Португалска иновативна Оперативна група се бори с плевелите с нехимични алтернативи

Вдъхновена от резултатите в други страни-членки, португалската оперативна група HortInf се опитва да намери нехимични алтернативи на конвенционалната борба с плевелите, които биха могли да бъдат използвани от португалските фермери.

Един от фермерите, участващи в този проект, е Франсиска Шавес Рамос. От 10 години тя отглежда предимно картофи, царевица и ечемик в Голега, централна Португалия. „Вече се борех известно време с химическото управление на плевели във фермата ми. Когато децата ми започнаха да питат защо използвам вредни химикали във фермата, отговорих, че няма подходящи алтернативи за отглеждане на големи площи. Когато организацията на земеделските производители AgroMais Plus се обърна към мен, за да се присъединя към този проект, веднага казах „да“.

Многогодишни плевели като острица (Cyperus rotundus и Cyperus esculentus) се размножават чрез луковици, коренища и кореновите участъци. Традиционните методи за механична борба всъщност помагат за създаването на повече коренища, които разпространяват тези плевели, вместо да ги премахват. Франсиска: „В моята ферма приблизително 90% от борбата с плевелите се извършва с химикали. В момента, в контекста на нашия проект на Оперативната група, търсим начини да използваме покривни култури, за да потиснем острицата. Това е интересно, защото преди не знаех, че това е възможно и може да ни помогне да намалим химическата борба с плевелите. До края на този проект се надявам, че плевелът ще бъде малко по-контролиран, но може да отнеме много време, за да бъде напълно премахнат. Всеки етап вероятно се нуждае от различен подход, така че трябва да бъдем търпеливи и да продължаваме да вярваме в решенията.“

„Чудесно е, че ние като фермери можем да помогнем на изследователите да тестват идеи на терен. Това винаги е по-полезно, отколкото тестването само в лаборатория. Ето защо смятам, че всеки земеделски производител трябва да желае да участва в подобно сътрудничество.“, споделя фермерката.

Изабел Калха е една от изследователите в проекта, която посочва „Работата със земеделските производители ни позволява да обсъждаме ограниченията, с които се сблъскваме, докато тестваме нови култури или въвеждаме нова техника за обработка на почвата.Освен това се научихме да вземаме предвид повече проблеми като достъп до оборудване, разходи, разбирания на земеделските производители за предимствата и недостатъците на всяка практика в краткосрочен, и в дългосрочен план. Опитите в полетата на земеделските производители са добър начин за постигане на тези цели“

Повече за проекта и контакти на Оперативната група, както и информация за други подобни проекти от базата данни на Мрежата на ЕПИ-АГРИ, можете да откриете в преведената на български език брошура на ЕПИ-АГРИ eip_agri_2019-press-05-weed_management_BG, както и във видеото на ЕПИ- АГРИ.

Източник: ЕПИ-АГРИ

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!