ориентир, в сътвореното от него житие на Теодосий Търновски.

   29-30  август,Старозагорски бани
 

  ХV Националeн тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка”

  На 29 и 30 август Община Стара Загора ще бъде домакин на петнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор “Богородична стъпка”. Неговата цел е да съхрани и обогати музикално-песенното и танцово народно творчество, както и да даде възможност за общуване на изпълнители от всички фолклорни области на България.

   29  август, Площада на с. Царевец
 

   Национален фолклорен фестивал „Белокаменица“, с. Царевец

 В село Царевец, община Мездра, ще се проведе за четвърти път Национален фолклорен фестивал „Белокаменица“. Селото е известно с традициите си в каменоделството не само у нас, а и в чужбина. Целта на празника е да се покаже историята на селото, чиито жители са успели да запазят родните традиции и фолклор.

 

през септември, хижа Беласица

   Българските традиции оживяват в подножието на планина Беласица

  Очаквайте вълнуваща разходка през импровизираната карта на България и нейните седем фолклорни области. Елате и научете нещо ново за традиционните за всяка област на българския фолклор танци, песни, музика и бит. Очакват Ви и други приятни изненади.

 

през септември, Раковски

  

  Фестивал на селската кухня „Вкусовете от вчера“

 Този вкусен фестивал е за любителите на традиционната българска кухня, където имат възможност да дегустират различни ястия, приготвени по традиционни местни рецепти от жителите на Община Раковски. Юнашкият тиган, който е атакувал рекордите на Гинес преди години, е една от атракциите на фестивала – изработен е от 78 кг специална неръждаема стомана и е с диаметър 150 см и височина 20 см. В него ще бъде приготвен „Юнашки кебап”, който гостите могат да похапнат.

 

през септември, стадион Чавдар, Дивдядово

   Фестивал на домашната ракия „Ой, ракийо, ракийчице“

 Фестивал на домашната ракия организира кметството на шуменския квартал „Дивдядово“. За веселбата с богата програма, съпроводена с дегустация, ще има вход от 3 лева. Очаква се инициативата да привлече повече ценители и всички средства ще се вложат в облагородяване на кварталния парк. Трима избрани майстори ще си поделят награден фонд от 900 лв., а ракиите им ще се оценяват по аромат, вкус и градуси от жури.

 

през септември, стадион Чавдар, Дивдядово

  

  Кулинарен фестивал на вкусове и ритми ТАБИЕТ НОВИ ИСКЪР

Кулинарният фестивал на вкусове и ритми ТАБИЕТ  представя балканския начин на живот чрез типичната кухня и музика. и събития.

 

през септември, гр. Средец

  

  Национален танцов конкурс „Ритми и багри в Странджа“

Организатор – Община Средец. Право на участие имат самодейни състави, любителски школи и клубове от цялата страна, представящи български народни танци. Съставите се представят с 2 танца, от които единият е по избор на участниците, а другият танц задължително от странджанския регион. Всички участници получават грамота за участие.

 

през септември, гр. Габрово

  

   VII Национален фолклорен фестивал „Балканджийско надиграване – на хорото по терлици“

За 7-ма поредна година ще се проведе Националният фолклорен фестивал „Балканджийско надиграване – на хорото по терлици“ в Прключенски парк „Незабрвка“, с. Поповци /на 4км от гр.Габрово/. Фестивалът е за индивидуални изпълнители и любителски състави и основнатите му цели са да съхрани и разпространи българския танцов фолклор, да събере самодейни клубове и индивидуални изпълнители на едно място, като обогати културния живот на местните жители и популяризира гр. Габрово като туристическа дестинация. „Балканджийско надиграване – на хорото по терлици“ няма конкурсен характер и такса за участие.

 

през септември, парк „Военна академия“

  

   Фестивал „Живият огън на традициите“, София

Фестивалът „Живият огън на традициите“ е празник на българските традиции – обреди, ритуали, занаяти и фолклор. Преминава под надслов „Символ и ритуал“. Фондация “Пътят на Траките” цели да доближи публиката до родовата памет на старите българи, представяща традиционни обреди, традиции, фолклор и занаяти, предавани през вековете до днес, до празничността на душите им, до мъдростта и примера им…

 

през септември, площад „Дружба“ ,Стрелча

  

    Етнографски фестивал на Средногорието

Фестивалът се провежда на няколко сцени под патронажа на кмета. Фестивалът се превръща в ежегодно събитие. Победителите имат право да се явят на Националния фестивал „Пиленце пее”. Реализира се по проект на местна инициативна група „Панагюрище, Стрелча, Лесичово” по Програма за развитие на селските райони 2007- 2013 г. на европейски земеделски фонд за развитие на селските райони – Европа инвестира в селските райони.

 

през септември, площада на село Пожарево

  

   Фестивал „Лютеницотерапия“, с. Пожарево

През септември в село Пожарево, общ.Божурище се бърка лютеница и от сутринта на площада в селото започва белене на чушки и месене на хляб. Всички заедно мелят доматите, морковите и чушките, необходими за лютеницата. Всеки помага с бъркане, рязане или просто се опушва около огнището. Традиция е приготвянето на „Пожаревска пърженица от пабирок“ и хляб, изпечен в старата селска пещ, от които всички си похапват заедно на площада. Месенето също е нещо, в което могат да участват присъстващите и да се научат да правят хляб.

 

през септември, гр. Добрич

  Хляб фест – Добрич

Фестивалът на хляба ще се проведе за втори път в Добрич, но през юни. Това е поредното издание на проявата, която е отколешна идея на местната общност и институции. Организацията е на Общината, Регионалния исторически музей и Художествената галерия, като е спечелено финансиране от Национален фонд „Култура“ по линия на българското председателство на Съвета на ЕС. Добрич е една от малкото малки общини, които имат одобрен проект, подчертаха организаторите.

 

 

през септември, Борисова градина, София

 Фестивал на розовия домат

3-то издание на Фестивала на розовия домат в София ще се проведе на 15 септември, неделя, от 11 часа в Княжеската градина, срещу сградата на Софийски университет. За трета поредна година МЕТРО събира на едно място производители на розови домати и уникални български земеделски продукти, създатели на автентични български сирена, популярни шеф готвачи и майстори на традиционна българска кулинария.

 

през септември, гр. Първомай

  XXII Празник на тракийската народна музика и песен, Първомай

Десетки оркестъра ще се включат в XXII Празник на тракийската народна музика и песен. Наред с утвърдени и добре познати имена, тази година граждани и гости на събитиещо ще могат да чуят и няколко нови имена.И тази година празникът няма да има кокурсна част, но организаторите от Община Първомай и ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий“ се надяват да съберат публика, ценяща добре изпълнената народна музика и носеща любовта към фолклора в сърцата си.

 

през септември, гр. Първомай

   Фестивал „Златен Сливен“

Осмото издание на „Златен Сливен” се провежда през септември, с любезното домакинство на НЧ „Хаджи Димитър-1937” – Сливен. Организираното от ОДФ-Сливен. Събитието показа, че българските традиции и фолклор не са забравени. Във фолклорния концерт участват самодейни състави и индивидуални изпълнители от читалищата в селата Тополчане, Селиминово, Панаретовци, Ковачите, Гавраилово, Николаево, Драгоданово, Сотиря, Старо село, Самуилово, както и от сливенските читалища „Възраждане”, „Христо Ботев-1897”, „Единство” и др.

 

през септември, с. Рупци

 

  Фолклорен празник „Всичко що е българско“ – с. Рупци

 Читалище ”Васил Христов 1927”- с. Рупци организира „Всичко що е българско“ – празник, който ще се състои на площада пред читалището. Празникът предоставя възможност за изява на всичко, което носи корените си от българския фолклор.

 

през септември, с. Радилово

    Национален фестивал на кешкека и народните умения – Радилово

 

В края на септември в с. Радилово се провежда Национален фестивал на кешкека и народните умения. Организатор на фестивала е НЧ „Зора – 1903“ с подкрепата Община Пещера и кметство с.Радилово, чиято цел е да съхранят и популяризират фолклора, традициите и традиционните занаяти на селищата, представени по време на фестивала, както и развитиет на туризма и привличане на инвеститори към селото и региона.

 

през септември, местност „Петрохан“

    Общобалкански народен събор Петрохан

 

В местността „Петрохан“ за пети път под надслов „Под Ком с песни, музика и танци“ ще се организира Общобалкански народен събор Петрохан. Събитието се организира от Български арт и фолклорен център „Нестия“, общините Берковица и Монтана, кметството на Бързия. Съборът е посветен е на 22 септември, Деня на независимостта. През последните години той започна да се празнува повече, но преди години не бе достатъчно оценен в националния календар, затова се прави събора

 

през септември, Читалище „Изгрев“, с. Баничан

    Кулинарен фестивал на Огледната баница, селския труд и вкусния воден лук – с. Баничан

 Първият кулинарен фестивал в с. Баничан, посветен на прословутия баничански кромид лук и вкусната Огледна баница, която се приготвя с него, се проведе за първи път през 2019 г.. Празникът се проведе на празника на селото – 8 септември, който хората наричат Малка Богородица. По време на фестивала се провежда конкурс за най-добре приготвена храна с кромид. По това време се готви баничанският лук и гостите могат да си купят от него.

 

през септември, местността Черничките , Златарица

    ХV Празник на градинарската чорба, Златарица

 В местността Черничките край Златарица се провежда за 15 път уникален за България празник. Това е Денят на градинарската чорба.Подготвят се колоритни ритуали за изпращане и посрещане на градинари-гурбетчии. Още от сутринта чорбата се вари в казани. Жури, включващо членове от института по фолклор към БАН, дегустира и оценява качествата на сготвеното.

 

през септември, с. Студена

   Фолклорен събор „Песен се пее, хоро се вие край Сакара” – с. Студена

 

С песни, хора и кулинарна изложба се подготвят за Четвъртия фолклорен събор „Песен се пее, хоро се вие край Сакара” в свиленградското село Студена. Той събира в началото на септември близо 350 участници от общините – Свиленград, Казанлък, Харманли, Димитровград, Първомай и др. В събора се включват десетки танцови състава, певчески групи и индивидуални изпълнители.

 

през септември, с. Буховци

 

  ХI Тракийски фолклорен събор „Фисекът пее“ – с. Буховци

 Тракийски фолклорен събор „Фисекът пее “ се провежда всяка година в първата събота  на месец септември. Неговата цел е да съхрани, популяризира и разпространява  тракийският фолклор в североизточна България, да направи мост между  поколенията и да събере тракийските родове от страната.

 

през септември, Площад „Възраждане“, град Белослав

   IV Фестивал на шевицата Белослав „Живи корени“

 Фестивалът предоставя трибуна на една особено колоритна част от бита и традиция ни – везбата. На фокус са автентичната шевица и нейните съвременни интерпретации с израз в различни артикули и продукти на ръчното творчество.

 

през септември, Градска градина, гр. Кърждали

 

   Фестивал на баницата – Кърджали

 В Градската градина на Кърджали се провежда седмото издание на Фестивал на баницата, което е част от Фестивала „Бъдеще с традиции – Кърджали“. Организира се богата фолклорна програма, алея на занаятите и тогава ще бъдат показани над 300 баници, направени по автентични бабини рецепти.

 

през септември, Исторически музей, Павликени

    IVФестивал за възстановки на антични занаяти „Древна балканска земя“

Фестивалът „Древна балканска земя“ се провежда в Античния керамичен център край Павликени. В пещите за изпичане на керамични съдове се правят посуда по образец на римските си предшественици от II – III век, които са открити по време на археологическите проучвания на керамичния център.

 

през септември, Царево

    Рибен фест Царево

За десети пореден път Община Царево ще нагости с рибена чорба, миди и още морски ястия в началото на септември за „Рибен фест Царево“. Фестивалът се е превърнал в емблема за града и кулминационно закрива летния сезон. Всяка година има много кулинарни изненади и състезания, концерти на известни изпълнители и групи и завършващи с една огромна заря в последния ден на фестивала.

 

през септември, Ивайловград

   Фестивал „Кулинарното наследство на Тракия”, Ивайловград

Кулинарен фестивал, който предлага местната кухня и ястия, които са приготвени от участници от България и други страни. Земеделски производители, професионални готвачи и любители, занаятчии и фолклорни изпълнители от региона и чужбина са поканени от организаторите на фестивала. Посетителите могат да си закупят от продуктите на местните производители – мед, ивайловградски тахан, смокини, нарове, вино, билки и подправки. Събитието събра стотици посетители и гости не само от България.

