Правителствената пресслужба съобщи, че в рамките на проведеното на 17.06.2020 г. заседание на Министерски съвет (МС) правителството одобри позицията на България за участие в заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе на 19 юни чрез видеоконферентна връзка.

На 19 юни държавните и правителствени ръководители на държавите-членки (ДЧ) на ЕС ще обсъдят предложенията на Европейската комисия (ЕК) за Многогодишна финансова рамка за периода 2021-2027 г. (МФР 2021-2027) и Плана за възстановяване на Европа, който ЕК предложи официално на 27 май. От пресслужбата на МС съобщават, че България оценява предложението на ЕК за Европейски инструмент за възстановяване като добра основа за водене на преговори, тъй като то отразява основните принципи за амбициозен, фокусиран и временен инструмент.

Правителствената пресслужба информира, че по инициатива на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел вчера е проведен телефонен разговор с министър-председателя Бойко Борисов относно предстоящата на 19 юни видеоконферентната среща на европейските лидери. В разговора премиерът отбелязал, че счита предложението на ЕК за много балансирано, особено като се има предвид сериозните предизвикателства, породени от пандемията от COVID-19. Борисов е изразил позитивно отношение към Плана за възстановяване, подчертавайки, че е важно да се отчита стартовата позиция на икономиките на всяка ДЧ, както и силата им на реакция при кризи.

„За България е важно кохезионната и общата селскостопанска политика да бъдат запазени на нивата на настоящото предложение“, премиерът Борисов

Министър-председателят е заявил, че за България е важно кохезионната и общата селскостопанска политика да бъдат запазени на нивата на настоящото предложение. Премиерът е напомнил, че за по-младите ДЧ традиционните бюджетни политики на ЕС са от съществено значение за достигането на общоевропейските стандарти и за повишаване на конкурентоспособността. По отношение на МФР Борисов посочил като положително адекватното финансиране по въпросите на миграцията и сигурността, което съвпада с разбирането му за ключовото значение на опазването на външните граници на ЕС.

Източник: www.gov.bg

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какви позиции ще защитава страната в преговорите по ОСП през текущата 2020 година?

Премиерът Борисов: В МФР по балансиран начин са определени средствата, отделени за Общата селскостопанска политика, Кохезионната политика, сигурност и миграция, Фонда за справедлив преход

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!