Празници и фестивали

2020 година

 през  януари,  с. Челопек

    “Брашленкьо“,

Автентичният народен обичай „Брашленкьо” е характерен за врачанския край. В началото на януари той се празнува в Къща „Баба Илиица“ с. Челопек. Момичета и девойки се събират, вият специалните китки с брашлян, като всяка мома поставя белег на своята китка. По време на празника се пеят автентични песните и се наричат китките, с което всяка мома научава какъв ще е бъдещият й съпруг. В народния календар честването се изпълнява срещу Васильовден в нощта срещу 14 януари.

       през  януари,  с. Челопек

       Сурва

 С танци, огън и оглушителен шум на „Сурва“ в пернишките села прогонват злото. Празникът започва следобяда, когато се срещат сурвакарските групи и се изпълнява ритуалът по вземане на булката. Със запалването на първия сурвакарски огън в село Елов дол, около който сурвакарите играят традиционен танц, на който е важно да се вдига възможно най-много шум, за да бъдат прогонени по-надалеч злите сили. По-голямата купчина с дърва се оставя за по-късно, когато се мръкне и дойдат гостите от другите села. На Сурва сурвакарите обикалят селото заедно с „булката” (булката е предрешен момък) с кукерски маски, които в този регион се наричат „сурвакарски”, както в миналото.. Следват срещите със сурвакарите от околните села Лобуш, Сирищник, Секирна, Гигинци и Беренде.

 

 през януари, с. Лесковец

     Кукерско надиграване по Сурва

 Надиграване на кукери се състои на 13 януари в    село Лесковец – в нощта на Сурва (навечерието на  Нова година по стар стил). Това е времето, когато маскирани сурвакари, кукери и други чудовища запалалват големите клади, за да изгонят злите духове и да посрещнат успешната и плодородна Нова година.

 

 31 януари 01 февруари, гр. Асеновград

   „Празник на виното“ в   Асеновград

Двудневен научен форум „Вино и културен туризъм“ се открива в Асеновград. Събитието се организира от Центъра за култура и туризъм „Тракея“, с финансовата подкрепа на Община Асеновград и с участието на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

 

 31 януари, гр. Асеновград

    Станимашка винария, Асеновград

Както повелява традицията в Станимака на 31 януари се обявяват победителите във Винарията. Културната програма, съпътстваща винарията, е изпъстрена с много народна музика и веселие за всички присъстващи. Има шествие от винената чешма при храм „Света Богородица Благовещение”-Рибната, от която на този ден потича станимашки мавруд. Празникът на виното се допълва от аромата на миниатюрните асеновградски сармички и опияняващите стихове от третия национален поетичен конкурс „Наздравица за любовта”.

     през февруари,  гр. Русе

    Арт салон „Любов и вино“, Русе

В началото на февруари започва поредното издание на Арт салона „Любов и вино“. Организатори са Община Русе, ОП „Русе арт“ и Драматичен театър „Сава Огнянов“. Предстоят поредица от културни събития, посветени на темата. Участниците са от цялата страна, като в богатата културна програма участват театрални постановки и от други страни. Предвидени са театрални представления, прожекции на филми, изложби и представяне на книги. Някои от събитията са със свободен вход и с включена дегустация на вина от русенските винопроизводители.

   през  февруари,  зала „В парка“ кино            Люмиер, София

  Фестивал на пекарството и сладкарството     Mish Mash Sweet Fest

За трети път на Свети Валентин и Трифон Зарезан се провежда Фестивал на пекарството и сладкарството, който събира на едно място близо 30 от най-добрите производители в бранша. Бутикови сладкарници, шоколатерии, пекарни и винарни ще представят най-добрите си предложения. В продължение на два дни посетителите имат възможност да опитат най-добрите образци на сладкарството и пекарството, да занесат в къщи любимите лакомства или да ги опитат на място. Български и чуждестранни производители на вино ще представят пред публиката своите най-добри вина, много от които ще могат да се опитват на място под формата на специална дегустация.

 

     през февруари, с. Осиково

  Кукерски празник „Мечкяри“, село Осиково

  Фолклорните игри на сурвакарите и кукерите са с дълбоки езически корени и се възприемат като благослов за здраве и плодородие. Участниците носят разнообразни маски, най-често облечени в кожи и обкичени със звънци.
В автентичния обичай обхождат всички домове в селището. Групата изпълнява ритуалите „сватба“ или „сеитба“, като изпълнява сложни танцови движения с много шум от разногласите звънци, което се смята за символично прогонване на злото и даване на ново начало.

    01 февруари,   местността  Корило, с. Плоски

     Трифон Зарезан, с. Плоски 

  НЧ „Светлина 1942“ – с.Плоски съвместно с община Сандански ще отбележат празнично Трифон Зарезан /Ден на лозаря/. Празникът започва с традиционно зарязване на лозите в местността „Корило“.
По-късно традиционно на площада в село Плоски се провежда празничен концерт. Участие вземат Танцов състав „Празник“, децата на село Плоски, Женска фолклорна група „Стримона“, Танцови школи „Македонци“ и специални гости – изненада.

 

    01 февруари, с. Илинденци

    Празник на боговете на виното – с. Илинденци

В първата събота на февруари, под красивите снежни и мраморни върхове на Пирин – в село Илинденци се провежда Празникът на боговете на виното, който обединява по уникален начин традиция и история, легенди и предания с хилядолетна давност, но и с преклонение пред даровете на земята.
Обикновено гостите от страната и чужбина се посрещат с топла питка и глътка от божествения местен еликсир. Отслужва се тържествен водосвет за богата реколта.

 

14 февруари, гр. Стралджа

 Празник „Петльовден”, с. Жабокрът

 Традиционният празник „Петльовден“ се   отбелязва от десетилетия в кюстендилското село  Жабокрът.
Мъжете от селото се събират до река Струма, където колят петел за здраве на мъжката рожба и берекет в селото.        Петелът        се пече на място и всеки участник в ритуала получава по парче месо за здраве, след което се играе мъжко хоро, а водачът носи българското знаме. На празника не се допуска да присъстват жени.

 

16 февруари, Етнографски комплекс Златоград            

    „Трифониада“ – празник на виното и любовта, гр. Златоград                                                             Февруари в Златоград празнуват Трифониада – празник на любовта и виното! Дали защото виното разпалва страстта или защото любовта е по-сладка с чаша вино, празникът е двоен и вълнуващ.И тази година в Етнографски комплекс Златоград ще посрещнем подобаващо най-романтичния двоен празник – на виното и любовта.  На 16.02.2013 г. (събота) – ще се проведе традиционната вече „Трифониада“. Традиционната „Трифониада” стартира на мегдана в Стария град. По време на „Трифониада“ се провежда конкурс на местни производители на вино, представят се винарски изби, има и народно веселие. Освен дегустация на вълшебната напитка, ви очакват безплатни отбрани мезета и много веселие с участието на местните фолклорни групи.

 

1416 февруари, Винарска избра Руфпел, с. Долно Спанчево

  Традиционен празник „Трифон Зарезан“ – с. Долно Спанчево. Събор на маскарадните игри, СливенСъборът се провежда ежегодно, със смяна на селището домакин. Целта на проявата е да се стимулира проучването на зимната и пролетна маскарадна обредност, съхраняването и популяризирането на нейната локална и регионална специфика като културно наследство със свое място в съвременния културен процес. В рамките на събора се провеждат конкурси за точно възпроизвеждане на обред/фрагмент/, обреден танц, присъждат се награди за обреден танц, костюм, маска и реквизит.


     15 февруари, Читалище „Христо Ботев – 1894“ , с. Гостилица

  Празник „Ялова понуда“, с. Гостилица

       

Празникът „Ялова понуда“ в дряновското село Гостилица се организира от самодейците от местното читалище ден след Трифон Зарезан. Традицията повелява ден след мъжкия празник Трифон Зарезан „яловите“ жени да се събират и да палуват из селото. Щом срещнат мъж, те го вдигат на ръце, а той трябва да се откупи. Ако не го направи, рискува по стар вакханкски обичай да бъде разкъсан на парчета. Този древен обичай се разиграва обаче предимно от стринки и баби, тъй като те са основна съставна част на населението от женски пол.

 

 

      15 февруари, Кметство и читалище „Родолюбие – 2006“ Айдемир

   

 Традиционен празник на кукерите и маските „Да прогоним злото заедно“, Айдемир

За четвърти пореден път за любителите на зимните спортове се провежда „Зимен празник-Белица-Семково“ 2019 на 23 февруари /събота/ в именития планински курорт Семково на 15 км от град Белица.
Провежда се скислалом за мъже, жени и деца за „Купата на кмета“. Предвиждат се много забавления и спортен хъс в следните спортни дисциплини: дърпана на въже, скачане с чували и футбол на малки вратички.

 

      15 февруари, Площад „Трети Март“,   Луковит

   

 VIII Кукерски празник „Февруарска плетеница”

Осмото издание на традиционния кукерски празник „Февруарска плетеница“ се провежда в Луковит на централния градски площад „Трети март“. Кукерите показват своите костюми и танци на пъстро събитие, в което участват групи от съседните селища.

 

 

  16 февруари, Площад „Независимост“,  Елин Пелин

   

IV Национален кукерски фестивал „На гости у Шопско“, Елин Пелин

На площад „Независимост“ в град Елин Пелин ще се проведе IV-ти Национален фестивал на маскарадните игри „На гости у Шопско” с участието на кукери, сурвакари, джамали, деведжии, бабугери, старци и други маскарадни състави от цялата страна. Множество със няколкостотин участници се очакват на маскарадния празник.

Целта на фестивала е да представи многообразието на маскарадната традиция, свързана с кукерството, да популяризира маскарадните игри от различните фолклорни области и да съдейства за поддържането и предаването на традицията от поколение на поколение.

 

  16 – 17 февруари, село Чарда и селата на Стралджа

 Кукерски игри, село Чарда и селата на Стралджа. В Ямболския край традиционните кукерски игри приключват в края на февруари с Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Двудневен кукерски празник се провежда в стралджанското село Чарда. Кукерската група обхожда селото и благославя стопаните за здраве и берекет. Обичаят е двата дни – събота и неделя, се обикаля по къщите, влиза се във всяка къща, за да се покаже как се обработва нивата, както и как се замерва и заорава, а също и засяване, и жътва. В неделния ден на площада в селото се пресъздава целият обичай. По традиция няма да се мине и без крадене на булката, което пък допринася за голямо веселие.

 

   21 – 22 февруари, Раковски

XX Международен фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове“ – Раковски

Международният фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове-Раковски“ се провежда ежегодно в петък и събота в град Раковски преди „Сирни Заговезни” по католическия календар.

