Правителствената пресслужба съобщи, че в рамките на проведеното на 15.07.2020 г. заседание на Министерски съвет (МС) правителството одобри позицията на България за участие в предстоящото заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе на 17-18 юли.

България продължава да настоява за амбициозно финансиране на традиционните политики на ЕС

Правителствената пресслужба подчертава, че Кохезионната и Общата селскостопанска политика остават сред приоритетите за България в следващата Многогодишна финансова рамка, като страната ни ще настоява за амбициозното им финансиране. Това е част от позицията на МС за предстоящото заседание на Европейския съвет.

От 1 юли Германия пое председателството на Съвета на ЕС за 13 път

Германското председателство www.eu2020.de информира, че Федералният канцлер на Германия ще участва в специална среща на Европейския съвет в Брюксел на 17- 18 юли, в рамките на която държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще се срещнат лично – за първи път от февруари – в Брюксел, за да обсъдят Плана за възстановяване за преодоляване на кризата COVID-19 и новата Многогодишна финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г.

В съобщението на МС се подчертава, че постигането на своевременно политическо споразумение е от ключово значение за незабавното прилагане на мерките по настоящата МФР 2014-2020 г. и стартирането на новите програми за финансовия период 2021-2027 г. В това отношение България е готова за конструктивни дискусии и преговори с оглед постигането на балансирано и навременно споразумение.

За да бъде одобрен и МФР 2021-2027 и Планът за възстановяване, е необходимо 27-те страни-членки на ЕС да го приемат единодушно, след което да бъдат представени на Европейския парламент за гласуване на одобрение.

Лидерите на ЕС ще обсъждат на 17-18 юли новото предложение за „преговорна кутия“ на председателя на Европейския съвет от 10 юли 2020 г.  

През май месец по искане на Европейския съвет Европейската комисия (ЕК) представи пакет, съчетаващ МФР и инструмента за възстановяване Next Generation EU. На 19 юни лидерите на ЕС проведоха първо обсъждане на това предложение, при което стана ясно, че е налице силно противопоставяне на пакета. В резултат на това председателят на Европейския съвет, Шарл Мишел, започна преговори и двустранни срещи с всички лидери и въз основа на тези дискусии той представи на 10 юли 2020 г. преработено предложение за дългосрочния бюджет на ЕС и пакета за възстановяване, т.нар. „преговорна кутия“. Това предложение ще послужи за основа на обсъжданията на лидерите по време на извънредното заседание на Европейския съвет на 17—18 юли 2020 г.„В резултат на тези дискусии установих шестте градивни елемента на евентуално бъдещо споразумение. Трябва да намерим точния баланс, за да постигнем окончателно политическо споразумение.“, заявява Шарл Мишел и посочва „Целите на нашето възстановяване могат да бъдат обобщени с три думи: сближаване, устойчивост и трансформация. По-конкретно това означава: отстраняване на щетите, причинени от COVID-19, реформиране на нашите икономики и трансформиране на обществата.“

Източник: www.gov.bg; www.eu2020.de; https://www.consilium.europa.eu/

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!