 

през септември, с. Анево, общ Сопот

 

 Празник на плодородието, с. Анево община Сопот

Всяка година в края на септември се провежда традиционния селски събор (празник на плодородието). Обикновено събора трае 2 дни – в единия се провежда младежка дискотека а на втория протича с участие на народен оркестър и интересна програма. Събора събира гости от региона и страната. Традиционното хоро се извива на централния площад

01 септември, с. Елхово

   Празник на гроздето – с. Елхово

Празникът на гроздето ще беше отбелязан тържествено в село Елхово на 1 септември 2020 г. Богат асортимент от ароматни и сочни видове грозде, отглеждани в района, ще бъдат наредени в изложба. Есенното тържество продължава с песни и танци.

02-05 септември, гр. Приморско

   Национални фолклорни празници „Приморска перла“

Талантливи виртуози на фолклорно изкуство ще изпълнят Приморско дните в началото на септември. Предстои шестото издание на Националния фолклорен фестивал „Приморска перла“, чиято цел е да развива и събужда все по-голям интерес към българската народна музика и традиции.

 

 

04-06 септември, Белоградчик

 Международен фолклорен фестивал „Под скалите“ Белоградчик

На второто издание на фестивала ще видите достойни майстори, които са част от музикалния конкурс и „възпяват“ безсмъртния български дух, въплътен във всеки тон на народната музика. Без значение на какъв инструмент свирят, ако искат да докажете таланта си в достойно съревнование, това е форматът.

05 септември, с. Типченица

  Фолклорен фестивал „Типченица пее“

Кметството на село Типченица и Народно читалище „Съзнание-1899“ – село Типченица, организират Фолклорен фестивал „Типченица пее“, който има за цел да съхранява, популяризира и предава на поколенията българското фолклорно наследство, да подтиква към издирване, съхраняване и разпространение на фолклора и да представя ежегодно пред гражданите и гостите на село Типченица културата, традициите, музиката, песните и танците от различните етнографски области в България.

08 септември, Площад Свобода и читалище Силистра

   Празник на хляба, песента и танца „С магията на българския фолклор“, Силистра

Празник на хляба, песента и танца „С магията на българския фолклор“ – изложение на хляб и хлебни
изделия от народните читалища от Община Силистра, площадна хоротека с клубове по народни танци от Силистра.

 

 

10 -13 септември, Лозенец, общ Царево

  

    Фолклорен фестивал Дъга над морето – Лозенец, общ. Царево

Фестивалът има за цел да събере на едно място изпълнители от различни жанрове на фолклорното изкуство – певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, групи за представяне на традиционни ритуали и обичаи. В проявата могат да участват групи и индивидуални изпълнители на автентичен и обработен фолклор без възрастови ограничения.

11 -13 септември, с.Куртово конаре

    „Куртово Конаре Фест“ – фестивал на чушките, доматите, традиционните храни и занаяти

Традиционният Фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти – Куртово Конаре Фест ще се проведе в началото на септември. Фестивалът се провежда всяка година през втория уикенд на месец септември, когато има най-голямо изобилие на домати, чушки и лютеница. На фестивала се дават награди за най-голям домат, най-голям пипер, най-красива кукла, изработена от зеленчуци, най-вкусни домашни консерви от зеленчуци, най-вкусни традиционни ястия в различни категории – месни, безмесни или тестени.

11 -13 септември, Площад “ тройкта “ Бургас

    Фестивал на рибата и виното, Бургас

Традиционният Фестивал на рибата и виното в Бургас бележи началото на риболовния сезон и забавлява бургазлии и гостите на града през септември на Площад „Тройката“!
Невероятни кулинарни щандове, на които гостите могат да се насладят на прясно уловена рибка, приготвена от най-добрите майстори и 10 метров бар със специална селекция от най-добрите български вина очакват посетителите.

12  септември, гр. Мездра

    Първи национален фестивал „Хорцето на Дефилето“ – гр. Мездра

Наситен със събития е Културният календар на община Мездра за 2020 година. Възстановяват се три знакови събития – Симпозиум по скулптура, Национален литературен конкурс „Дядо Йоцо“ и Рок фест Мездра.

12  септември, с. Михайлово

   Празник „Сливата – плод за сладко, гозби и ракия“ – с. Михайлово

За трети път през тази година в старозагорското село Михайлово организират празник „Сливата – плод за сладко, гозби и ракия“, който ще се проведе на 12 септември. Ще има много игри и състезания, изложба и дегустации на всичко, което може да се направи от сливи.

18-23  септември, Етнографски комплекс „Златоград“

     Делюви празници – Златоград 2020

Всяка година през месец септември в най-южния български град – Златоград, се провеждат празнични дни, посветени на Дельо хайдутин. Войводата е предводител на арнаутска чета, защитавала местните хора от османски набези и безчинства в родното Даръдере, а и в цялата околност. Спомени за подвизите му още са живи в разказите на старите родопчани от Златоград.

18-19 септември, с. Шишковци

    Международен фестивал „Балканска черга”, Кюстендил

В с. Шишковци, общ. Кюстендил за десети път предстои да се проведе Международен фестивал „Балканска черга”. Над 100 български формации участват в международния фестивал в кюстендилското село. Това е фестивал на балканската черга, майсторската скара и домашната ракия, фолклора и занаятите, в който участват фолклорни състави, художници, занаятчии и други от България, Македония и Сърбия.

19 септември, зала „Дружба“, Хасково

     VII фестивал за български хора и танци „Хайдушка софра“

VII фестивал за български хора и танци „Хайдушка софра“ се провежда в Хасково в края на март. Откриването става с дефиле от централен площад „Свобода“, а концертната част е в спортна зала „Дружба“.

19 септември, с. Варненци, общ. Тутракан

    I Събор за автентичен фолклор „Добруджански роден край“ с. Варненци

I Събор за автентичен фолклор „Добруджански роден край“с. Варненци, община Тутракан.

19 септември, Читалище “ Христо Ботев“ , с. Българка

    IV регионален фолклорен събор „На мегдана, край чешмата в село Бръчма”

Съборът се провежда в читалище „Христо Ботев“ със съдействието на Клуба на инвалида и пенсионера и кметството на селото и вече се е превърнало в традиционно.
През далечната 1987 година село Българка е било домакин на Събор на художествената самодейност, организиран от тогавашния Общински съвет за култура.

 

 

 

през октомври, Чепеларе

    Картоф Фест – Чепеларе

За поредна година в град Чепеларе ще се проведе „Картоф Фест“. Фестивалът се организира от Община Чепеларе и Асоциацията на картофопроизводителите в България и ще се състои в края на октомври година.

 

през октомври, Сливен

    Фолклорен фестивал „Приятели чрез танца“, Сливен

Фолклорният празник се организира с цел популяризиране, запазване и развитие на българския танцов фолклор. Участие могат да вземат всички клубове от страната, изучаващи български народни хора, като задължително условие е да не са професионалисти. Не се изисква участниците да са облечени във фолклорни костюми. „Приятели чрез танца” ще се проведе в два основни раздела: фестивална програма и конкурсна програма – обработка на хоро.

през октомври, Читалище Рало“, Вълчедръм

    Фолклорен фестивал „Песни и танци от Златията“, Вълчедръм

Националният фолклорен фестивал е с конкурсен характер и се провежда ежегодно в събота и неделя преди Петковден, когато е празника на града. Във фестивала участват самодейци – състави и изпълнители на автентичен и обработен фолклор от България и чужбина.

през октомври, Читалище „Изгрев 1929“ ,  с. Ветрище

   

  Празник на Терлика, село Ветрище

Празник на Терлика ще се проведе за поредна година в шуменското село Ветрище. Ръчно изработени плетива представят майсторки от Шумен, Градище, Черенча, Вълнари, Друмево, Ветрище, Ивански и търговищкото село Макариополско.
В изложбата-базар на терлици и плетива се показват разнообразни модели.

през октомври, с. Доситеево

     Фолклорен фестивал „Песни край Марица“, село Доситеево

Предстои пореното издание на Фолклорен фестивал „Песни край Марица“, което ще се състои в края на октомври в село Доситеево,Община Харманли.
Целта на събитието е да възвърне автентичния фолклор на страната ни и да предаде на децата културата и традициите, които са част от всеки българин.

през октомври, ЦУМ

     Фестивал на сладките и тестени изкушения „СОФИЯ ДЕСЕРТ ФЕСТ“

Тази година за пореден път Българската търговско-промишлена палата организира „София Десерт Фест” – фестивал на сладките и тестени изкушения. Посетителите ще могат да се наслаждават на сладките вкусотии. Категориите, представени на изложението ще бъдат многообразни: Сладкарски изделия,Тестени изделия/печива,Готови захарни изделия, Напитки, Млечни продукти, Плодове и ядки,Диетични храни,Оборудване за сладкарската промишленост.

през октомври, с. Стрелец

     Празник на захарната метла и маджуна, с. Стрелец

Кулинарен празник в Горнооряховско възражда вече шеста година двувековна българска традиция на производство на маджун. Празникът на захарната метла и маджуна събра в село Стрелец десетки гости, производители и фолклорни състави.

през октомври, Читалище Нов живот 1919″, с. Петърч

    Празник на зелето, с. Петърч

Село Петърч за пореден път е домакин на традиционния “Празник на зелето“, организиран от кметството на селото и НЧ „Нов живот-1919“. Тържеството започва на площада на селото, където всички жители и гости на Петърч могат да наблюдават и да участват в различни конкурси: за най-голяма зелка, за най-дълъг зелник, за най-атрактивни ястия от зеле, конкурс по рязане на зеле за салата, конкурс за ядене на зелева салата и др.

през октомври, Пазар Ситняково, София

    Бакхус FISH Fest 2, София

За трети път щев столицата се провежда рибен фестивал – Бакхус FISH Fest 2. На него се предлага най-разнообразна прясна риба, див улов, големи риби, малки, черноморски, средиземноморски, черупчести, мекотели, веян паламуд, миди, стриди, супа от омар, рибни бургери, сашими, раци, октоподи, азиатски изкушения и изобщо още много в този дух. Наред с кулинарния празник има много музика и забавления.

през октомври, Велинград

    Празник на картофите – Велинград

Около Димитровден, когато настъпва края на селскостопанския сезон, във Велинград от десетилетие се организира празник на картофите, които са характерни за гозбите в региона, особено през зимата. Със стотина килограма дарени картофи учениците от Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов” приготвят множество ястия, с които гощават многобройните гости на празника.

през октомври, Етнографски комплекс „Златоград“

   „Скариада“ – традиционна скара на балканските народи, Златоград

Отново ни предстои златоградския есенен празник за всички сетива – традиционната СКАРИАДА! На 19 октомври в Етнографски комплекс ще можете да опитате от печените месни специалитети на съседите ни сърби, турци и гърци. Разбира се, ще има и българска скара! Кулинарните изкушения ще бъдат съпроводени с много музика, песни и танци на съответните народи.

през октомври, Площад “ 20 април 1876″ , гр. Клисура

    Празник на картофа, Клисура

В балканското градче, в Червенаковата къща, се намира единственият в България и на Балканския полуостров Музей на картофа. Затова честванията тук вече са традиционни и освен обичайната изложба на картофи с най-причудливи форми, в Клисура има куп надпревари – за най-голям, за най-малък и най-вкусен картоф от тазгодишната реколта.

през октомври, Читалище Драгоман

     Празник на зимнината „Драгомания“

Майсторите на домашно приготвената зимнина ще се състезават по време на “Драгомания“. Традиционният празник на зимнината в Драгоман се провежда през октомври на лятната естрада пред читалище „Драгоман 1925“.

през октомври, с. Голямо дряново

    Национален фестивал на ореха – с. Голямо Дряново

 

Националният фестивал на ореха се провежда всяка година в с. Голямо Дряново, общ. Казанлък – селото с най-големите орехи. През октомври предстои шестото издание на фестивала, който се провежда под патронажа на Национална Асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове.