Той е от трите най-големи кукерски фестивала в България. Община Раковски, която е и организатор на събитието, е член на Федерацията на европейските и карнавални градове (FECC). Фестивалът има и конкурсен характер с фонд от 4000 лв., който ще бъде раздаден от компетентно жури от етнографи и други специалисти.

 

   21 февруари,Планински курорт Семково

Традиционна зимна фиеста „Белица-Семково“

За шести пореден път за любителите на зимните спортове се провежда „Зимен празник-Белица-Семково“в именития планински курорт Семково на 15 км от град Белица.
Провежда се скислалом за мъже, жени и деца за „Купата на кмета“. Предвиждат се много забавления и спортен хъс в следните спортни дисциплини: дърпана на въже, скачане с чували и футбол на малки вратички.

 

   22 февруари, Площад и читалище „Съединение -1923“ ,Бърдарски геран

 X Международен карнавален фестивал „Фършанги“ – с. Бърдарски геран

Селото на банатските българи Бърдарски геран празнува „Фършанги“. Това е карнавалният ден, предшестващ Великденските пости и отбелязван с карнавали в целия католически свят. Жителите на Бърдарски геран са потомци на банатски българи, завърнали се в края на XIX и първата половина на XX век в старата си родина. Празникът е наследство от вековни традиции, с които се прогонват зли сили, прави се символично очистване и започва очакването на Великден. Всеки се маскира както пожелае – най-често жените се правят на мъже, мъжете се обличат в женски дрехи, има дяволчета, феи, има приказни герои, герои от филмите и всякакви образи.

 

   22 февруари, Центъра на Априлци

Празник на сланината и греяната ракия, Априлци

В Априлци – в центъра на града, се провежда ежегодният Празник на сланината и греяната ракия. Идеята на фестивала е да запази традициите чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на народни песни, хора и хумор. Празникът въплъщава в себе си пъстротата на селския бит и култура, превърнал се е в традиция в това райско кътче в сърцето на Стара планина.

По традиция гостите могат да вкусят и най-отличаващата се част от фестивала – т. нар. „Бабина гозба“. Тя се приготвя с 30 кг сланина, 500 яйца и 30 кг праз лук, забъркана в „големия чорбаджийски тиган“.

 

   22 февруари, с. Бобово

V фолклорен празник “Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра”

Читалището в Бабово организира V-ти фолклорен празник “Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра”. Ще има конкурси за “Най-блага греяна ракия”, „Най- вкусна зелева чорба”, ”Най-автентична старовремска софра”. От греяната ракия трябва да се представи поне 300 мл., а от зелевата чорба поне 1 литър. Няма правила за презентацията им. Всеки участник представя автентична софра от своя край,която може да е делнична или празнична,без ограничение за кой празник е.

 

   22 февруари, с. Кости, община Царево

„Кукеровден“ и „Паликош“, село Кости

Само в странджанските села Кости и Бродилово този празник се проявява в най-автентичната си форма – “бял кукер”, т. е. без маска, с открито лице. Според местните хора и фолклорните специалисти основните елементи в ритуала се приближават максимално до древните магически обредни действия, олицетворяващи пролетното възраждане и оплождане на природата, както и прогонването на „злите сили“, събрани през мрачния зимен период.

 

   22 февруари, НЧ „Петър Парчевич – 1927 “ – с. Асеново

II Карнавал Цурки в с.Асеново

Карнавалът “Цурки в Асеново” е събитие, на което се представят традиционни народни игри и обичаи с маски, който популяризира съхранените традиции на маскарадните игри и части от българската фолклорна традиция. В конкурсната програма отличават най-добре представилите се участници в следните категории: „Най-малък участник“, „Най-добре представен женски образ“, „Най-добре представен мъжки образ“, „Най-оригинален костюм“, „Най-автентичен костюм“, „Душата на карнавала“ /най-весел участник/ и „Най-добра групова идея“. Участниците ще бъдат отличени по следните критерии: представяне на моменти от маскарадна традиция; поддържане и предаване на местна културна специфика; поддържане на местна традиция при маската и облеклото; артистичност на изпълнението.

 

   22 февруари, с.Желю Войвода

Маскарадни игри, село Желю войвода

Всяка година в края на февруари се провежда кукерски празник, който започва в началото на деня и свършва, преди да залезе слънцето. Празникът „Маскарадни игри“ е чакано и обичано събитие, на което се събират много кукери с красиви и богато украсени маски. Целта на празника е да се прогони злото и да се посрещане доброто, благоденствието и разбирателството между хората. Кукерите обхождат домовете и играят ритулни танци.

 

   27 февруари – 01 март, с.Желю Войвода

ХXI Международен маскараден фестивал „Кукерландия” – Ямбол

„Кукерландия“ се провежда ежегодно в края на февруари или в първите дни на март. Кукерството неизменно е свързано с наближаването на Сирни заговезни и обичаите по прогонване на злите сили, посрещането на пролетта и събуждането на земята. Затова и в представянето на групите специален акцент са ритуали, пресъздаващи дейности по заораване и засяване на земята, раждане на хора и животни и наричания за здраве, берекет и плодовитост.

 

 

   29 февруари – 01 март, селата в община Тунджа

„Кукериада – Долината на кукерите“, Тунджа

„Кукериада“ е празник за ценители на автентичното, на традициите, на красотата и мистиката на кукерските игри. Това е възможност да се усети уникалната атмосфера на тунджанското, на българското село. „Кукериада“ е много повече от състезание, в което да победи най-добрата група. Тя е всичко онова, заради което община „Тунджа“ е позната като Земя на кукерите.

 

   29 февруари, Кметството на село Глушник, НЧ „Просвета 1935“
Събор на маскарадните игри, Сливен

Съборът се провежда ежегодно, със смяна на селището домакин. Целта на проявата е да се стимулира проучването на зимната и пролетна маскарадна обредност, съхраняването и популяризирането на нейната локална и регионална специфика като културно наследство със свое място в съвременния културен процес. В рамките на събора се провеждат конкурси за точно възпроизвеждане на обред/фрагмент/, обреден танц, присъждат се награди за обреден танц, костюм, маска и реквизит.

 

   29 февруари, гр. Карлово

Кукерски празник „Старчовден“ – Карлово

Кукерски празник за здраве, плодородие и отпращане на зимата отбелязват днес в Карлово. Според традицията ритуалът е в съботата преди Сирни заговезни. От 10.00 часа в центъра на град Карлово с възможно най-красивите, най-страшни и уникални маски, с обредни танци, кукерите се събират да сплашат както злите сили, така и да пропъдят зимата и студа.

В играта са включени и ритуали за здраве на хората и животните, а също и за плодородие.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01 март, гр. Елхово
Общински кукерски фестивал – гр. Елхово 

В Елхово ще се проведе десетият Общински кукерски фестивал. В него ще вземат участие групи от общините Ямбол, Елхово, Стралджа и Тунджа. Началото на фестивала е емблематичното за Елхово място „Часовникът на Яница“, откъдето тръгва дефилето на кукерските групи, след това на централния площад пред сградата на Общината започва и конкурсната програма.

 

01 март, гр. Момин проход

   Национален кукерски събор „Поклади” – гр. Момин проход

По традиция на Сирни Заговезни в курорта Момин Проход ще се проведе Национален кукерски събор „Поклади“. В събора участие вземат няколкостотин души на 7 групи от всички региони на страната /Петрич, Пернишки и Радомирски и Берковски групи и групи на домакините/.р.

 

  01 март, с.Бъта

   Кукерски празник „Рогача” – с. Бъта

 Кукерският празник „Рогача“ се провежда всяка година на Сирни Заговезни. Той е един от традиционните български празници, превърнал се в символ за село Бъта (Област Пазарджик). На този ден на мегдана се изнася рогач елен – дървен скелет на четириного животно с глава и рога на елен, покрит с черга и окичен с много чанове и звънци, който се носи от двама мъже. Маскирани играят под звуците на звънците и гонят злото. Приготвя се тържествена трапеза, пеят се песни, играят се хора.

 

  01март, Народно читалище „Георги Бенковски 1928“ с. Горна Василица

      Кукерски събор в Горна Василица

Всяка година село Горна Василица е домакин на кукерски събор. Събитието се провежда на празника Сирни Заговезни и е станал традиционен за целия регион.

 

01 март, с. Храбрино

 Поклади – Огънят на Храбрино

На този ден от древността се палят огньове (клади), а след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади.

Поклади (Сирни заговезни) или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение. Маските прогонват злите духове, които бродят между хората, карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата.Той е винаги седем седмици преди Великден.

 

01 март, пл. Освобождение, с. Челопеч

  Кукерски фестивал „Сирница“, Челопеч

Скоро Челопеч ще се разтресе от мощният звън на чановете, ще се призове природата да бъде благодатна и благосклонна към човешкия род. Кукерският фестивал се организира ежегодно от общината и кукерския клуб към читалището в Челопеч. Във всеки един регион ритуалите и обичаите имат своя особеност, свой облик и уникалност. Затова и кукерските игри, курските маски и самите кукери носят различни имена в различните крайща на България – тук те се наричат „мечки“, на други места са станчинари, бабугери и различни други специфични наименования.

 

07 март,  с. Варненци

  Кукерски фестивал „Сирница“, Челопеч

В истински празник се превръща Областният събор „Добруджански кукери“ в тутраканското село Варненци. Организира се от община Тутракан и НЧ „Светлина – 1904 г.“ и в него се включват кукерски групи от България и Румъния.

Съборът е част от Културния календар на община Тутракан и има състезателен характер. Провежда се на две години.

 

 

07-08 март, Етнографски археологически комплекс, Златоград

     Тодорова кушия, Златоград

В представите на древните българи Тодоровден е един от пролетните празници, свързан със здравето на конете. На този ден се организират надбягванията с коне – т.нар. кушии. Всяка година по случай празника в Златоград организират игри и надбягвания с коне. Празникът се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости. Известен е и с имената Тудорица и Конски Великден. Според народните вярвания на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. В иконографията е представен като ездач на бял кон и змееборец.

 

 

 

22 – 23  март, гр. Девин

     Фестивал на родопската храна „Родопска угодия“

Фестивалът има за цел:
– да популяризира уникалните родопски традиции в приготвянето на хранителни продукти и ястия,
– да привлече интереса на туристи от България и чужбина към характерната българска кухня,
– да представи майстори готвачи от ресторанти в Девин и близките населени места, които да покажат своите кулинарни умения в приготвянето на традиционни гозби,
– да срещне гостите с жители на Девин и близките населени места, които пред публиката ще готвят по традиционни стари домашни рецепти – да даде възможност на възпитаници на кулинарни школи и училища от страната да покажат своите умения в приготвянето на традиционни родопски ястия и да бъдат оценени и отличени от експертно жури
– да се превърне в атрактивно шоу, в което кулинарното изкуство ще се съчетае с музика, танци, забавления и различни атракции за участниците и гостите на фестивала сред уникалната природа в Родопите.

