По време на пленарната сесия на 15 декември евродепутатите гласуват окончателно преходни разпоредби на ОСП, които ще се прилагат през 2021 и 2022 г. за подпомагането от ЕЗФРСР (Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони) и от ЕФГЗ (Европейски фонд за гарантиране в земеделието).

Гласуваният от евродепутатите и държавите-членки и приет в Парламента текст, все още се нуждае от зелена светлина от Съвета, преди да влезе в сила.

„Сега действащите правила за Общата селскостопанска политика на ЕС ще бъдат заменени с нови, но към момента преговорите между европейските институции не са приключили. Затова бе договорен преходен период до 2022 г., по време на който ще продължат да важат ключови клаузи за плащанията към земеделските стопани и така ще се осигури яснота и предвидимост на условията за сектора.“, информират от пресслужбата на Европейския парламент (ЕП).

 Късно на 15.12.2020 г. евродепутатите одобриха на второ гласуване на преходните разпоредби за подпомагането от ЕЗФРСР и от ЕФГЗ през 2021 и 2022 г., а по- рано през деня бяха проведени дебатите по темата.

Позицията на ЕП

В условията на пандемията от COVID-19, която засегна аграрно-хранителния сектор, ЕП иска да осигури на земеделските стопани предвидимост и финансова стабилност. Депутатите одобриха през октомври позицията си за селскостопанската политика до 2027 г., която поставя акцент върху подкрепата за малките стопанства и младите фермери, за тези, които са засегнати от кризата, и за насърчаване на практики от полза за климата.

Депутатите искат да бъдат заделени 8 млрд. евро от плана за възстановяване за подкрепа на фермери, производители на храни и селски райони през 2021-2022 г.

„Новият закон на ЕС, който одобрихме днес, е от изключителна важност за нашите земеделски производители, тъй като предоставя правна сигурност и финансова помощ, за да помогне на засегнатия от кризата хранителен сектор да се възстанови през следващите две години. Това е солиден мост към бъдещите правила, който дава на фермерите и националните администрации достатъчно време да се подготвят за реформата на ОСП след 2022 г.“, каза Елси Катайнен, докладчик по преходните правила на земеделската политика на ЕС.*

„Това не е просто удължаване на статуквото. Ние предоставяме на нашите фермери, производителите на храни и селските общности амбициозен набор от инструменти и финансирането, необходимо за повишаване на устойчивостта и дигитализирането на сектора, така че те да могат да се ангажират по-активно с адаптирането и смекчаването на последиците от изменението на климата ”, каза Паоло Де Кастро, докладчик относно помощта за възстановяване на ЕС.*

Разискванията от проведената на 15 декември пленарна сесия относно преходните разпоредби за подпомагането от ЕЗФРСР и от ЕФГЗ през 2021 и 2022 г. можете да проследите във видеата (с превод на български език) ТУК*

Източник: www.europarl.europa.eu
*Публикацията е актуализирана на 16.12.2020 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!