Дебатът за състоянието на ЕС на 16 септември се съсредоточи върху плановете за справяне с промените в климата, миграцията, заплахите за здравето и расизма.

На 16 септември 2020 г. председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен направи своето първо годишно изявление за състоянието на Европейския съюз (ЕС) пред Европейския парламент (ЕП) в Брюксел, представяйки редица нови инициативи и постигнатото през изминалата година. Говорейки за предизвикателствата пред общността в бъдеще, Урсула фон дер Лайен подчерта мерките за премахване на пречките пред единния пазар в Европа, новата стратегия за свободно придвижване в Шенгенското пространство, предложение за намаляване на емисиите с поне 55% до 2030 г. и за инвестиции в цифрови технологии. Процесът на вземане на решения също трябва да бъде ускорен според нея.

Климатът и дигитализацията бяха сред основните теми, по които говори Урсула фон дер Лайен

Председателят на ЕК представи в своята реч визията си за Европа, която излиза по-силна от пандемията и води по пътя към нова жизненост. За да може Европа да стане по-зелена, цифрова и по-устойчива, ЕК ще се съсредоточи върху:

  • защита на живота и поминъка в Европа, на здравето на гражданите и на стабилността на икономиката;
  • засилване на градивните елементи на Европейската Зелена сделка и повишаване на амбициите;
  • дигиталната трансформация, особено по отношение на данни, технологии и инфраструктура;
  • извличането на максимума от единния пазар;
  • по-категоричен отговор на глобалните събития и задълбочаване на отношенията с най-близките съседи и глобални партньори на ЕС;
  • да продължава да обединява глобалния отзвук, тъй като светът очаква достъпна и безопасна ваксина срещу COVID-19;
  • приемане на нов подход към миграцията, оставайки бдителни за върховенството на закона и изграждайки съюз, където расизмът и дискриминацията нямат място.

По отношение на външната политика, г-жа фон дер Лайен изтъкна нуждата от сътрудничество в международните организации, но също така подчерта, че ЕС трябва да поведе реформирането на Световната здравна организация (СЗО) и Световната търговска организация (СТО). Макар че Китай е важен партньор по въпроси като промените в климата, това не трябва да спира ЕС да повдига темата за човешките права, заяви тя.

Председателят на ЕК подчерта, че кризата с коронавируса е показала ясно, че Европа се нуждае от силен съюз в здравната област. „Време е да превърнем това в реалност. Трябва да извлечем първите уроци от здравната криза“.

Тя също така се обяви за засилване на мерките по отношение на миграцията. „Миграцията е европейско предизвикателство и цяла Европа трябва да свърши необходимото“, каза г-жа фон дер Лайен.

ЕК ще предложи правна рамка за минимална заплата в целия ЕС, каза още председателят на ЕК. Всеки трябва да има достъп до минимални заплати чрез колективни споразумения или чрез законоустановена минимална работна заплата. „Аз съм силен застъпник за колективното договаряне и това предложение изцяло ще вземе предвид националните компетенции и традиции“, каза Урсула фон дер Лайен и допълни: „Дъмпинговите заплати унищожават достойнството на труда, санкционират предприемача, който плаща достойни заплати и нарушава лоялната конкуренция в единния пазар.“

Председателят на ЕК обяви план за борба срещу расизма и езика на омразата. Тя също така заяви подкрепа за правата на хората с различна сексуална ориентация и за взаимното признаване на семейните отношения между страните от ЕС.

„Бъдещето е такова, каквото го направим. Европа ще бъде такава, каквато я искаме. Трябва да спрем да се опитваме да я разрушим и да работим, за да я изградим, да я направим по-силна и да създадем света, в който искаме да живеем“, каза в заключение г-жа фон дер Лайен.

Реакциите на депутатите от ЕП

Депутатите като цяло изразиха подкрепа за новите инициативи, обявени от председателя на Комисията, но също така подчертаха области, в които ЕС трябва да фокусира усилията си.