 

 

23-26 март, воденицата село Шумнатица

    Празник на качамака, с. Шумнатица

На Празника на качамака всеки може да опита от местния деликатес и да се повесели. Празникът се провежда за втори път в кирковското село Шумнатица. Организатор е общинската администрация. Гостите ще наблюдават  демонстрация на мелене на царевица в автентичната воденица, както и приготвяне на качамак по оригинална местна рецепта.

 

 

23 март, Спортна зала Дунав, гр. Русе 

    Национален фолклорен фестивал „Русчуклийска среща“

VIII издание на фестивала „Русчуклийска среща“ ще се проведе в град Русе на 23 март 2019 г.
Право на участие имат любителски школи и клубове, изучаващи български фолклорни танци.

 

23 март, село Неговановци

   Празник на носията – с. Неговановци

Празник на носията ще се проведе във видинското село Неговановци на 23 март. Над 130 самодейци от 10 читалища показват автентични носии от своите населени места.

На площада дефилират момичета и жени, облечени в носии, извадени от старите ракли. Те са изработвани преди много години от майки, баби и прабаби и носят особения колорит на Неговановци, където се срещат българските шевици и влашките знаци на облеклата.

 

 

24 март, футболен клуб „Балкан“ , с. Варвара

   Национален фестивал „Дервиши Варвара“

За втора поредна година септемврийското село Варвара е домакин на националния фестивал „Дервиши Варвара 2019”. Идеята за кукерската фиеста е на Инициативният комитет на кукерите от селото, на Народно читалище „Селска пробуда – 1927” и на кметство Варвара. Целта е да се популяризират традициите на кукерските игри.

Десетина групи от цялата страна участват в „Дервиши Варвара” в неделя. На стадиона на футболен клуб „Балкан” от 10:00 часа започва представянето на кукерите. За най-атрактивни и автентични маски са предвидени парични награди. Ще бъде отличен и най-малкият участник-дервиш от кукерска група. Наградите са осигурени от Инициативния комитет. Специален приз е подготвен и от НЧ„Селска пробуда – 1927”.

 

   01 април, читалище „Антон Попов“ , с.Скрът

    Фестивал на хумора и сатирата „Колкото хора, толкова умове“

Фестивалът на хумора и сатирата се организира от читалище „Антон Попов”, с. Скрът. Провежда се на 1 април – Деня на шегата. Ведър и весел празник, който събира участници от цялата община. По време на фестивала можете да усетите народното остроумие и творческия заряд на местното население.

 

04 май, гр. Златоград

    Празник на златоградското чеверме и надсвирване

Златоград е място на кръстопът, където се събират традициите, историята и песента. На 4 май в Златоград се провежда Празник на златоградското чеверме. Изпълнен с емоции, усмивки, добро настроение и доза вълшебство, градът на Делю, се превръща в сцена на българския фолклор, а високите борове на Родопа планина се огласиха от звуците на въздействащите гайди и аромат на вкусно чеверме.
Този празник се организира за да се популяризират кулинарните особености на традиционната златоградска кухня и най-вече да се покаже майсторлъка на вкусното чеверме. Тайната за неговата направа могат да разкрият единствено златоградските майстори, като едни от основните неща, които споделиха е желанието и емоцията, с които се върти на жарта

 

01-02 юни, гр. Казанък

    Фестивал на розата – Казанлък

Докато има рози в България, ще го има и Фестивала на розата в Казанлък. По традиция фестивалът се провежда всяка година в първите почивни дни на юни.

Фестивалът е известен със своите розови мероприятия. Всяка година първо се започва с короната на фестивала – конкурсното дефиле-спектакъл „Царица Роза”. В него участват девойки от града, които се борят за титлата. Избраната ежегодно Царица Роза гостува на различни форуми в побратимените на Казанлък градове в различните континенти и е красив посланик на България по света. Води и празничното карнавално шествие, което е кулминацията на Празника на розата, в първата неделя на месец юни.

Гостите на града могат да бъдат свидетели на ритуала „Розобер и Розоварене“. Ритуалът се пресъздава от професионални и самодейни фолклорни трупи.

15 -20 юли, площад Батенгерг, гр.София

     XXIII Международен фолклорен фестивал „Витоша“, 2019

Международният фолклорен фестивал “Витоша” се провежда всяка година през месец юли и е с особена национална значимост. На форума си дават среща представители на различни култури от цял свят. Стотици танцьори, музиканти и певци стават съпричастни на една магическа интернационална сила, която ги обединява, а именно голямата любов към фолклора, който тяхните предци са сътворили през вековете. Целта на фестивала е да се популяризира танцовото изкуство на различни български региони и запознаване с фолклора на гостуващите държави. 

 

 

01-10 август,

ХVI Фестивал на Странджанския манов мед и пчелен прашец – Царево

В град Царево ежегодно през първите 10 дни на август се провежда фестивал на Странджанския манов мед и Странджанския цветен прашец. Фестивалът събира производители и ценители от цялата страна.

Посетителите имат възможността да разгледат и да си купят пчелен мед и пчелни продукти с лечебна цел и високи вкусови качества.

Пчелари от цялата страна ще се включат в събитието, които във фестивалните дни ще представят всички видове пчелни продукти на жителите и гостите на Царево.

01 септември, с. Радуил  

    XVII международен фестивал „Бобфест“ с. Радуил

 Международният фолклорен фестивал „Боб Фест – Радуил“ се провежда през първата половина на септември – обикновено в първата събота и неделя на месеца. Кулинарна изложба, изцяло посветена на местния фасул, е част от програмата на събитието. По традиция за фестивала в църквата се вари огромно количество боб чорба, от която всеки опитва. Освен кулинарната изложба, гостите и жителите на района могат да разгледат предмети на традиционни занаяти от околността.

За доброто настроение има специална фолклорна програма с участници от цялата страна.

 

 

01-31 октомври, с.Падина    

     Празник на картофа 

В балканското градче, в Червенаковата къща, се намира единственият в България и на Балканския полуостров Музей на картофа. Затова честванията тук вече са традиционни и освен обичайната изложба на картофи с най-причудливи форми, в Клисура има куп надпревари – за най-голям, за най-малък и най-вкусен картоф от тазгодишната реколта.

Жителите на Клисура изтъкват, че именно в техния град се раждат най-сладките картофи, затова те са на особен почит в града. Първата музейна сбирка на картофи е от 1986 г. в Червенаковата къща, когато се създава уникална музейна сбирка, в която най-голяма атракция представляват впечатляващи със своите размери картофи. В деня на Празника на Картофа се организират различни конкурси: за най- красиво кулинарно изделие от картофи, за литературна творба, „Златен картоф“- за принос към уникалния празник и други. От същата година датира и традицията да има Ден на картофа.

 

08 ноември, гр. Генерал Тошево     

     Фестивал на сармата и кюфтето, Генерал Тошево

В Априлци  – в центъра на града, ще се проведе ежегодният Празник на сланината и греяната ракия. Идеята не фестивала е да запази традициите чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на народни песни, хора и хумор.  Празникът е въплътил в себе си пъстротата на селския бит и култура.

 

 

03-07 декември, старият град Пловдив   

    Фестивал Празници „Светлина и надежда“, гр. Пловдив

 Празничният декември влиза в Стария град с настроение, усмивки и звън на весели камбани. По традиция Общинският институт стартира празниците „Светлина и надежда”. Старият град „облича” празнична одежда. На 3 декември Общински институт „Старинен Пловдив” поставя началото на традиционните си празници с мотото „Светлина и надежда”.

Коледното дръвче ще грейне в зоната на Лапидариума, както всяка година с участието на представители на всички етноси. Празничният маратон от събития е с вход Свободен и включва изложби, концерти, безплатни работилници за най-малките и много изненади.

 

2019 година

   01 януари,   гр. Петрич

 Станчинарски игри „Сурва“ -карнавален празник в Петрич

 Новогодишните маскирания –  карнавални и русалийските игри са два народни календарни обичая, запазили живия български дух на населението в подножието на Беласица. Те са свързани с така наречените „погани” или „мръсни дни“, започващи от Коледа (24 декември) и завършващи на Йордановден (6 януари).

  05 януари, гр. Благоевград

  XI кукерски фестивал – общински фестивал на сурвакарските игри в Благоевград

Фестивал на Сурвакарските игри. Над 1200 кукери ежегодно гонят злите сили в Благоевград. В началото на всяка нова година градът се оглася от звъна на десетки чанове и дефилиращи групи, облечени в различни костюми. Отличия се полагат на всички участници във фестивала. Те са в различни категории, някои от които за най-артистична група, група с най-автентични костюми, група запазила         старите български традиции и др.

 

 12 януари, читалище „Надежда – 1903“ и кметство с. Бойница

Традиционен бал на стари народни носии, с. Бойница

Бал на носиите провеждат в Бойница от 1903 гдина, когато е създадено местното читалище „Надежда“. С всяка  година интересът към автентичната красота расте. За баловете в Бойница и съседните села си идват бивши жители или техни наследници, които живеят в страната и в чужбина.

 

 13 януари, с.Елов дол

Сурва, Елов дол

С танци, огън и оглушителен шум на „Сурва“ в пернишките села прогонват злото. Празникът започва следобяда, когато се срещат сурвакарските групи и се изпълнява ритуалът по вземане на булката. Със запалването на първия сурвакарски огън в село Елов дол, около който сурвакарите играят традиционен танц, на който е важно да се вдига възможно най-много шум, за да бъдат прогонени по-надалеч злите сили. По-голямата купчина с дърва се оставя за по-късно, когато се мръкне и дойдат гостите от другите села. На Сурва сурвакарите обикалят селото заедно с „булката” (булката е предрешен момък) с кукерски маски, които в този регион се наричат „сурвакарски”, както в миналото.

 

 13-14 януари, с. Кошарица

IX Празник на домашната наденица, с. Кошарица

В Кошарица за осма поредна година се състоя Празникът на домашната наденица. В центъра на китното несебърско село се събраха жители от всички съставни селища на общината, а сред посетителите имаше руски, канадски и полски гости. По време на откриването на събитието кметът на селото Павел Павлов благодари на Община Несебър за финансовата подкрепа, която се оказва за всеки един празник, организиран в Кошарица.

 

 21 януари, с. Брестник

Бабинден, село Брестник

С пищен карнавал маскирани баби играят хоро на мегдана в село Брестник край Пловдив. Поводът е празникът Бабинден. Всяка година на 21 януари те къпят със студена вода „бабата“ на селото и я даряват с кърпа и сапун. Традицията с женския маскарад се спазва от столетия в родопското село. Според обичая, няколко млади жени с 2-3 деца още призори си наливат вода от чешмата, в която пускат китка здравец или босилек. След това отиват в дома на бабата акушерка за обредното поливане и миене на ръцете й. За да е плодородна годината, ритуалът се извършва в градината под плодно дърво, върху дръвника или отпред на стълбите.

