Членовете на Европейския парламент (ЕП) настояват за подготовка на стратегическите планове по ОСП 2023-2027 навреме, информира МЗм в последния си информационен бюлетин от 16.05.2022 г. Евродепутатите призовават Европейската комисия (ЕК) да се увери, че стратегическите планове ще влязат в сила навреме.

Италианският евродепутат Херберт Дорфман призова за по-голяма правна сигурност. „В някои държави- членки като моята се носят слухове, че цялата реформа ще бъде отложена с още шест месеца“, каза той. „Трябва да опровергаем подобни слухове възможно най-рано„. Изказа също така подозрение, че конфликтът в Украйна „се използва… в опит да се отложат или намалят реформите, които предприехме.“

Испанският евродепутат Клара Агилера също подчерта малкото оставащо време, за да бъдат готови стратегическите планове за прилагане от 1 януари 2023 г. Тя настоя, че трябва да бъде дадена гъвкавост на националните столици и поиска да узнае какво ще се случи, ако плановете не бъдат одобрени навреме.

Германският евродепутат Улрике Мюлер се оплака от липсата на информация и подчерта, че евродепутатите биха искали да видят прилагането на гъвкавост в плановете. Тя поиска да разбере с колко време разполагат държавите членки, за да адаптират стратегическите си планове и отбеляза, че войната в Украйна е започнала след като държавите членки са представили своите проекти на стратегически планове.

Евродепутатът от зелените, Мартин Хойслинг изрази загриженост за „твърде неясните“ формулировки, предупреждавайки, че еко-схемите могат да се провалят, защото фермерите предпочитат да се възползват от високите цени на зърното. Имаше „толкова много въпросителни” относно прилагането на реформата, каза той.

Чешкият евродепутат Вероника Вречионова отбеляза, че „с две години се изостава от графика.“ „Всяка промяна в стратегическите планове е въпрос на несигурност за фермерите, особено предвид войната в Украйна“, продължи тя. „Носят се слухове, че ще има допълнително забавяне, така че наистина искам да попитам Комисията дали гарантира, че работата ще напредне бързо“, заключи тя.

Източник: www.mzh.government.bg

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!