📌 Манфред Вебер (Германия) заяви, че създаването на работни места е приоритет: „В Италия например 40% от младите хора са безработни. Не можем никога да приемем още едно загубено поколение в днешния Европейски съюз“. „Можем да използваме парите от фонда за възстановяване само веднъж и нашият приоритет трябва да бъде бъдещето на младото поколение на Европа“, добави той. Г-н Вебер подчерта и нуждата ЕС да говори с един глас по външнополитически въпроси. По отношение на Беларус той заяви: „Нека хората на улиците в Минск видят, че Европа е на тяхна страна“.

📌 Ираче Гарсия Перес (Испания) се обяви в подкрепа на данък върху финансовите транзакции: „Само по този начин ще можем да инвестираме в екологичния преход и в социалното приобщаване, без да изоставяме никого“. Тя изрази задоволство от новообявената цел за намаляване на емисиите, но посочи, че „хората са част от прехода, затова се нуждаем от стратегия за борба с бедността, включително бедността сред децата“. Г-жа Гарсия Перес изтъкна нуждата от определяне на минимална заплата – инициатива, спомената от г-жа фон дер Лайен.

📌Дачиан Чолош (Румъния) заяви, че Европа е постигнала значим напредък в последните месеци: „Няма съмнение, че планът за възстановяване е историческа стъпка напред и той въплъщава силата на ЕС и нашата способност да превъзмогваме заедно кризите“. Той обаче подчерта нуждата от съобразяване с върховенството на закона като ключов принцип, за да се запази доверието на хората: „Финансовите интереси на ЕС трябва да бъдат защитени от корупция и от конфликти на интереси“. Г-н Чолош похвали също така плановете на Комисията в дигиталната сфера.

📌 Никола Баи (Франция) изрази съжаление за липсата на мерки за пазарна защита по време на здравната криза и заяви, че строгите правила в екологичната сфера отслабват конкурентоспособността на европейските компании: „Това не помага за независимостта и просперитета на Европа, по-скоро я прави по-уязвима на световната сцена“.

📌 Ска Келер (Германия) отправи критики за условията на посрещане на мигранти на външните граници на ЕС. „Намираме се в срамно състояние… и то е наша колективна отговорност като европейци“, каза тя и призова Комисията да настоява пред страните членки за адекватни условия и „да направи главен приоритет оказването на помощ на хора в нужда“. Тя приветства заявената цел за 55% намаление на емисиите до 2030 г.: „С климата не може да се водят преговори, затова по-добре да действаме бързо“.

📌 Ришард Легутко (Полша) заяви, че последното десетилетие е било тежко за ЕС и че днес той е по-зле, отколкото преди 10 години. „Всяка година през последното десетилетие ние чуваме от всеки един председател на Комисията, че ни очаква блестящо бъдеще и че славните дни за ЕС са точно зад ъгъла, стига, разбира се, Европейската комисия и европейските институции да получат още правомощия… Все по-малко хора в Европа приемат това послание сериозно“.

📌 Манон Обри (Франция) разкритикува речта за състоянието на ЕС за това, че в нея не е била спомената липсата на солидарност в ЕС, за което свидетелстват данъчните убежища и проблемите с върховенството на закона в Полша и Унгария. Тя също така заяви, че целта за намаляване на емисиите с 55% не е достатъчна. „За да се справим с предизвикателствата пред нас, трябва да променим всичко. Нашият единствен акцент следва да бъдат околната среда и социалните аспекти“, каза тя и прикани за данъчна справедливост и край на данъчните убежища в Европа.

Следващата седмица Урсула фон дер Лайен ще представи законодателно предложение за миграцията и се обяви за конструктивен подход. „Всяка година в Европа идват два милиона души и 140 000 бежанци, би следвало да можем да се справим с това“.

По отношение на върховенството на закона тя заяви, че Комисията предприема „най-систематичния и всеобхватен подход в нашата история“.

Можете да проследите дебатите за „Състоянието на Европейския съюз“ през 2020 г. с членовете на ЕП, предавани на живо ТУК.

Източник: https://www.europarl.europa.eu, ec.europa.eu

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!