 

 25-27 януари, гр.Перник

ХХVIII Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ – Перник 2019

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията “сурвакари” и “кукери”.

 

 31 януари- 01 февруари, гр. Асеновград

Станимашка винария, Асеновград

Както повелява традицията в Станимака на 31 януари се обявяват победителите във Винарията. Културната програма, съпътстваща винарията, е изпъстрена с много народна музика и веселие за всички присъстващи. Има шествие от винената чешма при храм „Света Богородица Благовещение”-Рибната, от която на този ден потича станимашки мавруд.

    01 февруари,   местността  Корило, с. Плоски

     Трифон Зарезан, с. Плоски 

  НЧ „Светлина 1942“ – с.Плоски съвместно с община Сандански ще отбележат празнично Трифон Зарезан /Ден на лозаря/. Празникът ще се проведе на 1 февруари /петък/, като ще започне с традиционно зарязване на лозите в местността „Корило“ от 11:30 ч.
По-късно, в 12:30 ч., традиционно на площада в село Плоски ще се проведе празничен концерт. Участие ще вземат Духов оркестър – Сандански, Танцов състав „Празник“, децата на село Плоски, Женска фолклорна група „Стримона“, Танцови школи „Македонци“ и специални гости – изненада.

    09-10 февруари, гр. Мелник

   Фестивал на мелнишкото вино „Златен грозд“

Превърналият се в традиция „Златен грозд“ отново ще събере в Мелник ценители на вино от цяла България. Винопроизводителите от Мелнишкия регион ще представят най-доброто от своята продукция,а богатата фолклорна програма, поднесена от местни и гостуващи самодейни състави, ще превърне виненото изложение в истински празник. На 9 и 10 февруари производителите на домашно вино участват в традиционния конкурс, който се провежда в две категории – „Мелнишка лоза“ и „Букет“. Всеки, който желае да провери качествата на вината от реколта 2018 г. предоставя от продукцията си.

 

14 февруари, гр. Стралджа

    Празник на лозаря “Трифон Зарезан”, гр. Стралджа

Традиционният празник Трифон- Зарезан се превръща в общоградско  тържество за лозари и винари. С щедри  пожелания, музика, танци и  наздравици отбелязват в Стралджа   традиционния празник Трифон-Зарезан. Настроението започва с музика на оркестър „Стралджа” при читалище”Просвета-1892” и  очарователните танцьори на ансамбъл „Въжички”. Достолепният Цар Трифон  и неговият подгласник – щедрия виночерпец  се надпреварват с красноречие и пожелания от типа, че „гроздето няма обиране“, „виното няма изпиване“. Като последица наздравиците  в Стралджа, започват от сутринта и не свършват до късно вечерта.

 

16 февруари, Етнографски комплекс Златоград            

    „Трифониада“ – празник на виното и любовта, гр. Златоград

 Февруари в Златоград празнуват Трифониада – празник на любовта и виното! Дали защото виното разпалва страстта или защото любовта е по-сладка с чаша вино, празникът е двоен и вълнуващ.И тази година в Етнографски комплекс Златоград ще посрещнем подобаващо най-романтичния двоен празник – на виното и любовта.  На 16.02.2013 г. (събота) – ще се проведе традиционната вече „Трифониада“. Традиционната „Трифониада” стартира на мегдана в Стария град. По време на „Трифониада“ се провежда конкурс на местни производители на вино, представят се винарски изби, има и народно веселие. Освен дегустация на вълшебната напитка, ви очакват безплатни отбрани мезета и много веселие с участието на местните фолклорни групи.

 

16 февруари, Етнографски комплекс Златоград  

Регионален събор на Маскарадните игри         

Събор на маскарадните игри, СливенСъборът се провежда ежегодно, със смяна на селището домакин. Целта на проявата е да се стимулира проучването на зимната и пролетна маскарадна обредност, съхраняването и популяризирането на нейната локална и регионална специфика като културно наследство със свое място в съвременния културен процес. В рамките на събора се провеждат конкурси за точно възпроизвеждане на обред/фрагмент/, обреден танц, присъждат се награди за обреден танц, костюм, маска и реквизит.

                                                                                                                                                                                                                   23 февруари, с.Бабово 

  IV фолклорен празник “Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра”         

Читалището в Бабово организира IV-ти фолклорен празник “Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра”. Той ще се проведе на 23 февруари, събота, от 11.00 часа. Ще има конкурси за “Най-блага греяна ракия”, „Най- вкусна зелева чорба”, ”Най-автентична старовремска софра”. От греяната ракия трябва да се представи поне 300 мл., а от зелевата чорба, поне 1 литър. Няма правила за презентацията им. Всеки участник представя автентична софра от своя край,която може да е делнична или празнична,без ограничение за кой празник е.

 

 

      23 февруари, планински курорт Семково

    Традиционна зимна фиеста „Белица-Семково“

За четвърти пореден път за любителите на зимните спортове се провежда „Зимен празник-Белица-Семково“ 2019 на 23 февруари /събота/ в именития планински курорт Семково на 15 км от град Белица.
Провежда се скислалом за мъже, жени и деца за „Купата на кмета“. Предвиждат се много забавления и спортен хъс в следните спортни дисциплини: дърпана на въже, скачане с чували и футбол на малки вратички.

 

 

 

02 март, Център на с. Априлци

    Празник на сланината и греяната ракия, гр. Априлци

 В Априлци  – в центъра на града, ще се проведе ежегодният Празник на сланината и греяната ракия. Идеята не фестивала е да запази традициите чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на народни песни, хора и хумор.  Празникът е въплътил в себе си пъстротата на селския бит и култура

 

09 март, гр. Стара Загора

      XXI Фестивал на маскарадните игри, Стара Загора

Стотици атрактивни и шумни кукери от десетки области от страната участват в Стара Загора на 21-ото издание на Фестивала на маскарадните игри. Празникът традиционно започва с пъстро дефиле по централната улица „Цар Симеон Велики“ и с редставяне на групите на площада пред Общината. Наред с кукерите от различни фолклорни области на страната се представят и групи от старозагорските села.
Петчленно жури излъчва и награждава участниците по критериите – вярност към традицията в маска, костюм и действие, колоритен персонаж, артистичност, реквизит и др. Има голям наградният фонд, който се разпредели между отличените участници.
По време на фестивала се обганизира базар с участието на десетки майстори-занаятчии от цялата страна, които представят традиционни български изделия от естествени материали- плетива, керамика, ювелирни изделия, кожи, хлопки, кукли, ножове и др.

 

 

10 март, пл.Освобождение, с.Челопеч

      Кукерски фестивал „Сирница 2019“, Челопеч

Челопеч ще се разтресе от мощният звън на чановете, ще се призове природата да бъде благодатна и благосклонна към човешкия род. Кукерският фестивал се организира ежегодно от общината и кукерския клуб към читалището в Челопеч. Във всеки един регион ритуалите и обичаите имат своя особеност, свой облик и уникалност. Затова и кукерските игри, курските маски и самите кукери носят различни имена в различните крайща на България – тук те се наричат „мечки“, на други места са станчинари, бабугери и различни други специфични наименования. имволи на Сирница (Проклади, Прошки) са Огънят, Прошката и Кукерите. Именно за това огънят ще лумне на мегдана и ще призове Слънцето да стопли челопешката земя…

 

 

10 март, село Храбрино

     Поглади – Огънят на Храбрино

На този ден от древността се палят огньове (клади), а след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади.Поклади (Сирни заговезни) или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение. Маските прогонват злите духове, които бродят между хората, карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата.Той е винаги седем седмици преди Великден.

 

 

16 март, Етнографски археологически комплекс, гр. Златоград

     Тодорова кушия, гр. Златоград

В представите на древните българи Тодоровден е един от пролетните празници, свързан със здравето на конете. На този ден се организират надбягванията с коне – т.нар. кушии. Всяка година по случай празника в Златоград организират игри и надбягвания с коне. Празникът се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости. Известен е и с имената Тудорица и Конски Великден. Според народните вярвания на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. В иконографията е представен като ездач на бял кон и змееборец.

 

 

22 – 23  март, гр. Девин

     Фестивал на родопската храна „Родопска угодия“

Фестивалът има за цел:
– да популяризира уникалните родопски традиции в приготвянето на хранителни продукти и ястия,
– да привлече интереса на туристи от България и чужбина към характерната българска кухня,
– да представи майстори готвачи от ресторанти в Девин и близките населени места, които да покажат своите кулинарни умения в приготвянето на традиционни гозби,
– да срещне гостите с жители на Девин и близките населени места, които пред публиката ще готвят по традиционни стари домашни рецепти – да даде възможност на възпитаници на кулинарни школи и училища от страната да покажат своите умения в приготвянето на традиционни родопски ястия и да бъдат оценени и отличени от експертно жури
– да се превърне в атрактивно шоу, в което кулинарното изкуство ще се съчетае с музика, танци, забавления и различни атракции за участниците и гостите на фестивала сред уникалната природа в Родопите.

 

 

23-26 март, воденицата село Шумнатица

    Празник на качамака, с. Шумнатица

На Празника на качамака всеки може да опита от местния деликатес и да се повесели. Празникът се провежда за втори път в кирковското село Шумнатица. Организатор е общинската администрация. Гостите ще наблюдават  демонстрация на мелене на царевица в автентичната воденица, както и приготвяне на качамак по оригинална местна рецепта.

 

 

23 март, Спортна зала Дунав, гр. Русе 

    Национален фолклорен фестивал „Русчуклийска среща“

VIII издание на фестивала „Русчуклийска среща“ ще се проведе в град Русе на 23 март 2019 г.
Право на участие имат любителски школи и клубове, изучаващи български фолклорни танци.

 

23 март, село Неговановци

   Празник на носията – с. Неговановци

Празник на носията ще се проведе във видинското село Неговановци на 23 март. Над 130 самодейци от 10 читалища показват автентични носии от своите населени места.

На площада дефилират момичета и жени, облечени в носии, извадени от старите ракли. Те са изработвани преди много години от майки, баби и прабаби и носят особения колорит на Неговановци, където се срещат българските шевици и влашките знаци на облеклата.

 

 

24 март, футболен клуб „Балкан“ , с. Варвара

   Национален фестивал „Дервиши Варвара“

За втора поредна година септемврийското село Варвара е домакин на националния фестивал „Дервиши Варвара 2019”. Идеята за кукерската фиеста е на Инициативният комитет на кукерите от селото, на Народно читалище „Селска пробуда – 1927” и на кметство Варвара. Целта е да се популяризират традициите на кукерските игри.

