Дирекция „Политики по агрохранителната верига” към Министерство на земеделието (МЗм) публикува Информационния бюлетин № 8/2022 г. относно качеството и безопасността на храните и фуражите, здравето на растенията и животните, хуманно отношение, схемите за качество и актуални новини в областта на безопасността по агрохранителната верига.

Изданието запознава с публикуваното законодателство на ЕС и националното в областта на качеството и безопасността на храните и фуражите, здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията и растителния репродуктивен материал, схемите за качество и актуални новини в областта на безопасността по агрохранителната верига за периода 1– 31 август 2022 г. Съдържанието включва:

  1. Европейско законодателство за месец август 2022 г., публикувано в Официалния вестник на ЕС
  2. Национално законодателство за месец август 2022 г., публикувано в Държавен вестник
  3. Актуална информация
  4. Събития и участия
  5. Добрите примери

Добрият пример в бюлетина е Въпреки трудностите: Млад животновъд избира да отглежда крави пред успешния гурбет“ и разказва за това как въпреки всички предизвикателства през последните години, в разградското село Дянково се завръща Хасан Хасан, който избра да се занимава с животновъдство в родния край, вместо да продължи успешния си гурбет в Холандия и Германия. В момента той отглежда 330 животни, след като е изпълнил инвестиционен проект по подмярка 4.1 на ПРСР 2014-2020. Проектът е за разширяване на съществуващата кравеферма и изграждане на пристройка в землището на село Дянково- стадото ще се увеличи с още 140 крави. Общата стойност на инвестицията възлиза на 977 603 лв., от които 488 801 лв. са безвъзмездна финансова помощ, а останалите са собствено финансиране. Проектните дейности включват строителство на помещение за 140 млечни крави и въвеждане на мерки, свързани с подобряване на биосигурността в животновъдния обект. За новопостроеното помещение ще бъде доставено и монтирано технологично оборудване – два вида ветрозащитни щори в комплект с мрежа за защита от птици, 3 поилки за крави от неръждаема стомана и 2 незамръзващи, 140 матрака за крави, 6 вентилатора, 670 кв. м решетъчен под и 5 четки за крави. Очаква се проектните дейности да завършат през октомври 2023 г. Изпълнението на строително-монтажните дейности е възложено на местна разградска строителна фирма.

👉Запознайте се с 👉Информационен бюлетин № 8/2022 в областта на безопасността по агрохранителната верига за периода 1-31 август 2022 г.

Източник: www.mzh.government.bg

Не пропускайте безплатния електронен месечен👉Бюлетин на Национална селска мрежа📌, за да сте в течение с най-актуалното от темите ПРСР 2014-2020, ОСП 2023-2027, нормативните новости от ЕС и България в областта на подпомагането по линия на ЕФГЗ, ЕЗФРСР, ДФЗ, антикризисни мерки, интересни допри практики в сферата на агроиновациите, предстоящи секторни събития в ЕС и страната, полезни анализи, различни инициативи на организации от ЕС и България и пр.

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!