Евродепутатите приветстваха споразуменията относно многогодишната финансова рамка (МФР), фонда за възстановяване и климатичните цели до 2030 г. и настояха за стриктно прилагане на механизма за върховенството на закона на проведен дебат между Европейския парламент (ЕП), Европейския съвет и Европейската комисия (ЕК) след срещата на върха на ЕС.   

📌 Европейският съвет прие многогодишната финансова рамка на ЕС за 2021-2027

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подчерта, че това споразумение е огромна крачка напред, че сега ЕС разполага с нужните ресурси, укрепено е върховенството на закона с ново и ефективно законодателство и е налице ангажимент за повишаването на климатичните цели на Европа за 2030 г.

 

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че новият фонд за възстановяване NextGenerationEU ще доведе до най-амбициозната реконструкция на европейската икономика от десетилетия насам, също така приветства постигнатото споразумение относно целта за намаляване на емисиите на парникови газове с 55%. Относно бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство изрази съмнения дали ще има сделка или не, но все пак има възможност за споразумение, въпреки оставащите различия на ниво равнопоставеност, конкурентност и риболов.

От името на Германското председателство на Съвета на ЕС Михаел Рот, министър по европейските въпроси, каза, че Европа е научила уроците от миналото – солидарността е изходът от кризата. По отношение на МФР и фонда за възстановяване той допълни, че от следващата година средствата могат да достигнат до хора и региони, които са пострадали и че Европа е спазила обещанието си.

Манфред Вебер (председател на групата на ЕНП в ЕП, Германия) приветства споразумението, постигнато по отношение на дългосрочния бюджет на ЕС, както и механизма за върховенството на закона, заявявайки, че за първи път има връзка между европейските фондове и зачитането на основните принципи на ЕС и сега се очаква от ЕК да бъде готова да прилага безпристрастно и въз основа на фактите тези правила от следващата година.

Дачиан Чолош (председател на групата Renew в ЕП, Румъния) заяви, че 2020 г. е разкрила слабостите на европейския проект. Липсвали са координация и солидарност, границите бяха затворени. Той подчерта, че Европа е работила усилено, за да се бори срещу кризата, като посочи като пример Фонда за възстановяване и разработването на ваксина.

Сред изразените позиции има и такива, съдържащи известно недоволство, като тази на евродепутатката Ска Келер (Зелените / ЕСА, Германия), която заяви, че целта за климатичните действия до 2030 г. е все още далеч от необходимото според научния консенсус.

Източник: МЗХГ

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!