Десетина групи от цялата страна участват в „Дервиши Варвара” в неделя. На стадиона на футболен клуб „Балкан” от 10:00 часа започва представянето на кукерите. За най-атрактивни и автентични маски са предвидени парични награди. Ще бъде отличен и най-малкият участник-дервиш от кукерска група. Наградите са осигурени от Инициативния комитет. Специален приз е подготвен и от НЧ„Селска пробуда – 1927”.

 

   01 април, читалище „Антон Попов“ , с.Скрът

    Фестивал на хумора и сатирата „Колкото хора, толкова умове“

Фестивалът на хумора и сатирата се организира от читалище „Антон Попов”, с. Скрът. Провежда се на 1 април – Деня на шегата. Ведър и весел празник, който събира участници от цялата община. По време на фестивала можете да усетите народното остроумие и творческия заряд на местното население.

 

06 април, гр. Елин Пелин

ІI Национален фолклорен фестивал „На хоро при шопите“ – Елин Пелин

 В Априлци  – в центъра на града, ще се проведе ежегодният Празник на сланината и греяната ракия. Идеята не фестивала е да запази традициите чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на народни песни, хора и хумор.  Празникът е въплътил в себе си пъстротата на селския бит и култура

 

 

12-13 април

    Традиционен празник „Златната ябълка”

 В българското село Горни Воден – днес квартал на Асеновград, се намира прочут манастир, познат като „Златната Ябълка“. В нея се съхранява чудотворна икона на Света Богородица, наричана също „Златна ябълка”. Иконата е чудодейна и има специален празник, който се чества ежегодно в петата събота от Великия пост.

 

12-14 април, „ Читалище Н. Вапцаров „Банско

    Детски фестивал на изкуствата „Планински перли”, гр. Банско

Неговата цел е популяризиране и творческа изява на деца и младежи, занимаващи се с танцово, музикално и изобразително изкуство.
Във фестивала могат да участват деца и младежи от танцови школи, школи по изобразително изкуство, клубове, ЦРД, ОДК, читалища, училища, младежки домове и др.

 

 

13 април, гр. Елин Пелин

VI Национален фолклорен фестивал „Лазарица“ – Елин Пелин

На 13 април 2019 г. в гр. Елин Пелин ще се проведе Национален фолклорен фестивал „Лазарица“. Той е посветен на песните, танците, наричанията и обичаите на пролетните празници – Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден.

Фестивалът започва с парад-дефиле на участниците от фолклорните групи, танцовите състави и клубовете от НЧ „Елин Пелин 1896“ до пл. „Независимост“, гр. Елин Пелин.

 

 

20-21 април, парк Казармите, гр. Севлиево

   Национален фестивал „Семе българско”, Севлиево

Фестивалът „Семе Българско” се утвърди като един от форумите в България, обявил се в защита на всичко българско и родно. На него се събират повече от 100 изложители на български храни, напитки, семена и цветя, както и творци на приложните изкуства, свързани с българския дух и традиции. Своята дейност ще представят някои от институтите към Селскостопанската академия, които ще гостуват през първия ден на фестивала.

 

27-28 април, Чипровци

    Фестивал на чипровския килим

За шеста поредна година Община Чипровци организира „Фестивал на Чипровски килим“. Целта му е да се популяризира Чипровския килим като представи, както радицията в занаята, така и навлизането на съвременни мотиви в изработването му. Как точно се изработват шедьоврите с две напълно еднакви лица,можете да научите на площад „Чипровско въстание“. Всеки желаещ ще може да закупи килими и сувенири в шарките на чипровските килими.

 

28 април, гр. Панагюрище

    Военно-исторически фестивал „Живата история“, Панагюрище

Събитието е посветено на годишнината от избухването на Априлското въстание. В градския парк ще бъдат показани основите на военното изкуство и военните традиции, ще бъдат демонстрирани различни военни униформи, оборудване, въоръжение и снаряжение от различни периоди на историята на България – от Средновековието до края на XIX и първата половина на XX век.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

04 май, гр. Златоград

    Празник на златоградското чеверме и надсвирване

Златоград е място на кръстопът, където се събират традициите, историята и песента. На 4 май в Златоград се провежда Празник на златоградското чеверме. Изпълнен с емоции, усмивки, добро настроение и доза вълшебство, градът на Делю, се превръща в сцена на българския фолклор, а високите борове на Родопа планина се огласиха от звуците на въздействащите гайди и аромат на вкусно чеверме.
Този празник се организира за да се популяризират кулинарните особености на традиционната златоградска кухня и най-вече да се покаже майсторлъка на вкусното чеверме. Тайната за неговата направа могат да разкрият единствено златоградските майстори, като едни от основните неща, които споделиха е желанието и емоцията, с които се върти на жарта

05 май,с. Бъта

    VIII Празник на шарената сол, с. Бъта

За осми път път ще се проведе Регионален фолклорен „Празник на шарената сол“. Той се провежда на централния площад в с.Бъта, където производители от цялата стрна и ценители на подправката идват, за да я почетат. По време на празника има богата фолклорна програма, като записалите се предварително състави имат възможността да представят фолклорна програма.

Събитието не е със състезателен характер. Всеки един от участниците ще получи диплом и плакет за участие.

 

 

10-12 май, Приказната градина, гр. Елин Пелин  

    Фестивал на семената – Елин Пелин

Приказната градина на Елин Пелин (града, не писателя) за поредна година ще се проведе Незамисимия фестивал на семената.Идеята на фестивала е да създаде и поддържа независима банка за семена. Организаторите искат да вдъхновят хората да си отглеждат градинки с цветя и зеленчуци.

Фестивала се опълчва на ГМО културата и иска да съхрани традиционните растителни култури.Заповядайте на фестивала и започнете да разкрасявате своята градина.

 

 

19 май , Кметство с. Белозем

    Фестивал на Белия щъркел с. Белозем

За 14-ти пореден път кметството на с. Белозем, Община Раковски, НЧ „Просвета 1909 г.“, ОУ „Гео Милев“ и СНЦ „Зелени Балкани“ са домакини на фестивала на Белия щъркел. Мероприятието се провежда в парка на Белия щъркел. Селото е разположено на 30 км от Пловдив по автомагистрала „Тракия”, в посока Бургас и на 1 км от самата магистрала. Има удобен автобусен и жп транспорт.

Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската фондация „ЕВРОНАТУР“ обяви Белозем за Европейско село на Белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край. През 2012 г. с. Белозем имаше честта да бъде и домакин на международна среща на представителите на Мрежата от Европейски села на Белия щъркел. Подобни събития се провеждат и в останалите 14 села на щъркелите в цяла Европа, станали известни с големите си щъркелови колонии.

 

 

През май месец, Парк Ротонда, гр. Банкя

    BankyaMezi-Фестивал на балканската скара

За поредната година Банкя се превръща в столица на музиката, скарата и балканската култура. В началото на май в града се лее студена бира, цвърчат мръвчици и народно веселие оглася парк Ротонда.

Банкя Мези стартира с игри, фолклорни изпълнения и дегустация на вина. Вечерта на сцената има музикална програма, която продължава и на следващия ден с рок изпълнения. В неделния ден Банкя Мези предлага разнообразни и вкусни изненади на своите посетители.

 

 

През май месец, , село Съботковци

     Кулинарен фестивал „От нищо – нещо“, село Съботковци

 В Съботковци пак канят на „От нищо – нещо“. Участват 14 читалища от област Габрово, като в кулинарната изложба се представят над 100 ястия, типични за Габровския край под мотото „От нищо – нещо”. Фантазията и кулинарните умения на участниците винаги затрудняват журито.

За доброто настроение на присъстващите гости се грижат фолклорни състави от габровските и дряновски читалища.

 

 

17 май, с. Върбица

 Празник на дрипавата баница, Върбица

Празник на най-българското кулинарно изкушение – баницата събира през май майстори от цяла България в горнооряховското село Върбица, сгушено в Централния балкан. Празникът предлага над 120 различни баници, както и богата фолклорна програма и забавления за гостите. Кауза  на вкусната инициатива е запазването и популяризирането на автентичната българска храна и кулинария. В кулинарната надпревара за най-вкусна баница участие вземат виртуози-баничари от цялата страна. Пътят до първото място е оспорван, като се прави дори баницата с луканка. Раздават се награди в 15 категории.

 

 

17-18 май, гр. Карлово 

    Празник на Розата, гр. Карлово

 В последните дни на май се провежда Празникът на розата в Карлово, който събира десетки гости от страната и чужбина. Фестивалът ще започне с ритуала Розобер, където младежи и девойки в народни носии ще демонстрират беритбата на розовите цветове. След което с тържествена церемония по традиция, миналогодишната Царица ще връчи короната на Царицата на розата 2019г. Тя ще бъде основно действащо лице на празника, която ще посрещнат с много народни песни и хора. С масово шествие Царицата ще поведе празникът и гостите му в центъра на града. В шествието ще се включат военният духов оркестър при 61-ва Стрямка механизирана бригада и ансамбъл „Розова долина” при читалище „Васил Левски-1861”.

 

 

24-26 май, гр. Шипка

 Шипка Фест – дни на изкуствата и занаятите

През май в Шипка ще се проведе първото издание на „Шипка фест. Дни на изкуствата и занаятите“ Кулминацията на фестивала ще бъде, когато наред с демонстрация на автентични занаяти на открито, ще се проведе и фестивално издание на играта „Да открием богатство“. По време на събитието ще има богата музикална, танцувална и филмова програма, базар на занаятите и др.

 

 

01-02 юни, гр. Казанък

    Фестивал на розата – Казанлък

Докато има рози в България, ще го има и Фестивала на розата в Казанлък. По традиция фестивалът се провежда всяка година в първите почивни дни на юни.

Фестивалът е известен със своите розови мероприятия. Всяка година първо се започва с короната на фестивала – конкурсното дефиле-спектакъл „Царица Роза”. В него участват девойки от града, които се борят за титлата. Избраната ежегодно Царица Роза гостува на различни форуми в побратимените на Казанлък градове в различните континенти и е красив посланик на България по света. Води и празничното карнавално шествие, което е кулминацията на Празника на розата, в първата неделя на месец юни.

Гостите на града могат да бъдат свидетели на ритуала „Розобер и Розоварене“. Ритуалът се пресъздава от професионални и самодейни фолклорни трупи.

01-02 юни, гр. Казанък 

    Дни на предците – Археологически резерват,Плиска

Събитието се провежда и организира от „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол” град Варна, Регионален исторически музей Шумен, Националния историко – археологически резерват „Плиска”, Община Каспичан.

Събитието включва изяви на няколкостотин участници от България и други страни. В събитието участват клубове за исторически възстановки, конни клубове, реконструктори, археолози, изпълнители на автентичен и старовремски фолклор, майстори на старинни занаяти, от страната и чужбина, с цел всички те да покажат бита и традициите на старите българи и сродни нам култури от ранното и късно Средновековие

                                                                                                   

22 юни, гр. Генерал Тошево

    Национален фестивал на лавандулата

 В края на юни ще се проведе за четвърти пореден път „Национален фестивал на лавандулата Генерал Тошево“. Фестивалът всяка година събира производители, собственици на дестилерии и учени, които се занимават с производството на лаванулово масло.