през октомври, Несебър

    Национален рибен фестивал „Есенни пасажи” – Несебър

В Несебър за осма поредна година се отдава почит на един най-древните и традиционни за града занаяти – рибарството. Фестивалът „Есенни пасажи“ се провежда в средата на октомври. Официалното откриване става на площад „Месамбрия“ в старата част на Несебър.

през октомври, центъра на гр. Стражица

     Общински фестивал на житената питка, Стражица

В рамките на събитието протичат няколко конкурса за възстановка на народни обичаи: „Никой не е по-голям от хляба“, надпяването „С питка на мегдана“, демонстрации на клуба по борба „Храната прави борбата“.

през октомври, с. Чифлика

     Празник на картофа – с. Чифлик

Всяка година втората събота на октомври в троянското село Чифлик читалище „Просвета – 1927 г.“, със съдействието на кметското наместничество и пенсионерския клуб, организира Празник на картофа.В програмата посетителите могат да разгледат кулинарна изложба с картофени ястия, да се включат в различни състезателни игри и да се насладят на богата музикална програма.

през октомври, Площада на с. Дъбене

   Празник на дъбенското зеле

За пета поредна година в карловското село Дъбене ще се проведе традиционният празник на дъбенското зеле. В учебниците по ботаника известният сорт бяло дъбенско зеле е под № 5. Често празникът съвпада с празника на НЧ „Христо Ботев 1898г.“

през октомври, с. Градище

  VIII Фестивал на гюзлемето – с. Градище

В село Градище по инициатива на читалище „Отец Паисий-1931“ за осма поредна година се провежда фестивал на гюзлемето.

 

 

 

през октомври, с. Макариополско

  Празник на дърпаната баница „С баница и в делник, и в празник“- с. Макариополско

На Празника на баницата в село Макариополско се представя специалитетът на макариополчани – дърпана баница, чиято рецепта се пази от години и се предава от майка на дъщеря. Празникът се провежда в началото на октомври и винаги започва с надяждане с баница, в което участват най-вече децата. Наред с баницата се представят десетки традиционни за българската кухня специалитети.

03 октомври, Читалище „Васил Йорданов- 1942“, с. Нова Черна

  VIII Фестивал Мамалига, с. Нова Черна

В началото на октомври в село Нова Черна, община Тутракан се порвежда много вкусен фестивал – „Мамалига″. Мамалигата, или по-добре позната на българите като качамак, е едно от любимите ястия на жителите в Северна Добруджа.

10 октомври, Читалище „Възраждане – 1940“ , с. Сребърна

  Кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа”, с. Сребърна

Фестивалът представлява изложба на автентични добруджански ястия-яхния със сушени сини сливи, пълнени пиперки, лозови сарми с булгур и ориз,агнешки и свински чевермета, рибена, бобена, агнешка чорби,добруджанска капама и кавърма,петмез от маджун от сладка метла, пити, питки, баници, хляб в глинен съд, сладък ориз с мляко, лападена яхния с врабчета, млечник, дрипава баница, масленица, баница с маджун, бял боб с люта чушка, постна чорба, кумачки, лунички и много други.

15-18 октомври, Девин

 

IV Световен фестивал на гайдари и кавалджии „Чуйте Девин“

На четвъртото издание на Световен фестивал на гайдари и кавалджии „Чуйте Девин“ участват гайдари и гайдарски формации от световен мащаб. Занаятчии от страната излагат за продан своите ръчно изработени накити, народни музикални инструменти, съдове за готвене и стомни, сувенири и бродирани тениски, както и сладкогласни чанове и камбани. Организират се изложби и много хора вземат участие.

17 октомври, с. Врачеш

  Фестивал на бъчвата , с. Врачеш

 

Ежегодно фестивалът се провежда на Петковден или в дните около него, когато Врачеш отбелязва и своя събор. Превръщащият се в традиция Бъчфест, допринася за популяризирането на древния занаят и за изграждането на уникален и разпознаваем облик на ботевградското село.

18 октомври, НЧ „Просвета – 1925 “ , с. Рогозен

 III Национален фолклорен фестивал „Заедно ще се чуем по-високо, по-широко, по-далеко“, село Рогозен

 

За трети път ще се проведе фестивал на самодейни фолклорни формации в село Рогозен през месец октомври. Идеята е да се покаже богатството на народните традиции, като желанието е да се надпяват участниците. Ще участват фолклорни колективи от целия регион.

22 октомври, гр. Ямбол

Кулинарен празник „Есенна ямболска трапеза”

 

Поредното издание на вкусния кулинарен празник „Есенна ямболска трапеза” ще се проведе в арт салона на Народно читалище „Зора”. Ароматната надпревара е организирана от читалището със съдействието на община Ямбол.

24 октомври, Етнографски комплекс гр. Ямбол

III Фолклорен фестивал „Заиграло ми е, лудо младо“

Фестивалът има конкурсен характер, в него участват танцови състави от цялата страна. Групите се представят с автентично хоро, с обработени народни танци и с надиграване с тракийска ръченица. Провежда се и шествие, което преминава по улиците на града с междинна спирка – пл. „Освобождение“, където се намира емблематичният ямболски Безистен. Парадът завършва в Градския парк при спортната зала.

31 октомври, с. Смилян

ХVІІІ Празник на Смилянския фасул

 

Народно читалище „Проф.Асен Златарев“ организира традиционния за с. Смилян – Празник на Смилянския фасул. Той се провежда всяка година в последната събота на месец октомври, когато жителите на смолянското село са прибрали вече реколтата си. Началото на събитието се отбелязва с топовно гръмване на фасулено топче от автентично смилянско оръдие.

през ноември, гр. Генерал Тошево     

     Фестивал на сармата и кюфтето, Генерал Тошево

За всички ценители на сармата и кюфтето вече има фестивал. В началото на ноември в Генерал Тошево се провежда фестивал на сармата и кюфтето за трети път. Фестивалът се съпровожда от музика и конкурси за най-вкусна сарма и най-вкусно кюфте.

през ноември, бар Абордаж, София

    Празник на Медовината 2020

Празникът се провежда в началото на ноември и продължава 3 дни, като протича в няколко локации. Медовината е най-древната алкохолна напитка. Приготвя се от ферментирал пчелен мед, към който могат да се добавят ароматни билки, плодове, подправки.

през ноември, гр. Кърджали

    Фолклорен фестивал „Перпера” – Кърджали

Танцов клуб „Хоротропци – Тракия” за седма година организира Надиграване „Перпера”, което ще се проведе през ноември в Кърджали. С традиционното шествие по улиците на града се дава началото на танцовото събитие пред Централна поща.

през ноември, зала Арена, гр. Самоков

   

   Фолклорен фестивал „Нашенско хоро”, Самоков

Фестивалът поддържа, обединява и поощрява всички, които се занимават, подпомагат и допринасят за запазването и развитието на българският танцов фолклор.

през ноември, мегдана в с. Кюлевча

   

  IХ Фестивал на младото вино и пресния суджук, с. Кюлевча

След успешното закриване на летния сезон се открива зимният с деветото издание на Фестивала на младото вино и пресния суджук! Празникът включва богата музикална програма като специални гости са популярни народни певици.

през ноември, центъра на с. Елена

   Празник на Еленския бут, Елена

За девета поредна година в гр. Елена ще се проведе Празник на Еленския Бут в средата на воември.
В рамките на събитието ще бъде песъздадена по стара еленска традиция, в която участват само мъже – пърленето на прасе над трап, докато жените ще са заети с приготвянето на софрата.

през ноември, Раковски, Читалище Св. Св Кирил и Методий

  

   Национален фолклорен танцов фестивал „Слав Бойкин“, Раковски

Фестивалът представя фолклорното танцово богатство от различните краища на България, представени от гостуващите участници. Национален танцов фестивал „Слав Бойкин” се провежда всяка година през месец октомври в град Раковски и е посветен на първия ръководител на самодейния танцов състав при читалище „Св.Св. Кирил и Методий”.

през ноември, с. Громотарци

     Празник на виното и хорото – с. Гомотарци

По случай Закриване на гроздобера в с. Гомотарци се организира фолклорен празник на Виното и хорото! Място: Площада в село Гомотарци. Ще има много игри, конкурси,песни и танци!

през ноември, с. Хрищени

    XIV Празник на райската ябълка – с. Хрищени

„За да сте здрави и засмени, яжте райски ябълки от Хрищени“ – това е мотото на селския Празник на райската ябълка, който се провежда втората или третата събота на ноември. Честването ще е за 14-и път, тъй като райската ябълка е най-известният символ на старозагорското село.

през ноември, Созопол

    Национален фолклорен фестивал „Созополска дъга“

 

Фестивалът има състезателен характери и цели изява на музикално и танцово фолклорно изкуство. Могат да участват всички изпълнители: инструменталисти, певци и танцьори. Събитието се провежда по традиция в Народно читалище „Отец Паисий 1896“, гр. Созопол.

през ноември, Площад на с. Широки дол

    Празник на картофа, село Широки дол

 

За четвърта поредна година в Широки дол се провежда Празник на картофа по инициатива на кметството. Честването на традиционната за района култура е изпъстрено с много игри, веселие и разбира се – дегустации. Начало на песните и танците дават домакините, но участват самодейци от близките села.

през ноември, Музей на хляба и трядиционните храни, Копривщица

    VII Празник на шопската спържа и суджука – Копривщица

 

За седма поредна година Фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“ организира в Копривщица празник на шопската спържа и суджука.От няколко години насам се популяризира едно кулинарно събитие в Копривщица, което привлича чревоугодници и любители.

през ноември, гр. Пловдив

   ХII фестивал „Дефиле на младото вино“, Пловдив

 

ХII-то издание на „Дефиле на младото вино“ се провежда в средата на ноември, като през цялата седмица ще има богата съпътстваща програма – „Дни на младото вино“.

през ноември, Двореца на културата и спорта, Варна

   Кулинарен фестивал „Да споделим Никулден“

 

Кулинарният фестивал „Да споделим Никулден“ ще се проведе в Двореца на културата и спорта във Варна на 30 ноември и има благотворителен характер. Фестивалът се провежда за девета поредна година, а за трета негов домакин ще са Зали „Младост“ в ДКС.

07 ноември, Читалище Ламбриново -2013 „, с. Полковник Ламбриново

     VII Пъстра добруджанска трапеза, с. Полковник Ламбриново

Идеята за популяризиране на традициите на българската трапеза е на местното читалище, което датира от 2014г. Събитието е част от културния календар на общината. Над 50 вида гозби, запазили традицията в приготвянето и състава, нагостиха гостите на Полк. Ламбриново.

08 ноември, с. Ряховците, Севлиево

    Празник на зелето и събор на село Ряховците

 

Празник на зелето се провежда традиционно на 8 ноември, когато се провежда и събора на севлиевското село Ряховците. Организира се празнична програма и кулинарна изложба, а всички присъстващи похапват зелева салата.

21 ноември, Читалище ДОнчо Михайлов, с. Бабук

   X Фолклорен събор Земята и хората Бабук 2020 – традиционен празник на плодородието

 Фолклорният събор „Земята и хората“ е традиционен празник на плодородието в село Бабук. Организира се от Народното читалище „Дочо Михайлов-1906“.Събитието се открива с кулинарна изложба на ястия, характерни за региона и изложба на ръкоделия. Участват художествени състави от региона и фолклорен състав от румънското село Росети.

25-29 ноември, Читалище Н.Вапцаров – Банско

   Международен танцов фестивал „Утринна звезда”, Банско

 Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда” се провежда в най-красивите български курорти – в морските курорти Албена, св.Влас и СОК „Камчия“, а през зимата в Банско и е един от водещите и престижни фестивали.

28 ноември, театър Константин Величков, Кърджали

  

  ХII Национален фестивал за народни хора „Тракийска броеница“

 Националналният фестивал за народни хора „Тракийска броеница“ се провежда всяка година в последната събота на месец ноември. Организатор на събитието е танцова формация „ХОРЦЕ“ – Пазарджик с хореограф и танцов ръководител Зоя Велкова.

 

през декември, Читалище „Димитър Дончев- Доктора“

    Общински празник на коледарските групи „Ой Коледо, мой Коледо”, Тервел

  За четиринайсета година коледарските групи от община Тервел ще изпълнят своите песни и наричания за берекет и сполука в Общинския преглед на коледарските групи „Ой Коледо, мой Коледо“.

