Скоро повече молдовски сливи, грозде и други селскостопански продукти ще бъдат допуснати до европейските пазари безмитно, посочва в прессъобщението си Европейската комисия (ЕК) по повед предложения на 09.06.2022 г. регламент, с който да се позволи временно подобряване на достъпа до пазара за останалите седем продукта от Молдова, за които все още се прилагат тарифни квоти при въвеждането им в ЕС.

Посочената от ЕК цел е показвайки солидарността на ЕС към Молдова да се помогне на страната да се справи със загубата на основните пазари и транзитни центрове на страната за тези ключови селскостопански продукти в резултат на необоснованата военна агресия на Русия срещу Украйна.

По този повод председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви: „Непровокираната и необоснована агресия на Русия засяга сериозно не само икономиката на Украйна, но и тази на нейните и нашите съседи, в случая Молдова. Днешното решение, с което се увеличават повече от два пъти седем квоти за износа на ключови молдовски селскостопански продукти, е ясен знак за солидарността на ЕС“.

Изпълнителният заместник-председател на ЕК и комисар по въпросите на търговията Валдис Домбровскис заяви: „Способността на Молдова да търгува със света беше подложена на сериозен удар от бруталната и незаконна война на Русия. Като улеснява достъпа до пазара за ключови селскостопански продукти, ЕС помага на Молдова да пренасочи засегнатите търговски потоци. Така молдовските производители получават пряка помощ в подкрепа на икономическата устойчивост на страната при сегашните трудни обстоятелства. Това е още един случай, в който ЕС предприема мерки в подкрепа на европейски съсед“.

Комисарят по въпросите на земеделието Януш Войчеховски на свой ред заяви: „Надявам се, че тази безпрецедентна мярка ще помогне на молдовските производители да облекчат част от пазарния натиск в краткосрочен план. В дългосрочен план насърчаваме нашите молдовски партньори да инвестират в капацитет за преработка и производство с по-висока добавена стойност. Допълнителното повишаване на качеството на техните продукти ще спомогне за укрепване на позицията на молдовските производители на пазара на ЕС. Готови сме да предоставим техническа помощ в това отношение“.

На практика всички молдовски продукти вече могат да бъдат въвеждани безмитно в ЕС съгласно условията на задълбочената и всеобхватна зона за свободна търговия (ЗВЗСТ) между ЕС и Молдова.

Предложените мерки обхващат останалите седем продукта, за които износът от Молдова за ЕС все още не е напълно либерализиран:

  1. сливи,
  2. трапезно грозде,
  3. ябълки,
  4. домати,
  5. чесън,
  6. череши и
  7. сок от грозде.

С регламента се увеличава повече от два пъти — за срок от една година — количеството на тези продукти, което може да бъде внесено безмитно от Молдова в ЕС.

По данни на ЕК, потенциалните безмитни обеми вече ще бъдат на стойност около 55 млн. €, в това число приблизително 10 млн. € за сливи и 27 млн. € за десертно грозде.

Според ЕК, допълнителната либерализация на вноса в ЕС ще помогне на молдовските производители и износители да преодолеят загубата на пазари, която са понесли в резултат на войната на Русия срещу Украйна. Заедно с подобряването на достъпа до автомобилен транспорт в ЕС (понастоящем в процес на договаряне между Молдова и ЕС) либерализацията би трябвало значително да улесни износа на молдовски продукти за и през ЕС. Освен това ЕК заявява, че е готова да обсъди по-нататъшна реципрочна либерализация, което би приближило ЕС и Молдова с още една стъпка към постигането на пълна либерализация на търговията.

Следващи стъпки

Предложението на ЕК за регламент трябва да бъде разгледано и одобрено от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз. Приетият от съзаконодателите регламент се предвижда да влезе в сила в деня след публикуването му в Официален вестник на ЕС и да се прилага за срок от една година (от датата на влизане в сила на регламента).

Контекст

Молдова се ползва от прилагането на споразумение за асоцииране с ЕС, включително ЗВЗСТ, от 2014 г. насам. Тази система за преференциална търговия даде възможност на Молдова да се ползва от премахването на митата за износ за ЕС за всички стоки, с изключение на седем селскостопански продукта. Молдова също така разполага с по-лесен достъп до пазара на услуги на ЕС и по-добри условия за инвестиции. От своя страна Молдова се ангажира да сближи законодателството си с достиженията на правото на ЕС в широк кръг от области.

Тези предложени от ЕК временни и извънредни мерки допълнително ще подкрепят и насърчат съществуващите търговски потоци от Молдова към ЕС и ще подпомогнат икономиката на Молдова. Това е в съответствие с основните цели на Споразумението за асоцииране, а именно да се създадат условия за задълбочени икономически и търговски отношения, насочени към постепенното интегриране на Молдова във вътрешния пазар на ЕС, както и да се допринесе за укрепването на демокрацията и за политическата, икономическата и институционалната стабилност в Молдова, посочва в прессъобщението си ЕК. Освен това ЕС подкрепя Молдова със значителни финансови средства, за да помогне на страната да се справи със създаденото от руската агресия в Украйна положение.

👉Запознайте се с проекторегламента👉Proposal for a REGULATION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL on temporary trade-liberalisation measures supplementing trade concessions applicable to Moldovan products under the Association Agreement between the European Union and the European Atomic Energy Community and their Member States, of the one part, and the Republic of Moldova, of the other part

Източник: https://ec.europa.eu/commission/; https://eur-lex.europa.eu/; EUAgri

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!