Организира се Лавандулов базар пред Общината с участието на търговци, производители на етерични масла и лавандулови био-продукти, приложници и земеделски стопани.

По време на фестивала се организира „Детска Лавандулова работилница“ с шатри с аниматори, лектори и приложници, която дава възможност на децата да научат за широкото приложение на лавандулата, да участват в състезания и в конкурс за рисунки върху асфалт.

Провеждат се още: конкурс „Кралица на лавандулата“, „Конкурс за най-добър експонат“, изработен в Лавандуловата работилница.

 

22 юни, Кюстендил

    XII Празник на черешата

Заповядайте на „Празника на черешата” в град Кюстендил в края на юни. И тази година гости и жители на Кюстендил ще могат да опитат от различни сортове череши от околността.

В „Празника на черешата” се празнува всичко черешово. Ще има всякакви черешови хранителни продукти, картини посветени на черешите, песни, кукли и много други вдъхновени от черешите джунджурии.

Елате, хапнете черешово сладко и се позабавлявайте.

 

22 юни,  гр. Карлово

 Празник на лавандулата – Карлово

Заповядайте на Празника на Лавандулата, етерично-маслените растения и лечебните билки на Еньовден в Карлово и да се срещнете с с царица Роза и Лавандуловата фея. Това е празник, който има дълбоки корени, свързани с вярванията в чудодейната лековита и любовна сила на билките, в животворната сила на водата и обреди към култа на слънцето.

В двора на Патева къща самодейци пресъздадат ритуала „Еньова буля“ и обичая „Жътва на Лавандула“. Минете за здраве през Еньовденския венец и си вземете китка за късмет и берекет. Могат да се опитат обредни питки, направени с мълчана вода, продукти от роза и лавандула, да се дегустира чай от лавандула, гюлова ракия и ликьор.

 

 

28-29 юни, Козлудуй

 Рибен фест, гр. Козлодуй

Фестивалът на рибата в Козлодуй се провежда по повод на Световния ден на риболова и Международния ден на
река Дунав. Празникът е с участието на рибари и пенсионерските клубове от община Козлодуй и населените
места. На фестивала е поканен известен гост-готвач. По време на празника са предвидени демонстрации на риболовни и кулинарни умения. Провеждат се различни кулинарни състезания и съревнование за най-добър рибар.

 

 

 

                                                                      

         

15 -20 юли, площад Батенгерг, гр.София

     XXIII Международен фолклорен фестивал „Витоша“, 2019

Международният фолклорен фестивал “Витоша” се провежда всяка година през месец юли и е с особена национална значимост. На форума си дават среща представители на различни култури от цял свят. Стотици танцьори, музиканти и певци стават съпричастни на една магическа интернационална сила, която ги обединява, а именно голямата любов към фолклора, който тяхните предци са сътворили през вековете. Целта на фестивала е да се популяризира танцовото изкуство на различни български региони и запознаване с фолклора на гостуващите държави. 

 

18-21 юли, парк „Корминеш“  с.Челопеч   

VI Международен фолклорен фестивал „Златен прах“ Челопеч         2019 г.

Провеждането на фолклорния фестивал започва през 2014 и ето днес, след вече 5 успешни     фестивала, идва новият –  6-ти, който чука на вратата. За тези пет години нашият фестивалуспя   да набере популярност освен в пределите на Балканския полуостров, а и в цял свят.

 Всяка година, през третата седмица на юли, Международния Фолклорен Фестивал „Златен прах“ се провежда в китния парк за отдих и развлечения – „Корминеш“, намиращ се южно от селото, зорко бдейки над язовир „Качулка“.

Домакините от Община Челопеч, ежегодно посрещат чуждестранни фолклорни формации, като до 2018г. в него взеха участие групи от Мексико, Индия, Грузия, Словакия, Турция, Румъния, Италия, Сърбия, Русия, Испания, Аржентина, Босна и Херцеговина, Бразилия, Грузия, Еквадор, Индия, Индонезия, Китай, Латвия, о-в Гуам, Сингапур, Словакия, Турция, Украйна, Чили, Колумбия, Беларус, Коста Рика и Тайван.

 

  19-21 юли Национален фолклорен събор    „Рожен“ 2019

  

Българи от цялата страна и от чужбина ще си дадат среща на поредното издание на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“. Съборът и през 2019-та ще съчетае етнокултурния аспект на събитието с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народната култура, фолклора и занаятите.

Роженските поляни отново ще бъдат украсени с най-големия трибагреник от над 8000 кв.м.

Иновативното културно събитие се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и Община Смолян, в партньорство с община Чепеларе и е включено в Националния културен календар.

 

   19-20 юли,

„Угар-мистичен и древен“, местност „Малка Драгойна“, с. Буково, община Първомай

Фестивалът е посветен на свети Илия, пазител на вярата в Единия Истинен Бог. Провежда се на местността „Малка Драгойна”, заради древната ѝ митична история,която е съхранила и героичните подвизи на Ангел войвода по тези места. Фестивалът е посветен на чистия български дух.

Фестивалът ”Угар” има за цел да представи пъстротата на българското фолклорно изкуство и по този начин да съхраним и предадем живото духовно и културно наследство на българите. Угар буквално означава разорано поле. Да бъде поставена земята под угар, означава да се поддържа изорана и чиста от плевели, да се засеят добри семена, добри мисли, за да се пожъне добра реколта.

 

 

  20 юли, Фестивал на плъстите

(изделия от нетъкана вълна), с. Труд

   Фестивалът съхранява традициите и колорита на плъстенето (изработка на различни изделия от нетъкана вълна). Ще има демонстрации и работилници за деца и възрастни за изработка на плъсти, изпълнения на фолклорни състави и кулинарна изложба. Победителите в Национален конкурс за детско творчество по плъсти ще бъдат наградени.

Проект на НЧ „Светлина – 1929“ с. Труд, Фондация „Евроразвитие 2007“, кметство с.Труд.

 

 

  22-24 юли,

Панаир на киселото мляко, на народните носии и художествени занаяти, гр. Разград

Панаирът на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти всяка година е с богата програма. Дефилето ще съпътства всичките фестивални дни по познатия маршрут в централната част на града – от Общински културен център до площад „Момина чешма“.

В проявата участват представители на побратимените на Разград градове Кълъраш, Слобозия и Авджилар.  В традиционното изложение на художествени занаяти се включват десетки майстори от цял свят. Във Фестивала се включват участници от Аржентина, Мексико, САЩ, Колумбия, Чили, Бразилия, Китайско Тайпе, Филипините, Румъния и Турция.

  23-25 юли,

 Празник „Златна праскова“ 2019, с. Гавраилово, гр. Сливен

 Интересна и ползотворна  програма ще посрещне посетителите на  празника „Златна праскова“ 2019. Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) ще участва в станалия традиция и неразделна част от програмата семинар за производители на праскови с лекции на теми:

Подготовка на проектни предложения по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ и подмярка 4.2.2 „„Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по Тематичната подпрограма“ от ПРСР 2014-2020г.“

Представяне на проект NEFERTITI „Свързани в мрежи европейски ферми за стимулиране на взаимното обогатяване на знанията и използването на иновации чрез демонстрации по Програма Хоризонт 2020 и ползите от проекта за земеделските стопани“.
НССЗ за осма поредна година ще обяви конкурс за „Най-добре поддържана плододаваща прасковена градина.“

   

 

  26-28 юли, Експоцентър Флора, гр. Бургас

    Wine Fest Burgas 2019

И тази година Бургас ще бъде домакин на винен фест. Събитието ще се проведе за шести път, отново в разгара на лятото. Над 30 изби ще представят над 350 вида вина за дегустация.

Wine Fest Burgas 2019 ще се проведе в дните между 26 и 28 юли и ще събере на едно място професионалисти, ценители и любители на  божествената напитка на Бургаския фестивал на виното.

 

  26-28 юли, с. Градище 

     Събор на българското фолклорно богатство „Тараклъка пее и  танцува“ – с. Градище

 Няма по-подходящо място за завръщане към корените и магията на фолклорната традиция от прохладните сенки на вековната дъбова гора на защитена местност „Тараклъка“ с. Градище, където ежегодно се провежда събора в рамките на два дни в средата на месец юли.

  Според статута на събора в него могат да вземат участие индивидуални изпълнители, танцови формации, фолклорни ансамбли, камерни групи и др., независимо дали са професионалисти/възпитаници на музикални училища и музикални паралелки/ или са непрофесионалисти/ самодейци и самодейни състави/. Целта на събора е да съхрани песенния и музикалния фолклор на България и да приобщава младите хора към изконните ценности на фолклорната традиция.

 

 

 

 

 

01-10 август,

ХVI Фестивал на Странджанския манов мед и пчелен прашец – Царево

В град Царево ежегодно през първите 10 дни на август се провежда фестивал на Странджанския манов мед и Странджанския цветен прашец. Фестивалът събира производители и ценители от цялата страна.

Посетителите имат възможността да разгледат и да си купят пчелен мед и пчелни продукти с лечебна цел и високи вкусови качества.

Пчелари от цялата страна ще се включат в събитието, които във фестивалните дни ще представят всички видове пчелни продукти на жителите и гостите на Царево.

01-21 август, Морската градина, гр.Варна    

XXIII Международен панаир на занаятите и изкуствата, Варна

Международният панаир на занаятите и изкуствата е най-голямото арт изложение в България. Провежда се всяка година през август във Варна. Съчетаващ в себе си традиции и съвремие, днес панаирът е място за изява на едни от най-добрите автори в областта на изящното и на приложното изкуство. Демонстрациите на авторските умения дават възможност на посетителите на живо да наблюдават създаването на уникални творби.

 

 

03 август, с. Гела 

     Гайдарско надсвирване – Гела

 Гайдарското надсвирване в село Гела се провежда винаги през първата събота на август на Илинденските поляни, когато се събират местните родове, за да се повеселят. Съборът в родопското село се е правил от незапомнени времена, като събира хора от страната и чужбина. Традицията цели да съхрани културното богатство на Родопа планина. Съборът събирал родовете, като всеки род си имал дърво.

Постепенно събитието прераства в национален и международен форум, като през годините идват изпълнители от Япония, Холандия, Унгария, Франция, Великобритания, Шотландия и др. Най-малкият гайдар, участвал в надсвирването, е на 5 години, а най-възрастният – на 85 години.

Гайдарското надсвирване в село Гела има над 100-годишна история и е най-големият събор в района.