през декември, гр. Видин

    Фолклорен събор „Бъдник“, Видин

 Фолклорният събор „Бъдник“ ще се проведе във Видин за 13 пореден път. По време на събота над 20 видински читалища представят домашно приготвени гозби, характерни за Бъдни вечер, греяно вино, сурвачки, изработени от естествени материали. Организатори са Общината и Сдружение „Общински фонд „Читалища“. По време на събора се провежда конкурс за най-тематично свързан с Бъдни вечер обреден хляб.

  през декември, с. Баничан

   Кулинарна демонстрация на Огледна баница и Какач, с. Баничан

Баничанският воден лук се отглежда в двора на почти всяко семейство в село Баничан. Формата му е сферична или сърцевидна, в бургундско червено, външната люспа е суха и червена, а сърцевината – сочна и розова. Вкусът му е наситен, със сладък, леко лютив вкус. Това е местен сорт, който ентусиастите от местното читалище са се заели да популяризират и запазят в кулинарното наследство на България.

през декември, с. Телиш

    Национален фестивал на коледарските групи „Да пребъде Коледа” – с. Телиш

  Традиционният фолклорен фестивал „Да пребъде Коледа“ се провежда в началото на декември в плевенското село Телиш, община Червен бряг. Става въпрос за най-голямото национално фолклорно събитие за автентична песен и автентично облекло в Северна България.

през декември, Народно читалище „Братство 1869“ , гр. Кюстендил

     Коледен фестивал „Зимна феерия под Хисарлъка”

  Началото по традиция е с откриване на Работилницата на Дядо Коледа и обявяване на Коледния конкурс за картичка, картина, сурвачка, сувенир, приказка и стихотворение.
В празничната програма на читалището са предвидени множество концерти, изложби, Коледен хоров фестивал, детски представления, танцови и фолклорни спектакли и др.

 

през декември, гр. Хасково

     V Национален фестивал на коледната и новогодишната песен, Хасково

 Национален фестивал на копледната и новогодишната песен е част от културния календар на Министерството на културата и на Община Хасково, както и част от Национален календар на хоровите фестивали в България.

 

през декември, НЧ „Пробуда 1928“ , с. Змейово

     XIV Празник на пелина, с. Змейово

Празник на пелина се провежда всяка година в старозагорското село Змейово в уикенда преди Коледа. Събира производители, които предлагат свои варианти на рецептата, а експерти оценяват продукцията по пивкост, цвят, аромат, бистрота. Всички останали посетители просто се наслаждават на дъхавата напитка.

 

06 декември, гр. Тутракан

     Никулден – празник на рибаря, Тутракан

  Никулден – празник на рибаря.Възстановка на стар рибарски обичай за избор на ватаф. В деня, когато празнуват всички рибари, в Тутракан правят възстановка на един стар рибарски обичай – избиране на т.нар. ватаф. Това е главатарят на рибарите, който още от Средновековието майсторите на въдицата си избират, за да ги води през годината. Това обикновено е рибарят, който е направил най-добър улов на риба предната година.

 

 

12 декември, салона на Община Силистра

    ХХVI фестивал на коледарските групи – “Коледарско надпяване”, Силистра

   ХХVI Фестивал на Коледарските групи – „Коледарско надпяване“ се провежа в салона на Община Силистра, дни преди Рождество Христово /Коледа/.

13 декември, Народно читалище „Диана 1944“

   Национален фестивал „Ехо над Тунджа“

Национален фестивал за естрадни, характерни, български фолклорни, състезателни и мажоретни танци, фокуси, илюзии и атракциони „Ехо над Тунджа“, който се провежда с подкрепата на Община Ямбол. По време на танцовия фестивал зрителите имат възможността да се насладят на модерни, спортни (формейшън) , хип хоп танци, брейк, бели денс и мажоретни танци.

 

15 декември,зала Конгресна “ Дворец на културата и спорта“ , гр. Варна

    Общоградски коледен фолклорен празник „Дряновица“, Варна

 В навечерието на Рождество Христово Община Варна създава традиция – фолклорен коледен празник,,Дряновица‘‘, който се провежда в зала „Конгресна“ на Дворец на културата и спорта – Варна. В празничния концерт вземат участие над 1000 изпълнители от следните категории: Детски фолклорни ансамбли , Специализирани паралелки по хореография–Клубове по Народни хора и Младежки фолклорни ансамбли.

 

25 декември, Площад Ямбол

   Фестивал Ямболски коледарски буенек

Националният коледарски празник в Ямбол се провежда всяка година на Коледа. Целта му е да популяризира традициите на българите, свързани със зимните народни обичаи, да възпитава националното самосъзнание и да утвърждава националната идентичност чрез непреходното българско песенно и танцово фолклорно наследство.

 

 

 

2019 година

   01 януари,   гр. Петрич

 Станчинарски игри „Сурва“ -карнавален празник в Петрич

 Новогодишните маскирания –  карнавални и русалийските игри са два народни календарни обичая, запазили живия български дух на населението в подножието на Беласица. Те са свързани с така наречените „погани” или „мръсни дни“, започващи от Коледа (24 декември) и завършващи на Йордановден (6 януари).

  05 януари, гр. Благоевград

  XI кукерски фестивал – общински фестивал на сурвакарските игри в Благоевград

Фестивал на Сурвакарските игри. Над 1200 кукери ежегодно гонят злите сили в Благоевград. В началото на всяка нова година градът се оглася от звъна на десетки чанове и дефилиращи групи, облечени в различни костюми. Отличия се полагат на всички участници във фестивала. Те са в различни категории, някои от които за най-артистична група, група с най-автентични костюми, група запазила         старите български традиции и др.

 

 12 януари, читалище „Надежда – 1903“ и кметство с. Бойница

Традиционен бал на стари народни носии, с. Бойница

Бал на носиите провеждат в Бойница от 1903 гдина, когато е създадено местното читалище „Надежда“. С всяка  година интересът към автентичната красота расте. За баловете в Бойница и съседните села си идват бивши жители или техни наследници, които живеят в страната и в чужбина.

 

 13 януари, с.Елов дол

Сурва, Елов дол

С танци, огън и оглушителен шум на „Сурва“ в пернишките села прогонват злото. Празникът започва следобяда, когато се срещат сурвакарските групи и се изпълнява ритуалът по вземане на булката. Със запалването на първия сурвакарски огън в село Елов дол, около който сурвакарите играят традиционен танц, на който е важно да се вдига възможно най-много шум, за да бъдат прогонени по-надалеч злите сили. По-голямата купчина с дърва се оставя за по-късно, когато се мръкне и дойдат гостите от другите села. На Сурва сурвакарите обикалят селото заедно с „булката” (булката е предрешен момък) с кукерски маски, които в този регион се наричат „сурвакарски”, както в миналото.

 

 13-14 януари, с. Кошарица

IX Празник на домашната наденица, с. Кошарица

В Кошарица за осма поредна година се състоя Празникът на домашната наденица. В центъра на китното несебърско село се събраха жители от всички съставни селища на общината, а сред посетителите имаше руски, канадски и полски гости. По време на откриването на събитието кметът на селото Павел Павлов благодари на Община Несебър за финансовата подкрепа, която се оказва за всеки един празник, организиран в Кошарица.

 

 21 януари, с. Брестник

Бабинден, село Брестник

С пищен карнавал маскирани баби играят хоро на мегдана в село Брестник край Пловдив. Поводът е празникът Бабинден. Всяка година на 21 януари те къпят със студена вода „бабата“ на селото и я даряват с кърпа и сапун. Традицията с женския маскарад се спазва от столетия в родопското село. Според обичая, няколко млади жени с 2-3 деца още призори си наливат вода от чешмата, в която пускат китка здравец или босилек. След това отиват в дома на бабата акушерка за обредното поливане и миене на ръцете й. За да е плодородна годината, ритуалът се извършва в градината под плодно дърво, върху дръвника или отпред на стълбите.

 

 25-27 януари, гр.Перник

ХХVIII Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ – Перник 2019

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията “сурвакари” и “кукери”.

 

 31 януари- 01 февруари, гр. Асеновград

Станимашка винария, Асеновград

Както повелява традицията в Станимака на 31 януари се обявяват победителите във Винарията. Културната програма, съпътстваща винарията, е изпъстрена с много народна музика и веселие за всички присъстващи. Има шествие от винената чешма при храм „Света Богородица Благовещение”-Рибната, от която на този ден потича станимашки мавруд.

    01 февруари,   местността  Корило, с. Плоски

     Трифон Зарезан, с. Плоски 

  НЧ „Светлина 1942“ – с.Плоски съвместно с община Сандански ще отбележат празнично Трифон Зарезан /Ден на лозаря/. Празникът ще се проведе на 1 февруари /петък/, като ще започне с традиционно зарязване на лозите в местността „Корило“ от 11:30 ч.
По-късно, в 12:30 ч., традиционно на площада в село Плоски ще се проведе празничен концерт. Участие ще вземат Духов оркестър – Сандански, Танцов състав „Празник“, децата на село Плоски, Женска фолклорна група „Стримона“, Танцови школи „Македонци“ и специални гости – изненада.

    09-10 февруари, гр. Мелник

   Фестивал на мелнишкото вино „Златен грозд“

Превърналият се в традиция „Златен грозд“ отново ще събере в Мелник ценители на вино от цяла България. Винопроизводителите от Мелнишкия регион ще представят най-доброто от своята продукция,а богатата фолклорна програма, поднесена от местни и гостуващи самодейни състави, ще превърне виненото изложение в истински празник. На 9 и 10 февруари производителите на домашно вино участват в традиционния конкурс, който се провежда в две категории – „Мелнишка лоза“ и „Букет“. Всеки, който желае да провери качествата на вината от реколта 2018 г. предоставя от продукцията си.

 

14 февруари, гр. Стралджа

    Празник на лозаря “Трифон Зарезан”, гр. Стралджа

Традиционният празник Трифон- Зарезан се превръща в общоградско  тържество за лозари и винари. С щедри  пожелания, музика, танци и  наздравици отбелязват в Стралджа   традиционния празник Трифон-Зарезан. Настроението започва с музика на оркестър „Стралджа” при читалище”Просвета-1892” и  очарователните танцьори на ансамбъл „Въжички”. Достолепният Цар Трифон  и неговият подгласник – щедрия виночерпец  се надпреварват с красноречие и пожелания от типа, че „гроздето няма обиране“, „виното няма изпиване“. Като последица наздравиците  в Стралджа, започват от сутринта и не свършват до късно вечерта.

 

16 февруари, Етнографски комплекс Златоград            

    „Трифониада“ – празник на виното и любовта, гр. Златоград

 Февруари в Златоград празнуват Трифониада – празник на любовта и виното! Дали защото виното разпалва страстта или защото любовта е по-сладка с чаша вино, празникът е двоен и вълнуващ.И тази година в Етнографски комплекс Златоград ще посрещнем подобаващо най-романтичния двоен празник – на виното и любовта.  На 16.02.2013 г. (събота) – ще се проведе традиционната вече „Трифониада“. Традиционната „Трифониада” стартира на мегдана в Стария град. По време на „Трифониада“ се провежда конкурс на местни производители на вино, представят се винарски изби, има и народно веселие. Освен дегустация на вълшебната напитка, ви очакват безплатни отбрани мезета и много веселие с участието на местните фолклорни групи.

 

16 февруари, Етнографски комплекс Златоград  

Регионален събор на Маскарадните игри         

Събор на маскарадните игри, СливенСъборът се провежда ежегодно, със смяна на селището домакин. Целта на проявата е да се стимулира проучването на зимната и пролетна маскарадна обредност, съхраняването и популяризирането на нейната локална и регионална специфика като културно наследство със свое място в съвременния културен процес. В рамките на събора се провеждат конкурси за точно възпроизвеждане на обред/фрагмент/, обреден танц, присъждат се награди за обреден танц, костюм, маска и реквизит.

                                                                                                                                                                                                                   23 февруари, с.Бабово 

  IV фолклорен празник “Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра”         

Читалището в Бабово организира IV-ти фолклорен празник “Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра”. Той ще се проведе на 23 февруари, събота, от 11.00 часа. Ще има конкурси за “Най-блага греяна ракия”, „Най- вкусна зелева чорба”, ”Най-автентична старовремска софра”. От греяната ракия трябва да се представи поне 300 мл., а от зелевата чорба, поне 1 литър. Няма правила за презентацията им. Всеки участник представя автентична софра от своя край,която може да е делнична или празнична,без ограничение за кой празник е.

