Евродепутатите от Комисията по земеделие на Европейския парламент (ЕП) изразиха безпокойство относно стратегическите планове по ОСП, по време на видеосреща с Комисар Войчеховски, проведена на 1 декември 2020 г.

Ако планираните препоръки на Европейската комисия (ЕК) към държавите членки относно стратегическите планове по ОСП няма да бъдат обвързващи, съществува опасност от ренационализиране на политиката, като някои страни ще получат конкурентно предимство, заявиха членовете на Комисията по земеделие на ЕП пред комисар Януш Войчеховски.

По време на обръщението си комисар Войчеховски каза, че препоръките ще разглеждат действията, необходими за постигане на целите на ниво ЕС за Зелената сделка и те биха били „част от структуриран диалог между държавите членки и Комисията, за да се гарантира, че стратегическите планове по ОСП отговарят на целите, като същевременно се зачитат субсидиарността и гъвкавостта, предвидени в Регламента за стратегическите планове“. „На практика Комисията подготвя 27 документа с препоръки, по един за всяка държава-членка“, уточни комисар Войчеховски. ЕК се стреми да ги публикува в средата на декември, „придружени от съобщения до ЕП и Съвета“.

През последните седмици са направени технически промени в проекта на Комисията, в резултат на диалога с националните столици. Принципите, залегнали в основата на проектите, изготвени от службите на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“, включват „баланс между икономически, екологични и обществени аспекти на селскостопанската политика“. Броят на конкретните идеи, поставени пред всяка държава-членка, ще бъде „около 15“, каза Януш Войчеховски и добави, че те ще се съсредоточат върху „специфичните предизвикателства“ за дадена държава.

Комисията е „решена не само да играе ролята на честен брокер в тристранните преговори за реформата на ОСП, но и на двигател за по-голяма устойчивост“. Г-н Войчеховски отбеляза, че като комисар по земеделие иска да гарантира, че стратегическите планове са в състояние да постигнат Зелената сделка. ЕК няма да определя количествени цели, оставяйки това на всяка държава. Тя ще обобщи националните приоритети по време на одобрението и модифицирането на стратегическите планове по ОСП и ще прецени дали те са в състояние да отговорят на амбицията на Европейската зелена сделка. „Надяваме се, че бързият напредък в тристранните преговори ще позволи на държавите членки да използват голяма част от 2021 г. за изготвяне на своите стратегически планове“, каза комисар Войчеховски пред членовете на Комисията по земеделие. „Препоръките на Комисията очевидно не са обвързващи“, отбеляза той. „Не говорим за правни текстове, които трябва да се прилагат от държавите-членки. Искаме да улесним диалога“. Еврокомисарят прие, че има „огромни разлики между държавите членки“ в настоящите им екологични показатели, нещо, което нарече „ключов въпрос“., заявявайки „Комисията не може да накара държавите  членки да направят повече от това, което е предвидено в законодателството“. „Зелената сделка всъщност е покана за решаване на проблема заедно …и ще можем да го направим само с помощта на държавите членки и чрез насърчаване на земеделските производители“, каза в заключение Войчеховски.

  • Видеозапис на онлайн заседанието от 30.11.2020 г. на Комисията по земеделие в ЕП с превод на български език можете да откриете ТУК.
  • Видеозапис на онлайн заседанието от 01.12.2020 г. на Комисията по земеделие в ЕП с превод на български език можете да откриете ТУК.
  • Видеозапис на онлайн заседанието от 07.12.2020 г. на Комисията по земеделие в ЕП с превод на български език можете да откриете ТУК.

Източник: https://multimedia.europarl.europa.eu/; МЗХГ

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!