  

14-15 Август, гр. Кюстендил    

    XII Културен форум „Панагия“ – Въздигане на хляба

 В средата на август е „Успение на Пресвета Богородица“ и Кюстендил отбелязва „Панагия“ – Въздигане на хляба. „Панагия“ е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно. „Панагия“ е практиката, съхранена от дедите ни и донесена до наше време. Празникът се провежда около църкви и параклиси, посветени на „Успение Богородично“, и е културна изява за представяне на българската православна традиция и черковно художествено и певческо изкуство. Организират се художествен пленер, иконографската изложба; изложението на питите, обред, посветен на „Панагия“.

  

15-19 Август, с. Орешак

     Традиционен панаир на занаятите – Орешак

 Ежегодно на храмовия празник на Троянския манастир 15 август се провежда 4-дневен Традиционен панаир на занаятите. Освен предмети на народните художествени занаяти гостите на панаира, могат да си закупят практични керамични съдове за бита, да се забавляват на специално организираните атракциони и да се насладят на традиционна кухня.

Традиционният панаир на занаятите ще се проведе отново около стените на Троянския манастир, както се е правило векове наред. Така се полагат основите на занаятчийския панаир, който впоследствие става един от най-големите панаири в Северна България. Тази традиция продължава и до днес.

 

 

25 август, местност Гизлиджанската чешка в. Смилец

V Празник на караомурския динен маджун, село Смилец

 Възстановка на цялостния процес по приготвянето на динения мед започва още от май месец, „от нивата до тавата“, документира се всеки процес – от засяването, окопаването, пръскането, обирането на дините и превръщането им в мед, който може да бъде съхраняван години наред. Извозването на работниците до нивата се осъществява посредством магарешки и конски каруци. Накрая отиват да дегустират дините, за да преценят дали стават за динен мед, при това по старому – удря се в земята динята, за да се сцепи. Децата участват активно в почти всички процеси – те носят дините и кочаните за запалване на огън. Самото приготвяне на маджуна започва в ранни зори като в земята се издълбават така наречените „котлони“, в които се пали огън, с „гнезда“ за съдовете /тави/ и изход за дима. Върху тях се поставят изстърганите дини, изсипани в медни  съдове, докато се получи сок. После той се прецежда от семките и се вари отново до сгъстяването му,  до тъмни доби. Диненият мед се е използвал в старите и трудни времена като подсладител.

 

 

30 август, летен театър, гр. Сандански 

        Международен фестивал „Пирин фолк“, Сандански

 Международния фестивал е за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство на песен от македонска фолклорна област. Творци от България, Гърция, Македония, Сърбия и Румъния се събират на фестивала „Пирин фолк” в Сандански , за да се състезават и общуват през трите фестивални дни.

За цялостната организация и реализация , Община Сандански ще се довери на националната фолклорна телевизия – Фен Фолк ТВ.

 

 

01 септември, с. Радуил  

    XVII международен фестивал „Бобфест“ с. Радуил

 Международният фолклорен фестивал „Боб Фест – Радуил“ се провежда през първата половина на септември – обикновено в първата събота и неделя на месеца. Кулинарна изложба, изцяло посветена на местния фасул, е част от програмата на събитието. По традиция за фестивала в църквата се вари огромно количество боб чорба, от която всеки опитва. Освен кулинарната изложба, гостите и жителите на района могат да разгледат предмети на традиционни занаяти от околността.

За доброто настроение има специална фолклорна програма с участници от цялата страна.

 


    01 септември,  с. Ветрен дол

    VI„Фестивал на Смокинята”

  Ветрен дол е едно от малкото населени места в България, където вирее смокинята. Географското положение и климата благоприятстват това. Идеята за тази вече утвърдена традиция e на кмета на селото, който Култура-1910“.

В селото се отглежда рядко срещания екологично чист и много полезен за здравето плод – смокинята.
Едновременно с „Фестивала на смокинята” се провежда и конкурс за най-добра смокинова ракия и най-добър сладкиш от смокини. Специална комисия дегустира произведенията, а призьорите в двете надпревари бяха наградени от кметът на Ветрен дол с парични награди.
За доброто настроение на присъстващите се грижат реализира фестивала със съдействието на читалище „десетки самодейци от състави в населени места от Септемврийско и областта.

 

 

6-08 септември, гр. Габрово

     XVII Международен панаир на народните занаяти „Етър“ – Габрово

 По традиция всяка година в началото на месец септември в Етнографски музей на открито „Етър“ се събират майстори от близо и далеч, за да представят своите занаятчийски умения и уникалните си изделия пред многобройните посетители на Международния панаир на традиционните занаяти. Организатори на Панаира са Министерство на културата, Община Габрово и Етнографски музей на открито ЕТЪР. Програмата включва:

Международно изложение-базар на традиционни занаяти
Изложение-базар „АртЗона“
Международна майсторска надпревара
Изложба-базар „Иконопис“
Изложба „Майсторство без граници” (традиционни занаяти от чужбина)
Възстановки и демонстрации на домашни занятия
Фолклорна програма
ЕМО „Етър”

 

6-08 септември, парк „Кулата“ гр. Копривщица

    Гайдарско надсвирване „Златна Българска Гайда“, Копривщица

 В Копривщица вместо гъдулка предпочитан солов инструмент е бил и е още е гайдата. Тя заема почетно място в живота на копривщенци. Копривщенските гайдари са добри певци и затова техните гайди са винаги каба-низки. Гайдите са с големи мехове, за да могат да издържат леко на съпровода. Меховете се правят от кожата на едногодишна коза-дзизарка, която не се е козила. За целта предпочитат рижа коза или бяла, но в никакъв случай черна. Черната прави гласа на гайдата глух. Гласът на коприщенските гайди е плътен, мек и приятен. Самите гайдари са много добри майстори на свирене и възпроизвеждат на своите гайди всички възможни по тоналност народни песни и свирни. Копришките гайдари имат голяма заслуга за запазване песенното богатство на града.

Организатор на събитието е фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“, с подкрепата на Община Копривщица, читалище “Хаджи Ненчо Дончев Палавеев 1869“ Копривщица и др.

 

 

13 септември, площад „Свобода и читалище“ Силистра

    Празник на хляба, песента и танца, гр. Силистра 

Изложение на хляб и хлебни изделия от народните читалища и фирми от Силистра се провежда всяка година – ден преди празника на града. На площад „Свобода“ започва изложението на хляб и хлебни изделия от народните читалища и фирмите от Силистра. По същото време общинските съветници на Силистра раздават рибена чорба.

Вечерта в читалище се провежда концерт „С магията на българския фолклор“ с участие на състави от читалищата от региона. Вечерта се организира концертът и площадната хоротека с участието на клубове за народни танци пред сцената на площад „Свобода“.

 

 

 

14 септември, с.Кирково    

     Фестивал на чушката, с. Кирково

 За четвърта поредна година в Кирково се провежда Фестивал на чушката. Очаква се Фестивалът на чушката да събере в Кирково стотици любители на чущката, на гозбите, лютеници, туршии и нетрадиционния туризъм.

Могат да се разгледат щандове с традиционни ястия, художествени предмети и сувенири изготвени от чушки и домашно приготвени продукти от производители.

Предстои да излезе пълната програма на фестивала.

 

 

21-23 септември, гр. Троян, Орешака 

    Български фестивал на сливата, Troyan & Oreshak

Фестивалът е продължение и развитие в нови форми на популярния „Празник на сливата и троянската сливова ракия” имащ в годините на своето съществуване, популярност и почитатели сред местната общност и гостите на града и общината.

Троян е известен със своите традиции в отглеждането на сливови насаждения и производство на висококачествена сливова ракия. Като резултат от това, всяка пролет и есен в Троян се провежда Фестивал на Сливата. Основната му цел е да привлече гости и да даде възможност на местните хора и производители да представят своите домашни продукти – храни, напитки, предмети и всичко свързано или изработено от сливи.

„Български фестивал на сливата” е културно събитие в община Троян, което се осъществява от 2011 г. с финансовата подкрепа на оперативна програма на регионално развитие, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за развитие и бюджета на Република България.

 

 

21-23 септември, с.Шишковци

  Фестивал на чушката, с. Кирково

 В с. Шишковци, общ. Кюстендил за девети път предстои да се проведе Международен фестивал „Балканска черга”.  Над 100 български формации участват в международния фестивал в кюстендилското село. Това е фестивал на балканската черга, майсторската скара и домашната ракия, фолклора и занаятите, в който участват фолклорни състави, художници, занаятчии и други от България, Македония и Сърбия.

Целта на фестивала е да популяризира местните традиции, култура и бит. Включват се много нови инициативи, участници и изненади.

 

 

22 септември, Етнографски комплекс, гр. Златоград

   Дельови празници, Златоград

Ежегодно на Деня на независимостта в Златоград организират традиционните „Дельови празници“, които протичат с възстановка на един пазарен ден от преди повече от 100 години. Повод за събитието е почитането на легендарната личност на Дельо войвода – една от културните емблеми на града. В представите на местните той е защитник на честта и правдата за бедни и онеправдани. Досега се посочва мястото, където казват, че е била родната му къща в стария град, а на мястото, където вярват, че е прострелян, е поставен мемориален знак. Геройството му е възпято в народните песни, като Дельовата песен в изпълнение на световно известната родопска певица Валя Балканска от 1977 г. лети в космоса на космическата станция Вояджър 1, записана на златна плоча заедно с друга кодирана информация с най-важните открития и достижения на човечеството и търси досег на човечеството с други цивилизации.

 

 

 

22 септември, гр. Чепеларе  

     Национални хайдушки празници „Капитан Петко войвода“

 Чепеларе организират Национални хайдушки празници „Капитан Петко войвода“. По време на празника се пресъздават епизоди от живота на капитан Петко войвода. Програмата включва много забавления и ще звучат хайдушки песни, които връщат в героичната епоха на българската борба за национално освобождение.

Традиционните празници в Чепеларе се отбелязават с две възстановки на НС „ Единение”. Едната по повод на националният празник – Обявяване на независимостта на България и другата на Живи картини от дейността на Капитан Петко Войвода.

 

 

 

28 – 28 септември, площад „Велбъжд“ гр. Кюстендил    

    XII Празник на плодородието, Кюстендил

В края на септември в Кюстендил посрещат есентa с традиционен Прaзник на плодородието, който е наследник на Първия национален овощарски конкурс, провел се през 1896 г. Трaдициите в овощарството в района на Кюстендил се запaзват и желанието е този опит да се предава през поколенията.

Днес Празникът на плодородието има състезaтелен характер и най-атрактивните и добре предстaвилите се участници получaват награди, с което се насърчават производителите. Организатор е Община Кюстендил, в партньорство с Институтът по земеделие – Кюстендил.