 

 

      23 февруари, планински курорт Семково

    Традиционна зимна фиеста „Белица-Семково“

За четвърти пореден път за любителите на зимните спортове се провежда „Зимен празник-Белица-Семково“ 2019 на 23 февруари /събота/ в именития планински курорт Семково на 15 км от град Белица.
Провежда се скислалом за мъже, жени и деца за „Купата на кмета“. Предвиждат се много забавления и спортен хъс в следните спортни дисциплини: дърпана на въже, скачане с чували и футбол на малки вратички.

 

 

 

02 март, Център на с. Априлци

    Празник на сланината и греяната ракия, гр. Априлци

 В Априлци  – в центъра на града, ще се проведе ежегодният Празник на сланината и греяната ракия. Идеята не фестивала е да запази традициите чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на народни песни, хора и хумор.  Празникът е въплътил в себе си пъстротата на селския бит и култура

 

09 март, гр. Стара Загора

      XXI Фестивал на маскарадните игри, Стара Загора

Стотици атрактивни и шумни кукери от десетки области от страната участват в Стара Загора на 21-ото издание на Фестивала на маскарадните игри. Празникът традиционно започва с пъстро дефиле по централната улица „Цар Симеон Велики“ и с редставяне на групите на площада пред Общината. Наред с кукерите от различни фолклорни области на страната се представят и групи от старозагорските села.
Петчленно жури излъчва и награждава участниците по критериите – вярност към традицията в маска, костюм и действие, колоритен персонаж, артистичност, реквизит и др. Има голям наградният фонд, който се разпредели между отличените участници.
По време на фестивала се обганизира базар с участието на десетки майстори-занаятчии от цялата страна, които представят традиционни български изделия от естествени материали- плетива, керамика, ювелирни изделия, кожи, хлопки, кукли, ножове и др.

 

 

10 март, пл.Освобождение, с.Челопеч

      Кукерски фестивал „Сирница 2019“, Челопеч

Челопеч ще се разтресе от мощният звън на чановете, ще се призове природата да бъде благодатна и благосклонна към човешкия род. Кукерският фестивал се организира ежегодно от общината и кукерския клуб към читалището в Челопеч. Във всеки един регион ритуалите и обичаите имат своя особеност, свой облик и уникалност. Затова и кукерските игри, курските маски и самите кукери носят различни имена в различните крайща на България – тук те се наричат „мечки“, на други места са станчинари, бабугери и различни други специфични наименования. имволи на Сирница (Проклади, Прошки) са Огънят, Прошката и Кукерите. Именно за това огънят ще лумне на мегдана и ще призове Слънцето да стопли челопешката земя…

 

 

10 март, село Храбрино

     Поглади – Огънят на Храбрино

На този ден от древността се палят огньове (клади), а след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади.Поклади (Сирни заговезни) или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение. Маските прогонват злите духове, които бродят между хората, карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата.Той е винаги седем седмици преди Великден.

 

 

16 март, Етнографски археологически комплекс, гр. Златоград

     Тодорова кушия, гр. Златоград

В представите на древните българи Тодоровден е един от пролетните празници, свързан със здравето на конете. На този ден се организират надбягванията с коне – т.нар. кушии. Всяка година по случай празника в Златоград организират игри и надбягвания с коне. Празникът се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости. Известен е и с имената Тудорица и Конски Великден. Според народните вярвания на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. В иконографията е представен като ездач на бял кон и змееборец.

 

 

22 – 23  март, гр. Девин

     Фестивал на родопската храна „Родопска угодия“

Фестивалът има за цел:
– да популяризира уникалните родопски традиции в приготвянето на хранителни продукти и ястия,
– да привлече интереса на туристи от България и чужбина към характерната българска кухня,
– да представи майстори готвачи от ресторанти в Девин и близките населени места, които да покажат своите кулинарни умения в приготвянето на традиционни гозби,
– да срещне гостите с жители на Девин и близките населени места, които пред публиката ще готвят по традиционни стари домашни рецепти – да даде възможност на възпитаници на кулинарни школи и училища от страната да покажат своите умения в приготвянето на традиционни родопски ястия и да бъдат оценени и отличени от експертно жури
– да се превърне в атрактивно шоу, в което кулинарното изкуство ще се съчетае с музика, танци, забавления и различни атракции за участниците и гостите на фестивала сред уникалната природа в Родопите.

 

 

23-26 март, воденицата село Шумнатица

    Празник на качамака, с. Шумнатица

На Празника на качамака всеки може да опита от местния деликатес и да се повесели. Празникът се провежда за втори път в кирковското село Шумнатица. Организатор е общинската администрация. Гостите ще наблюдават  демонстрация на мелене на царевица в автентичната воденица, както и приготвяне на качамак по оригинална местна рецепта.

 

 

23 март, Спортна зала Дунав, гр. Русе 

    Национален фолклорен фестивал „Русчуклийска среща“

VIII издание на фестивала „Русчуклийска среща“ ще се проведе в град Русе на 23 март 2019 г.
Право на участие имат любителски школи и клубове, изучаващи български фолклорни танци.

 

23 март, село Неговановци

   Празник на носията – с. Неговановци

Празник на носията ще се проведе във видинското село Неговановци на 23 март. Над 130 самодейци от 10 читалища показват автентични носии от своите населени места.

На площада дефилират момичета и жени, облечени в носии, извадени от старите ракли. Те са изработвани преди много години от майки, баби и прабаби и носят особения колорит на Неговановци, където се срещат българските шевици и влашките знаци на облеклата.

 

 

24 март, футболен клуб „Балкан“ , с. Варвара

   Национален фестивал „Дервиши Варвара“

За втора поредна година септемврийското село Варвара е домакин на националния фестивал „Дервиши Варвара 2019”. Идеята за кукерската фиеста е на Инициативният комитет на кукерите от селото, на Народно читалище „Селска пробуда – 1927” и на кметство Варвара. Целта е да се популяризират традициите на кукерските игри.

Десетина групи от цялата страна участват в „Дервиши Варвара” в неделя. На стадиона на футболен клуб „Балкан” от 10:00 часа започва представянето на кукерите. За най-атрактивни и автентични маски са предвидени парични награди. Ще бъде отличен и най-малкият участник-дервиш от кукерска група. Наградите са осигурени от Инициативния комитет. Специален приз е подготвен и от НЧ„Селска пробуда – 1927”.

 

   01 април, читалище „Антон Попов“ , с.Скрът

    Фестивал на хумора и сатирата „Колкото хора, толкова умове“

Фестивалът на хумора и сатирата се организира от читалище „Антон Попов”, с. Скрът. Провежда се на 1 април – Деня на шегата. Ведър и весел празник, който събира участници от цялата община. По време на фестивала можете да усетите народното остроумие и творческия заряд на местното население.

 

06 април, гр. Елин Пелин

ІI Национален фолклорен фестивал „На хоро при шопите“ – Елин Пелин

 В Априлци  – в центъра на града, ще се проведе ежегодният Празник на сланината и греяната ракия. Идеята не фестивала е да запази традициите чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на народни песни, хора и хумор.  Празникът е въплътил в себе си пъстротата на селския бит и култура

 

 

12-13 април

    Традиционен празник „Златната ябълка”

 В българското село Горни Воден – днес квартал на Асеновград, се намира прочут манастир, познат като „Златната Ябълка“. В нея се съхранява чудотворна икона на Света Богородица, наричана също „Златна ябълка”. Иконата е чудодейна и има специален празник, който се чества ежегодно в петата събота от Великия пост.

 

12-14 април, „ Читалище Н. Вапцаров „Банско

    Детски фестивал на изкуствата „Планински перли”, гр. Банско

Неговата цел е популяризиране и творческа изява на деца и младежи, занимаващи се с танцово, музикално и изобразително изкуство.
Във фестивала могат да участват деца и младежи от танцови школи, школи по изобразително изкуство, клубове, ЦРД, ОДК, читалища, училища, младежки домове и др.

 

 

13 април, гр. Елин Пелин

VI Национален фолклорен фестивал „Лазарица“ – Елин Пелин

На 13 април 2019 г. в гр. Елин Пелин ще се проведе Национален фолклорен фестивал „Лазарица“. Той е посветен на песните, танците, наричанията и обичаите на пролетните празници – Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден.

Фестивалът започва с парад-дефиле на участниците от фолклорните групи, танцовите състави и клубовете от НЧ „Елин Пелин 1896“ до пл. „Независимост“, гр. Елин Пелин.

 

 

20-21 април, парк Казармите, гр. Севлиево

   Национален фестивал „Семе българско”, Севлиево

Фестивалът „Семе Българско” се утвърди като един от форумите в България, обявил се в защита на всичко българско и родно. На него се събират повече от 100 изложители на български храни, напитки, семена и цветя, както и творци на приложните изкуства, свързани с българския дух и традиции. Своята дейност ще представят някои от институтите към Селскостопанската академия, които ще гостуват през първия ден на фестивала.

 

27-28 април, Чипровци

    Фестивал на чипровския килим

За шеста поредна година Община Чипровци организира „Фестивал на Чипровски килим“. Целта му е да се популяризира Чипровския килим като представи, както радицията в занаята, така и навлизането на съвременни мотиви в изработването му. Как точно се изработват шедьоврите с две напълно еднакви лица,можете да научите на площад „Чипровско въстание“. Всеки желаещ ще може да закупи килими и сувенири в шарките на чипровските килими.

 

28 април, гр. Панагюрище

    Военно-исторически фестивал „Живата история“, Панагюрище

Събитието е посветено на годишнината от избухването на Априлското въстание. В градския парк ще бъдат показани основите на военното изкуство и военните традиции, ще бъдат демонстрирани различни военни униформи, оборудване, въоръжение и снаряжение от различни периоди на историята на България – от Средновековието до края на XIX и първата половина на XX век.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

04 май, гр. Златоград

    Празник на златоградското чеверме и надсвирване

Златоград е място на кръстопът, където се събират традициите, историята и песента. На 4 май в Златоград се провежда Празник на златоградското чеверме. Изпълнен с емоции, усмивки, добро настроение и доза вълшебство, градът на Делю, се превръща в сцена на българския фолклор, а високите борове на Родопа планина се огласиха от звуците на въздействащите гайди и аромат на вкусно чеверме.
Този празник се организира за да се популяризират кулинарните особености на традиционната златоградска кухня и най-вече да се покаже майсторлъка на вкусното чеверме. Тайната за неговата направа могат да разкрият единствено златоградските майстори, като едни от основните неща, които споделиха е желанието и емоцията, с които се върти на жарта

05 май,с. Бъта

    VIII Празник на шарената сол, с. Бъта

За осми път път ще се проведе Регионален фолклорен „Празник на шарената сол“. Той се провежда на централния площад в с.Бъта, където производители от цялата стрна и ценители на подправката идват, за да я почетат. По време на празника има богата фолклорна програма, като записалите се предварително състави имат възможността да представят фолклорна програма.

Събитието не е със състезателен характер. Всеки един от участниците ще получи диплом и плакет за участие.

 

 

10-12 май, Приказната градина, гр. Елин Пелин  

    Фестивал на семената – Елин Пелин

Приказната градина на Елин Пелин (града, не писателя) за поредна година ще се проведе Незамисимия фестивал на семената.Идеята на фестивала е да създаде и поддържа независима банка за семена. Организаторите искат да вдъхновят хората да си отглеждат градинки с цветя и зеленчуци.

Фестивала се опълчва на ГМО културата и иска да съхрани традиционните растителни култури.Заповядайте на фестивала и започнете да разкрасявате своята градина.

 

 

19 май , Кметство с. Белозем

    Фестивал на Белия щъркел с. Белозем

За 14-ти пореден път кметството на с. Белозем, Община Раковски, НЧ „Просвета 1909 г.“, ОУ „Гео Милев“ и СНЦ „Зелени Балкани“ са домакини на фестивала на Белия щъркел. Мероприятието се провежда в парка на Белия щъркел. Селото е разположено на 30 км от Пловдив по автомагистрала „Тракия”, в посока Бургас и на 1 км от самата магистрала. Има удобен автобусен и жп транспорт.

Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската фондация „ЕВРОНАТУР“ обяви Белозем за Европейско село на Белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край. През 2012 г. с. Белозем имаше честта да бъде и домакин на международна среща на представителите на Мрежата от Европейски села на Белия щъркел. Подобни събития се провеждат и в останалите 14 села на щъркелите в цяла Европа, станали известни с големите си щъркелови колонии.

 

 

През май месец, Парк Ротонда, гр. Банкя

    BankyaMezi-Фестивал на балканската скара

За поредната година Банкя се превръща в столица на музиката, скарата и балканската култура. В началото на май в града се лее студена бира, цвърчат мръвчици и народно веселие оглася парк Ротонда.

Банкя Мези стартира с игри, фолклорни изпълнения и дегустация на вина. Вечерта на сцената има музикална програма, която продължава и на следващия ден с рок изпълнения. В неделния ден Банкя Мези предлага разнообразни и вкусни изненади на своите посетители.

 

 

През май месец, , село Съботковци

     Кулинарен фестивал „От нищо – нещо“, село Съботковци

 В Съботковци пак канят на „От нищо – нещо“. Участват 14 читалища от област Габрово, като в кулинарната изложба се представят над 100 ястия, типични за Габровския край под мотото „От нищо – нещо”. Фантазията и кулинарните умения на участниците винаги затрудняват журито.

За доброто настроение на присъстващите гости се грижат фолклорни състави от габровските и дряновски читалища.

 

 

17 май, с. Върбица

 Празник на дрипавата баница, Върбица

Празник на най-българското кулинарно изкушение – баницата събира през май майстори от цяла България в горнооряховското село Върбица, сгушено в Централния балкан. Празникът предлага над 120 различни баници, както и богата фолклорна програма и забавления за гостите. Кауза  на вкусната инициатива е запазването и популяризирането на автентичната българска храна и кулинария. В кулинарната надпревара за най-вкусна баница участие вземат виртуози-баничари от цялата страна. Пътят до първото място е оспорван, като се прави дори баницата с луканка. Раздават се награди в 15 категории.

 

 

17-18 май, гр. Карлово 

    Празник на Розата, гр. Карлово

 В последните дни на май се провежда Празникът на розата в Карлово, който събира десетки гости от страната и чужбина. Фестивалът ще започне с ритуала Розобер, където младежи и девойки в народни носии ще демонстрират беритбата на розовите цветове. След което с тържествена церемония по традиция, миналогодишната Царица ще връчи короната на Царицата на розата 2019г. Тя ще бъде основно действащо лице на празника, която ще посрещнат с много народни песни и хора. С масово шествие Царицата ще поведе празникът и гостите му в центъра на града. В шествието ще се включат военният духов оркестър при 61-ва Стрямка механизирана бригада и ансамбъл „Розова долина” при читалище „Васил Левски-1861”.

 

 

24-26 май, гр. Шипка

 Шипка Фест – дни на изкуствата и занаятите

През май в Шипка ще се проведе първото издание на „Шипка фест. Дни на изкуствата и занаятите“ Кулминацията на фестивала ще бъде, когато наред с демонстрация на автентични занаяти на открито, ще се проведе и фестивално издание на играта „Да открием богатство“. По време на събитието ще има богата музикална, танцувална и филмова програма, базар на занаятите и др.

 

 

01-02 юни, гр. Казанък

    Фестивал на розата – Казанлък

Докато има рози в България, ще го има и Фестивала на розата в Казанлък. По традиция фестивалът се провежда всяка година в първите почивни дни на юни.

Фестивалът е известен със своите розови мероприятия. Всяка година първо се започва с короната на фестивала – конкурсното дефиле-спектакъл „Царица Роза”. В него участват девойки от града, които се борят за титлата. Избраната ежегодно Царица Роза гостува на различни форуми в побратимените на Казанлък градове в различните континенти и е красив посланик на България по света. Води и празничното карнавално шествие, което е кулминацията на Празника на розата, в първата неделя на месец юни.

Гостите на града могат да бъдат свидетели на ритуала „Розобер и Розоварене“. Ритуалът се пресъздава от професионални и самодейни фолклорни трупи.

01-02 юни, гр. Казанък 

    Дни на предците – Археологически резерват,Плиска

Събитието се провежда и организира от „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол” град Варна, Регионален исторически музей Шумен, Националния историко – археологически резерват „Плиска”, Община Каспичан.

Събитието включва изяви на няколкостотин участници от България и други страни. В събитието участват клубове за исторически възстановки, конни клубове, реконструктори, археолози, изпълнители на автентичен и старовремски фолклор, майстори на старинни занаяти, от страната и чужбина, с цел всички те да покажат бита и традициите на старите българи и сродни нам култури от ранното и късно Средновековие

                                                                                                   

22 юни, гр. Генерал Тошево

    Национален фестивал на лавандулата

 В края на юни ще се проведе за четвърти пореден път „Национален фестивал на лавандулата Генерал Тошево“. Фестивалът всяка година събира производители, собственици на дестилерии и учени, които се занимават с производството на лаванулово масло.

Организира се Лавандулов базар пред Общината с участието на търговци, производители на етерични масла и лавандулови био-продукти, приложници и земеделски стопани.

По време на фестивала се организира „Детска Лавандулова работилница“ с шатри с аниматори, лектори и приложници, която дава възможност на децата да научат за широкото приложение на лавандулата, да участват в състезания и в конкурс за рисунки върху асфалт.

Провеждат се още: конкурс „Кралица на лавандулата“, „Конкурс за най-добър експонат“, изработен в Лавандуловата работилница.

 

22 юни, Кюстендил

    XII Празник на черешата

Заповядайте на „Празника на черешата” в град Кюстендил в края на юни. И тази година гости и жители на Кюстендил ще могат да опитат от различни сортове череши от околността.

В „Празника на черешата” се празнува всичко черешово. Ще има всякакви черешови хранителни продукти, картини посветени на черешите, песни, кукли и много други вдъхновени от черешите джунджурии.

Елате, хапнете черешово сладко и се позабавлявайте.

 

22 юни,  гр. Карлово

 Празник на лавандулата – Карлово

Заповядайте на Празника на Лавандулата, етерично-маслените растения и лечебните билки на Еньовден в Карлово и да се срещнете с с царица Роза и Лавандуловата фея. Това е празник, който има дълбоки корени, свързани с вярванията в чудодейната лековита и любовна сила на билките, в животворната сила на водата и обреди към култа на слънцето.

В двора на Патева къща самодейци пресъздадат ритуала „Еньова буля“ и обичая „Жътва на Лавандула“. Минете за здраве през Еньовденския венец и си вземете китка за късмет и берекет. Могат да се опитат обредни питки, направени с мълчана вода, продукти от роза и лавандула, да се дегустира чай от лавандула, гюлова ракия и ликьор.

 

 

28-29 юни, Козлудуй

 Рибен фест, гр. Козлодуй

Фестивалът на рибата в Козлодуй се провежда по повод на Световния ден на риболова и Международния ден на
река Дунав. Празникът е с участието на рибари и пенсионерските клубове от община Козлодуй и населените
места. На фестивала е поканен известен гост-готвач. По време на празника са предвидени демонстрации на риболовни и кулинарни умения. Провеждат се различни кулинарни състезания и съревнование за най-добър рибар.

 

 

 

                                                                      

         

15 -20 юли, площад Батенгерг, гр.София

     XXIII Международен фолклорен фестивал „Витоша“, 2019

Международният фолклорен фестивал “Витоша” се провежда всяка година през месец юли и е с особена национална значимост. На форума си дават среща представители на различни култури от цял свят. Стотици танцьори, музиканти и певци стават съпричастни на една магическа интернационална сила, която ги обединява, а именно голямата любов към фолклора, който тяхните предци са сътворили през вековете. Целта на фестивала е да се популяризира танцовото изкуство на различни български региони и запознаване с фолклора на гостуващите държави. 

 

18-21 юли, парк „Корминеш“  с.Челопеч   

VI Международен фолклорен фестивал „Златен прах“ Челопеч         2019 г.

Провеждането на фолклорния фестивал започва през 2014 и ето днес, след вече 5 успешни     фестивала, идва новият –  6-ти, който чука на вратата. За тези пет години нашият фестивалуспя   да набере популярност освен в пределите на Балканския полуостров, а и в цял свят.

 Всяка година, през третата седмица на юли, Международния Фолклорен Фестивал „Златен прах“ се провежда в китния парк за отдих и развлечения – „Корминеш“, намиращ се южно от селото, зорко бдейки над язовир „Качулка“.

Домакините от Община Челопеч, ежегодно посрещат чуждестранни фолклорни формации, като до 2018г. в него взеха участие групи от Мексико, Индия, Грузия, Словакия, Турция, Румъния, Италия, Сърбия, Русия, Испания, Аржентина, Босна и Херцеговина, Бразилия, Грузия, Еквадор, Индия, Индонезия, Китай, Латвия, о-в Гуам, Сингапур, Словакия, Турция, Украйна, Чили, Колумбия, Беларус, Коста Рика и Тайван.

 

  19-21 юли Национален фолклорен събор    „Рожен“ 2019

  

Българи от цялата страна и от чужбина ще си дадат среща на поредното издание на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“. Съборът и през 2019-та ще съчетае етнокултурния аспект на събитието с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народната култура, фолклора и занаятите.

Роженските поляни отново ще бъдат украсени с най-големия трибагреник от над 8000 кв.м.

Иновативното културно събитие се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и Община Смолян, в партньорство с община Чепеларе и е включено в Националния културен календар.

 

   19-20 юли,

„Угар-мистичен и древен“, местност „Малка Драгойна“, с. Буково, община Първомай

Фестивалът е посветен на свети Илия, пазител на вярата в Единия Истинен Бог. Провежда се на местността „Малка Драгойна”, заради древната ѝ митична история,която е съхранила и героичните подвизи на Ангел войвода по тези места. Фестивалът е посветен на чистия български дух.

Фестивалът ”Угар” има за цел да представи пъстротата на българското фолклорно изкуство и по този начин да съхраним и предадем живото духовно и културно наследство на българите. Угар буквално означава разорано поле. Да бъде поставена земята под угар, означава да се поддържа изорана и чиста от плевели, да се засеят добри семена, добри мисли, за да се пожъне добра реколта.

 

 

  20 юли, Фестивал на плъстите

(изделия от нетъкана вълна), с. Труд

   Фестивалът съхранява традициите и колорита на плъстенето (изработка на различни изделия от нетъкана вълна). Ще има демонстрации и работилници за деца и възрастни за изработка на плъсти, изпълнения на фолклорни състави и кулинарна изложба. Победителите в Национален конкурс за детско творчество по плъсти ще бъдат наградени.

Проект на НЧ „Светлина – 1929“ с. Труд, Фондация „Евроразвитие 2007“, кметство с.Труд.

 

 

  22-24 юли,

Панаир на киселото мляко, на народните носии и художествени занаяти, гр. Разград

Панаирът на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти всяка година е с богата програма. Дефилето ще съпътства всичките фестивални дни по познатия маршрут в централната част на града – от Общински културен център до площад „Момина чешма“.

В проявата участват представители на побратимените на Разград градове Кълъраш, Слобозия и Авджилар.  В традиционното изложение на художествени занаяти се включват десетки майстори от цял свят. Във Фестивала се включват участници от Аржентина, Мексико, САЩ, Колумбия, Чили, Бразилия, Китайско Тайпе, Филипините, Румъния и Турция.

  23-25 юли,

 Празник „Златна праскова“ 2019, с. Гавраилово, гр. Сливен

 Интересна и ползотворна  програма ще посрещне посетителите на  празника „Златна праскова“ 2019. Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) ще участва в станалия традиция и неразделна част от програмата семинар за производители на праскови с лекции на теми:

Подготовка на проектни предложения по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ и подмярка 4.2.2 „„Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по Тематичната подпрограма“ от ПРСР 2014-2020г.“

Представяне на проект NEFERTITI „Свързани в мрежи европейски ферми за стимулиране на взаимното обогатяване на знанията и използването на иновации чрез демонстрации по Програма Хоризонт 2020 и ползите от проекта за земеделските стопани“.
НССЗ за осма поредна година ще обяви конкурс за „Най-добре поддържана плододаваща прасковена градина.“

   

 

  26-28 юли, Експоцентър Флора, гр. Бургас

    Wine Fest Burgas 2019

И тази година Бургас ще бъде домакин на винен фест. Събитието ще се проведе за шести път, отново в разгара на лятото. Над 30 изби ще представят над 350 вида вина за дегустация.