 

 

 

01-31 октомври, с.Падина    

     Празник на картофа 

В балканското градче, в Червенаковата къща, се намира единственият в България и на Балканския полуостров Музей на картофа. Затова честванията тук вече са традиционни и освен обичайната изложба на картофи с най-причудливи форми, в Клисура има куп надпревари – за най-голям, за най-малък и най-вкусен картоф от тазгодишната реколта.

Жителите на Клисура изтъкват, че именно в техния град се раждат най-сладките картофи, затова те са на особен почит в града. Първата музейна сбирка на картофи е от 1986 г. в Червенаковата къща, когато се създава уникална музейна сбирка, в която най-голяма атракция представляват впечатляващи със своите размери картофи. В деня на Празника на Картофа се организират различни конкурси: за най- красиво кулинарно изделие от картофи, за литературна творба, „Златен картоф“- за принос към уникалния празник и други. От същата година датира и традицията да има Ден на картофа.

 

04-05 октомври, пред Исторически музей, гр. Исперих 

    Празник на царевицата 

Панаирът на царевицата се провежда в Исперих в началото на месец октомври. По време на празника се правят възстановки на ритуали, организира се работилница за деца и царевични игри, провежда се конкурс за „Мис Царевичка“ и „Мистър Царевичко“. Събитието е част от дните на културно-историческото наследство. В Етнографската къща в Исперих музейни специалисти учат децата от местните училища как се изработват кукли от царевична шума и как се прави качамак.

 

10-13 октомври, гр. Девин    

    III Световен фестивал на гайдари и кавалджии „Чуйте Девин“ 

На третото издание на Световен фестивал на гайдари и кавалджии „Чуйте Девин“ участват гайдари и гайдарски формации от световен мащаб. Занаятчии от страната излагат за продан своите ръчно изработени накити, народни музикални инструменти, съдове за готвене и стомни, сувенири и бродирани тениски, както и сладкогласни чанове и камбани. Организират се изложби и много хора вземат участие.

Фестивалът има за цел да популяризира музикалните и танцови традиции, характерни занаяти и обичаи в гр. Девин и в Родопите. В основата са традиционни музикални инструменти, характерни за този край – гайда и кавал. Фестивалът дава възможност за изява и на съвременни творци от различни жанрове на изкуството, които се вдъхновяват от традицията, за да създават модерни образци. На сцените се изявяват музиканти, танцьори, художници, илюзионисти, актьори.

12 октовмри, Народно читалище „Възраждане 1940“ , с. Сребърна 

    Кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа”, с. Сребърна 

Фестивалът представлява изложба на автентични добруджански ястия-яхния със сушени сини сливи, пълнени пиперки, лозови сарми с булгур и ориз,агнешки и свински чевермета, рибена, бобена, агнешка чорби,добруджанска капама и кавърма,петмез от маджун от сладка метла, пити, питки, баници, хляб в глинен съд, сладък ориз с мляко, лападена яхния с врабчета, млечник, дрипава баница, масленица, баница с маджун, бял  боб с люта чушка, постна   чорба, кумачки, лунички, тиквеник,печена тиква, розички за лиуса /лихуса/, маджунена халва, агнешко с булгур и ориз, зелеви сарми, боб в гърне, курбан от риба, гевречета, домашни курабийки, тиква с ориз, яйца с джумерки, бюрек  с маджун, тиганици, обредна постна пита, традиционен караомурски курбан, лучени  яйца, булгур  с кисел  пипер, пролетна сиромашка яхния, содена питка, булгур с охлюви, пиперена манджа с мляко, варена царевица със захар, бабешки курабии, булгур с маратуренца, катък, колачета – Коледарски гевреци, бял боб с люта чушка, желе от дренки, варено жито, пача, копривена супа, яхния с дюли, кисело зеле с боб и джумерки, бухти, дрипник, галушки, лангъди, пълнено свинско шкембе, печена пълнена тиква, ошав, баница с праз, гювеч със свинско, баклава, сиренки, ориз с домати, сливена манджа, кълнийски кюфтета, триеница, местни вина. Предлага се дегустация на всичко изложено и закупуване на зимнина, конфитюри, туршии, маджун и други от изложителите.

 

16 октовмри, центъра на град Стражица    

    Общински фестивал на житената питка, гр. Стражица 

Фестивалът на житената питка се провежда всяка година на 16-ти октомври – Световния ден на прехраната и хляба. Фестивалът се организира в гр.Стражица, родния град на Ангел Каралийчев.

В рамките на събитието протичат няколко конкурса за възстановка на народни обичаи: „Никой не е по-голям от хляба“, надпяването „С питка на мегдана“, демонстрации на клуба по борба „Храната прави борбата“.

Победителите получават грамоти и награди. И тази година кмета на Стражица ще замеси сам житена питка, от която гостите да опитат.

Мотото на празника е, че никой не е по-голям от хляба!

 

19-20 октомври, гр. Търговище    

   VII Национален фолклорен фестивал за любителските клубове по    танци „Джумалийско надиграване“ – гр.Търговище 

Фестивалът има за цел  да популяризира и съхрани българският танцов фолклор. Участниците в него не са професионалисти.

Фестивалът се провежда в 3 етапа. Първи – представянето с обща максимална продължителност 6 мин. включва две хора по избор на участниците, втори – Хореографско решение върху едно хорo с времетраене до 3 минути и трети – той е по желание: групите излъчват максимум две смесени двойки за надиграване на „Тракийска, Шопска, Северняшка ръченица”.

  

19 октовмври, Етнографски комплекс Златоград   

    „Скариада“ – традиционна скара на балканските народи, гр. Златоград 

Отново ни предстои златоградския есенен празник за всички сетива – традиционната СКАРИАДА! На 19 октомври в Етнографски комплекс ще можете да опитате от печените месни специалитети на съседите ни сърби, турци и гърци. Разбира се, ще има и българска скара! Кулинарните изкушения ще бъдат съпроводени с много музика, песни и танци на съответните народи. Вечерта в местен ресторант веселието продължава със скаричка, винце и богата програма от песни и танци на балканските народи!

 

22-24 октовмври, град Негру вода –Румъния

    Генерал Тошево и  Тервел- България

    Международен фестивал на фолклорните танци „Общи корени“ Румъния-България

 Първи международен фестивал на фолклорните танци ще се проведе в края на ноември в град Негру вода, Румъния. Фестивалът е първото от серия събития, финансирани чрез проект „Общи корени“ по Програма за трансгранично сътрудничество. В проекта партньори са българските общини Генерал Тошево и Тервел и румънските Негру Вода и Топалу.

В първия ден на фестивала ще се състои парад на народните носии, където Генерал Тошево ще се представи с фолклорен танцов състав при читалище „Светлина“ и група за автентичен фолклор „Извор“, село Дъбовик. В третия ден от етнографския празник участие ще вземат фолклорният състав от Петлешково, женска фолклорна група „Китка“ – Генерал Тошево, както и вокална група „Кардамки“ от Кардам. Освен състави от общините-партньори, със свои фолклорни самодейни колективи ще се представят още общините Добричка и Крушари.

 

 

26 октовмри, с. Микрево

     Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“, с. Микрево

   Международният фолклорен фестивал „Малашево пее и танцува“ се  провежда през октомври в   с. Микрево, общ. Струмяни. Фестивалът има конкурсен характер и се организира за първи път   през 2004 г. Още с първото си издание се превръща вмеждународен форум на певческото,   танцово и инструментално изкуство на народите за автентичен и обработен фолклор.

Фестивалът има за цел да съхрани и популяризира фолклорното богатство. Събитието опазва традиционната култура и образците на фолклор на балканските народи. „Малашево пее и танцува“ с всяка година разширява границите си и се превръща в международен форум на танцово, певческо и инструментално изкуство на народите за обработен и автентичен фолклор. „Малешево пее и танцува“ е мост на приятелството, преодолява границите с песен и танц, с магията, съхранена в сърцето на хиляди самодейци и ентусиасти. Във форума участват стотици изпълнители от Югозападна България, Македония, Сърбия и Черна гора.

 

08 ноември, гр. Генерал Тошево     

     Фестивал на сармата и кюфтето, Генерал Тошево

В Априлци  – в центъра на града, ще се проведе ежегодният Празник на сланината и греяната ракия. Идеята не фестивала е да запази традициите чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на народни песни, хора и хумор.  Празникът е въплътил в себе си пъстротата на селския бит и култура.

 

09 ноември, Читалище „Дочо Михайлов 1906“ , село Бабук

     ІX Фолклорен събор „Земята и хората – Бабук 2019”  

Фолклорният събор „Земята и хората“ е традиционен празник на плодородието в село Бабук. Организира се от Народното читалище „Дочо Михайлов-1906“.

Събитието се открива с кулинарна изложба на ястия, характерни за региона и изложба на ръкоделия. Участват художествени състави от региона и фолклорен състав от румънското село Росети.

Сред участниците са група от региона и от съседните области.

Фолклорният фестивал в Бабук се провежда пред читалището.

 

03-07 декември, старият град Пловдив   

    Фестивал Празници „Светлина и надежда“, гр. Пловдив

 Празничният декември влиза в Стария град с настроение, усмивки и звън на весели камбани. По традиция Общинският институт стартира празниците „Светлина и надежда”. Старият град „облича” празнична одежда. На 3 декември Общински институт „Старинен Пловдив” поставя началото на традиционните си празници с мотото „Светлина и надежда”.

Коледното дръвче ще грейне в зоната на Лапидариума, както всяка година с участието на представители на всички етноси. Празничният маратон от събития е с вход Свободен и включва изложби, концерти, безплатни работилници за най-малките и много изненади.

 

13-15 декември, гр. Хасково    

    IV Национален фестивал на коледната и новогодишната песен, гр. Хасково 

Национален фестивал на копледната и новогодишната песен е част от културния календар на Министерството на културата и на Община Хасково за 2019 година, както и част от Национален календар на хоровите фестивали в България.

Младежки център кани едни от най-добрите български хорове да участват в националния фестивал на коледната и новогодишната песен. Хоровият празник се провежда в средата на декември, а срокът за подаване на заявка за участие е септември.Редовно Български хоров съюз и Съюза на българските композитори участват в конкурса за написване на нова песен, свързана с празниците Коледа и Нова година.

 

 

21-22 декември, НЧ „Пробуда 1928 „ с. Змейово  

    Празник на пелина – с. Змейово

Празник на пелина се провежда всяка година в старозагорското село Змейово в уикенда преди Коледа. Събира производители, които предлагат свои варианти на рецептата, а експерти оценяват продукцията по пивкост, цвят, аромат, бистрота. Всички останали посетители просто се наслаждават на дъхавата напитка.

Технологията на змейовския пелин е съвсем различна от  осмарския пелин, който може би е най-популярен у нас. Като основа за приготвянето на змейовската напитка се използва специална настойка и старо вино, докато осмарският му „съперник“ представлява истинско специално приготвено вино по „тайна“ рецепта.