Wine Fest Burgas 2019 ще се проведе в дните между 26 и 28 юли и ще събере на едно място професионалисти, ценители и любители на  божествената напитка на Бургаския фестивал на виното.

 

  26-28 юли, с. Градище 

     Събор на българското фолклорно богатство „Тараклъка пее и  танцува“ – с. Градище

 Няма по-подходящо място за завръщане към корените и магията на фолклорната традиция от прохладните сенки на вековната дъбова гора на защитена местност „Тараклъка“ с. Градище, където ежегодно се провежда събора в рамките на два дни в средата на месец юли.

  Според статута на събора в него могат да вземат участие индивидуални изпълнители, танцови формации, фолклорни ансамбли, камерни групи и др., независимо дали са професионалисти/възпитаници на музикални училища и музикални паралелки/ или са непрофесионалисти/ самодейци и самодейни състави/. Целта на събора е да съхрани песенния и музикалния фолклор на България и да приобщава младите хора към изконните ценности на фолклорната традиция.

 

 

 

 

 

01-10 август,

ХVI Фестивал на Странджанския манов мед и пчелен прашец – Царево

В град Царево ежегодно през първите 10 дни на август се провежда фестивал на Странджанския манов мед и Странджанския цветен прашец. Фестивалът събира производители и ценители от цялата страна.

Посетителите имат възможността да разгледат и да си купят пчелен мед и пчелни продукти с лечебна цел и високи вкусови качества.

Пчелари от цялата страна ще се включат в събитието, които във фестивалните дни ще представят всички видове пчелни продукти на жителите и гостите на Царево.

01-21 август, Морската градина, гр.Варна    

XXIII Международен панаир на занаятите и изкуствата, Варна

Международният панаир на занаятите и изкуствата е най-голямото арт изложение в България. Провежда се всяка година през август във Варна. Съчетаващ в себе си традиции и съвремие, днес панаирът е място за изява на едни от най-добрите автори в областта на изящното и на приложното изкуство. Демонстрациите на авторските умения дават възможност на посетителите на живо да наблюдават създаването на уникални творби.

 

 

03 август, с. Гела 

     Гайдарско надсвирване – Гела

 Гайдарското надсвирване в село Гела се провежда винаги през първата събота на август на Илинденските поляни, когато се събират местните родове, за да се повеселят. Съборът в родопското село се е правил от незапомнени времена, като събира хора от страната и чужбина. Традицията цели да съхрани културното богатство на Родопа планина. Съборът събирал родовете, като всеки род си имал дърво.

Постепенно събитието прераства в национален и международен форум, като през годините идват изпълнители от Япония, Холандия, Унгария, Франция, Великобритания, Шотландия и др. Най-малкият гайдар, участвал в надсвирването, е на 5 години, а най-възрастният – на 85 години.

Гайдарското надсвирване в село Гела има над 100-годишна история и е най-големият събор в района.

  

14-15 Август, гр. Кюстендил    

    XII Културен форум „Панагия“ – Въздигане на хляба

 В средата на август е „Успение на Пресвета Богородица“ и Кюстендил отбелязва „Панагия“ – Въздигане на хляба. „Панагия“ е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно. „Панагия“ е практиката, съхранена от дедите ни и донесена до наше време. Празникът се провежда около църкви и параклиси, посветени на „Успение Богородично“, и е културна изява за представяне на българската православна традиция и черковно художествено и певческо изкуство. Организират се художествен пленер, иконографската изложба; изложението на питите, обред, посветен на „Панагия“.

  

15-19 Август, с. Орешак

     Традиционен панаир на занаятите – Орешак

 Ежегодно на храмовия празник на Троянския манастир 15 август се провежда 4-дневен Традиционен панаир на занаятите. Освен предмети на народните художествени занаяти гостите на панаира, могат да си закупят практични керамични съдове за бита, да се забавляват на специално организираните атракциони и да се насладят на традиционна кухня.

Традиционният панаир на занаятите ще се проведе отново около стените на Троянския манастир, както се е правило векове наред. Така се полагат основите на занаятчийския панаир, който впоследствие става един от най-големите панаири в Северна България. Тази традиция продължава и до днес.

 

 

25 август, местност Гизлиджанската чешка в. Смилец

V Празник на караомурския динен маджун, село Смилец

 Възстановка на цялостния процес по приготвянето на динения мед започва още от май месец, „от нивата до тавата“, документира се всеки процес – от засяването, окопаването, пръскането, обирането на дините и превръщането им в мед, който може да бъде съхраняван години наред. Извозването на работниците до нивата се осъществява посредством магарешки и конски каруци. Накрая отиват да дегустират дините, за да преценят дали стават за динен мед, при това по старому – удря се в земята динята, за да се сцепи. Децата участват активно в почти всички процеси – те носят дините и кочаните за запалване на огън. Самото приготвяне на маджуна започва в ранни зори като в земята се издълбават така наречените „котлони“, в които се пали огън, с „гнезда“ за съдовете /тави/ и изход за дима. Върху тях се поставят изстърганите дини, изсипани в медни  съдове, докато се получи сок. После той се прецежда от семките и се вари отново до сгъстяването му,  до тъмни доби. Диненият мед се е използвал в старите и трудни времена като подсладител.

 

 

30 август, летен театър, гр. Сандански 

        Международен фестивал „Пирин фолк“, Сандански

 Международния фестивал е за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство на песен от македонска фолклорна област. Творци от България, Гърция, Македония, Сърбия и Румъния се събират на фестивала „Пирин фолк” в Сандански , за да се състезават и общуват през трите фестивални дни.

За цялостната организация и реализация , Община Сандански ще се довери на националната фолклорна телевизия – Фен Фолк ТВ.

 

 

01 септември, с. Радуил  

    XVII международен фестивал „Бобфест“ с. Радуил

 Международният фолклорен фестивал „Боб Фест – Радуил“ се провежда през първата половина на септември – обикновено в първата събота и неделя на месеца. Кулинарна изложба, изцяло посветена на местния фасул, е част от програмата на събитието. По традиция за фестивала в църквата се вари огромно количество боб чорба, от която всеки опитва. Освен кулинарната изложба, гостите и жителите на района могат да разгледат предмети на традиционни занаяти от околността.

За доброто настроение има специална фолклорна програма с участници от цялата страна.

 


    01 септември,  с. Ветрен дол

    VI„Фестивал на Смокинята”

  Ветрен дол е едно от малкото населени места в България, където вирее смокинята. Географското положение и климата благоприятстват това. Идеята за тази вече утвърдена традиция e на кмета на селото, който Култура-1910“.

В селото се отглежда рядко срещания екологично чист и много полезен за здравето плод – смокинята.
Едновременно с „Фестивала на смокинята” се провежда и конкурс за най-добра смокинова ракия и най-добър сладкиш от смокини. Специална комисия дегустира произведенията, а призьорите в двете надпревари бяха наградени от кметът на Ветрен дол с парични награди.
За доброто настроение на присъстващите се грижат реализира фестивала със съдействието на читалище „десетки самодейци от състави в населени места от Септемврийско и областта.

 

 

6-08 септември, гр. Габрово

     XVII Международен панаир на народните занаяти „Етър“ – Габрово

 По традиция всяка година в началото на месец септември в Етнографски музей на открито „Етър“ се събират майстори от близо и далеч, за да представят своите занаятчийски умения и уникалните си изделия пред многобройните посетители на Международния панаир на традиционните занаяти. Организатори на Панаира са Министерство на културата, Община Габрово и Етнографски музей на открито ЕТЪР. Програмата включва:

Международно изложение-базар на традиционни занаяти
Изложение-базар „АртЗона“
Международна майсторска надпревара
Изложба-базар „Иконопис“
Изложба „Майсторство без граници” (традиционни занаяти от чужбина)
Възстановки и демонстрации на домашни занятия
Фолклорна програма
ЕМО „Етър”

 

6-08 септември, парк „Кулата“ гр. Копривщица

    Гайдарско надсвирване „Златна Българска Гайда“, Копривщица

 В Копривщица вместо гъдулка предпочитан солов инструмент е бил и е още е гайдата. Тя заема почетно място в живота на копривщенци. Копривщенските гайдари са добри певци и затова техните гайди са винаги каба-низки. Гайдите са с големи мехове, за да могат да издържат леко на съпровода. Меховете се правят от кожата на едногодишна коза-дзизарка, която не се е козила. За целта предпочитат рижа коза или бяла, но в никакъв случай черна. Черната прави гласа на гайдата глух. Гласът на коприщенските гайди е плътен, мек и приятен. Самите гайдари са много добри майстори на свирене и възпроизвеждат на своите гайди всички възможни по тоналност народни песни и свирни. Копришките гайдари имат голяма заслуга за запазване песенното богатство на града.

Организатор на събитието е фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“, с подкрепата на Община Копривщица, читалище “Хаджи Ненчо Дончев Палавеев 1869“ Копривщица и др.

 

 

13 септември, площад „Свобода и читалище“ Силистра

    Празник на хляба, песента и танца, гр. Силистра 

Изложение на хляб и хлебни изделия от народните читалища и фирми от Силистра се провежда всяка година – ден преди празника на града. На площад „Свобода“ започва изложението на хляб и хлебни изделия от народните читалища и фирмите от Силистра. По същото време общинските съветници на Силистра раздават рибена чорба.

Вечерта в читалище се провежда концерт „С магията на българския фолклор“ с участие на състави от читалищата от региона. Вечерта се организира концертът и площадната хоротека с участието на клубове за народни танци пред сцената на площад „Свобода“.

 

 

 

14 септември, с.Кирково    

     Фестивал на чушката, с. Кирково

 За четвърта поредна година в Кирково се провежда Фестивал на чушката. Очаква се Фестивалът на чушката да събере в Кирково стотици любители на чущката, на гозбите, лютеници, туршии и нетрадиционния туризъм.

Могат да се разгледат щандове с традиционни ястия, художествени предмети и сувенири изготвени от чушки и домашно приготвени продукти от производители.

Предстои да излезе пълната програма на фестивала.

 

 

21-23 септември, гр. Троян, Орешака 

    Български фестивал на сливата, Troyan & Oreshak

Фестивалът е продължение и развитие в нови форми на популярния „Празник на сливата и троянската сливова ракия” имащ в годините на своето съществуване, популярност и почитатели сред местната общност и гостите на града и общината.

Троян е известен със своите традиции в отглеждането на сливови насаждения и производство на висококачествена сливова ракия. Като резултат от това, всяка пролет и есен в Троян се провежда Фестивал на Сливата. Основната му цел е да привлече гости и да даде възможност на местните хора и производители да представят своите домашни продукти – храни, напитки, предмети и всичко свързано или изработено от сливи.

„Български фестивал на сливата” е културно събитие в община Троян, което се осъществява от 2011 г. с финансовата подкрепа на оперативна програма на регионално развитие, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за развитие и бюджета на Република България.

 

 

21-23 септември, с.Шишковци

  Фестивал на чушката, с. Кирково

 В с. Шишковци, общ. Кюстендил за девети път предстои да се проведе Международен фестивал „Балканска черга”.  Над 100 български формации участват в международния фестивал в кюстендилското село. Това е фестивал на балканската черга, майсторската скара и домашната ракия, фолклора и занаятите, в който участват фолклорни състави, художници, занаятчии и други от България, Македония и Сърбия.

Целта на фестивала е да популяризира местните традиции, култура и бит. Включват се много нови инициативи, участници и изненади.

 

 

22 септември, Етнографски комплекс, гр. Златоград

   Дельови празници, Златоград

Ежегодно на Деня на независимостта в Златоград организират традиционните „Дельови празници“, които протичат с възстановка на един пазарен ден от преди повече от 100 години. Повод за събитието е почитането на легендарната личност на Дельо войвода – една от културните емблеми на града. В представите на местните той е защитник на честта и правдата за бедни и онеправдани. Досега се посочва мястото, където казват, че е била родната му къща в стария град, а на мястото, където вярват, че е прострелян, е поставен мемориален знак. Геройството му е възпято в народните песни, като Дельовата песен в изпълнение на световно известната родопска певица Валя Балканска от 1977 г. лети в космоса на космическата станция Вояджър 1, записана на златна плоча заедно с друга кодирана информация с най-важните открития и достижения на човечеството и търси досег на човечеството с други цивилизации.

 

 

 

22 септември, гр. Чепеларе  

     Национални хайдушки празници „Капитан Петко войвода“

 Чепеларе организират Национални хайдушки празници „Капитан Петко войвода“. По време на празника се пресъздават епизоди от живота на капитан Петко войвода. Програмата включва много забавления и ще звучат хайдушки песни, които връщат в героичната епоха на българската борба за национално освобождение.

Традиционните празници в Чепеларе се отбелязават с две възстановки на НС „ Единение”. Едната по повод на националният празник – Обявяване на независимостта на България и другата на Живи картини от дейността на Капитан Петко Войвода.

 

 

 

28 – 28 септември, площад „Велбъжд“ гр. Кюстендил    

    XII Празник на плодородието, Кюстендил

В края на септември в Кюстендил посрещат есентa с традиционен Прaзник на плодородието, който е наследник на Първия национален овощарски конкурс, провел се през 1896 г. Трaдициите в овощарството в района на Кюстендил се запaзват и желанието е този опит да се предава през поколенията.

Днес Празникът на плодородието има състезaтелен характер и най-атрактивните и добре предстaвилите се участници получaват награди, с което се насърчават производителите. Организатор е Община Кюстендил, в партньорство с Институтът по земеделие – Кюстендил.

 

 

 

01-31 октомври, с.Падина    

     Празник на картофа 

В балканското градче, в Червенаковата къща, се намира единственият в България и на Балканския полуостров Музей на картофа. Затова честванията тук вече са традиционни и освен обичайната изложба на картофи с най-причудливи форми, в Клисура има куп надпревари – за най-голям, за най-малък и най-вкусен картоф от тазгодишната реколта.

Жителите на Клисура изтъкват, че именно в техния град се раждат най-сладките картофи, затова те са на особен почит в града. Първата музейна сбирка на картофи е от 1986 г. в Червенаковата къща, когато се създава уникална музейна сбирка, в която най-голяма атракция представляват впечатляващи със своите размери картофи. В деня на Празника на Картофа се организират различни конкурси: за най- красиво кулинарно изделие от картофи, за литературна творба, „Златен картоф“- за принос към уникалния празник и други. От същата година датира и традицията да има Ден на картофа.

 

04-05 октомври, пред Исторически музей, гр. Исперих 

    Празник на царевицата 

Панаирът на царевицата се провежда в Исперих в началото на месец октомври. По време на празника се правят възстановки на ритуали, организира се работилница за деца и царевични игри, провежда се конкурс за „Мис Царевичка“ и „Мистър Царевичко“. Събитието е част от дните на културно-историческото наследство. В Етнографската къща в Исперих музейни специалисти учат децата от местните училища как се изработват кукли от царевична шума и как се прави качамак.

 

10-13 октомври, гр. Девин    

    III Световен фестивал на гайдари и кавалджии „Чуйте Девин“ 

На третото издание на Световен фестивал на гайдари и кавалджии „Чуйте Девин“ участват гайдари и гайдарски формации от световен мащаб. Занаятчии от страната излагат за продан своите ръчно изработени накити, народни музикални инструменти, съдове за готвене и стомни, сувенири и бродирани тениски, както и сладкогласни чанове и камбани. Организират се изложби и много хора вземат участие.

Фестивалът има за цел да популяризира музикалните и танцови традиции, характерни занаяти и обичаи в гр. Девин и в Родопите. В основата са традиционни музикални инструменти, характерни за този край – гайда и кавал. Фестивалът дава възможност за изява и на съвременни творци от различни жанрове на изкуството, които се вдъхновяват от традицията, за да създават модерни образци. На сцените се изявяват музиканти, танцьори, художници, илюзионисти, актьори.

12 октовмри, Народно читалище „Възраждане 1940“ , с. Сребърна 

    Кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа”, с. Сребърна 

Фестивалът представлява изложба на автентични добруджански ястия-яхния със сушени сини сливи, пълнени пиперки, лозови сарми с булгур и ориз,агнешки и свински чевермета, рибена, бобена, агнешка чорби,добруджанска капама и кавърма,петмез от маджун от сладка метла, пити, питки, баници, хляб в глинен съд, сладък ориз с мляко, лападена яхния с врабчета, млечник, дрипава баница, масленица, баница с маджун, бял  боб с люта чушка, постна   чорба, кумачки, лунички, тиквеник,печена тиква, розички за лиуса /лихуса/, маджунена халва, агнешко с булгур и ориз, зелеви сарми, боб в гърне, курбан от риба, гевречета, домашни курабийки, тиква с ориз, яйца с джумерки, бюрек  с маджун, тиганици, обредна постна пита, традиционен караомурски курбан, лучени  яйца, булгур  с кисел  пипер, пролетна сиромашка яхния, содена питка, булгур с охлюви, пиперена манджа с мляко, варена царевица със захар, бабешки курабии, булгур с маратуренца, катък, колачета – Коледарски гевреци, бял боб с люта чушка, желе от дренки, варено жито, пача, копривена супа, яхния с дюли, кисело зеле с боб и джумерки, бухти, дрипник, галушки, лангъди, пълнено свинско шкембе, печена пълнена тиква, ошав, баница с праз, гювеч със свинско, баклава, сиренки, ориз с домати, сливена манджа, кълнийски кюфтета, триеница, местни вина. Предлага се дегустация на всичко изложено и закупуване на зимнина, конфитюри, туршии, маджун и други от изложителите.

 

16 октовмри, центъра на град Стражица    

    Общински фестивал на житената питка, гр. Стражица 

Фестивалът на житената питка се провежда всяка година на 16-ти октомври – Световния ден на прехраната и хляба. Фестивалът се организира в гр.Стражица, родния град на Ангел Каралийчев.

В рамките на събитието протичат няколко конкурса за възстановка на народни обичаи: „Никой не е по-голям от хляба“, надпяването „С питка на мегдана“, демонстрации на клуба по борба „Храната прави борбата“.

Победителите получават грамоти и награди. И тази година кмета на Стражица ще замеси сам житена питка, от която гостите да опитат.

Мотото на празника е, че никой не е по-голям от хляба!

 

19-20 октомври, гр. Търговище    

   VII Национален фолклорен фестивал за любителските клубове по    танци „Джумалийско надиграване“ – гр.Търговище 

Фестивалът има за цел  да популяризира и съхрани българският танцов фолклор. Участниците в него не са професионалисти.

Фестивалът се провежда в 3 етапа. Първи – представянето с обща максимална продължителност 6 мин. включва две хора по избор на участниците, втори – Хореографско решение върху едно хорo с времетраене до 3 минути и трети – той е по желание: групите излъчват максимум две смесени двойки за надиграване на „Тракийска, Шопска, Северняшка ръченица”.

  

19 октовмври, Етнографски комплекс Златоград   

    „Скариада“ – традиционна скара на балканските народи, гр. Златоград 

Отново ни предстои златоградския есенен празник за всички сетива – традиционната СКАРИАДА! На 19 октомври в Етнографски комплекс ще можете да опитате от печените месни специалитети на съседите ни сърби, турци и гърци. Разбира се, ще има и българска скара! Кулинарните изкушения ще бъдат съпроводени с много музика, песни и танци на съответните народи. Вечерта в местен ресторант веселието продължава със скаричка, винце и богата програма от песни и танци на балканските народи!

 

22-24 октовмври, град Негру вода –Румъния

    Генерал Тошево и  Тервел- България

    Международен фестивал на фолклорните танци „Общи корени“ Румъния-България

 Първи международен фестивал на фолклорните танци ще се проведе в края на ноември в град Негру вода, Румъния. Фестивалът е първото от серия събития, финансирани чрез проект „Общи корени“ по Програма за трансгранично сътрудничество. В проекта партньори са българските общини Генерал Тошево и Тервел и румънските Негру Вода и Топалу.

В първия ден на фестивала ще се състои парад на народните носии, където Генерал Тошево ще се представи с фолклорен танцов състав при читалище „Светлина“ и група за автентичен фолклор „Извор“, село Дъбовик. В третия ден от етнографския празник участие ще вземат фолклорният състав от Петлешково, женска фолклорна група „Китка“ – Генерал Тошево, както и вокална група „Кардамки“ от Кардам. Освен състави от общините-партньори, със свои фолклорни самодейни колективи ще се представят още общините Добричка и Крушари.

 

 

26 октовмри, с. Микрево

     Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“, с. Микрево

   Международният фолклорен фестивал „Малашево пее и танцува“ се  провежда през октомври в   с. Микрево, общ. Струмяни. Фестивалът има конкурсен характер и се организира за първи път   през 2004 г. Още с първото си издание се превръща вмеждународен форум на певческото,   танцово и инструментално изкуство на народите за автентичен и обработен фолклор.

Фестивалът има за цел да съхрани и популяризира фолклорното богатство. Събитието опазва традиционната култура и образците на фолклор на балканските народи. „Малашево пее и танцува“ с всяка година разширява границите си и се превръща в международен форум на танцово, певческо и инструментално изкуство на народите за обработен и автентичен фолклор. „Малешево пее и танцува“ е мост на приятелството, преодолява границите с песен и танц, с магията, съхранена в сърцето на хиляди самодейци и ентусиасти. Във форума участват стотици изпълнители от Югозападна България, Македония, Сърбия и Черна гора.

 

08 ноември, гр. Генерал Тошево     

     Фестивал на сармата и кюфтето, Генерал Тошево

В Априлци  – в центъра на града, ще се проведе ежегодният Празник на сланината и греяната ракия. Идеята не фестивала е да запази традициите чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на народни песни, хора и хумор.  Празникът е въплътил в себе си пъстротата на селския бит и култура.

 

09 ноември, Читалище „Дочо Михайлов 1906“ , село Бабук

     ІX Фолклорен събор „Земята и хората – Бабук 2019”  

Фолклорният събор „Земята и хората“ е традиционен празник на плодородието в село Бабук. Организира се от Народното читалище „Дочо Михайлов-1906“.

Събитието се открива с кулинарна изложба на ястия, характерни за региона и изложба на ръкоделия. Участват художествени състави от региона и фолклорен състав от румънското село Росети.

Сред участниците са група от региона и от съседните области.

Фолклорният фестивал в Бабук се провежда пред читалището.

 

03-07 декември, старият град Пловдив   

    Фестивал Празници „Светлина и надежда“, гр. Пловдив

 Празничният декември влиза в Стария град с настроение, усмивки и звън на весели камбани. По традиция Общинският институт стартира празниците „Светлина и надежда”. Старият град „облича” празнична одежда. На 3 декември Общински институт „Старинен Пловдив” поставя началото на традиционните си празници с мотото „Светлина и надежда”.

Коледното дръвче ще грейне в зоната на Лапидариума, както всяка година с участието на представители на всички етноси. Празничният маратон от събития е с вход Свободен и включва изложби, концерти, безплатни работилници за най-малките и много изненади.

 

13-15 декември, гр. Хасково    

    IV Национален фестивал на коледната и новогодишната песен, гр. Хасково 

Национален фестивал на копледната и новогодишната песен е част от културния календар на Министерството на културата и на Община Хасково за 2019 година, както и част от Национален календар на хоровите фестивали в България.

Младежки център кани едни от най-добрите български хорове да участват в националния фестивал на коледната и новогодишната песен. Хоровият празник се провежда в средата на декември, а срокът за подаване на заявка за участие е септември.Редовно Български хоров съюз и Съюза на българските композитори участват в конкурса за написване на нова песен, свързана с празниците Коледа и Нова година.

 

 

21-22 декември, НЧ „Пробуда 1928 „ с. Змейово  

    Празник на пелина – с. Змейово

Празник на пелина се провежда всяка година в старозагорското село Змейово в уикенда преди Коледа. Събира производители, които предлагат свои варианти на рецептата, а експерти оценяват продукцията по пивкост, цвят, аромат, бистрота. Всички останали посетители просто се наслаждават на дъхавата напитка.

Технологията на змейовския пелин е съвсем различна от  осмарския пелин, който може би е най-популярен у нас. Като основа за приготвянето на змейовската напитка се използва специална настойка и старо вино, докато осмарският му „съперник“ представлява истинско специално приготвено вино по „тайна“ рецепта.

 

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!