На 16-и февруари ще се проведе онлайн конференция по проекта Best4Soil, където ще бъдат представени постигнатите до момента резултати.

Best4Soil е международна мрежа за стимулиране на четирите най-добри практики за здравето на почвите в Европа, в която изследователи, фермери и консултанти от 20 Европейски държави събират знания за болести и неприятели, които се запазват и развиват в почвата и формулират най-добри практики за поддържане и подобряване на почвеното плодородие.

Кога: 16-и февруари 2021 г.
Къде: Онлайн

 

 

Проектът Best4Soil стартира на 12.11.2018 г. Целта му е да се изгради мрежа от практикуващи общности в цяла Европа чрез свързване на производители, консултанти, обучители и изследователи. Тази мрежа пуляризира практически знания за прилагането на следните 4 добри практики:

 1. Използване на компост и органични подобрители;
 2. Използване на култури за зелено торене / покривни култури, включително биофумигация;
 3. Използване на АОП (анаеробно обеззаразяване на почвата);
 4. Използване на (био) соларизация.

Създаден е уебсайт и се организират срещи и събития в 20 европейски страни, на които се обменят знания за здравето на почвата с практикуващи общности. Основната цел на тематичната мрежа Best4Soil е да поддържа, подобрява или възстановява здравето на почвата в Европа.

Българският партньор в Best4Soil е Фондация за биологочно земеделие „Биоселена“, която заедно с останалите 24 партньори в проекта работят по създаването на европейска платформа Best4Soil.

По време на проекта са създадени видеоклипове, информационни листове и инструменти по всички въпроси, свързани със здравето на почвата, болестите, пренасяни от почвата, нематодите и сеитбообращението. И цялата тази информация вече е достъпна на 22 езика.

Предвидена е богата програма за конференцията, в която ще вземат участие изтъкнати учени, опитни съветници и ангажирани политици.

Земеделски производители ще споделят своя опит за това как управляват здравето на почвата в своите ферми, използвайки зелен тор и покривни култури, компост, анаеробна дезинфекция на почвата и инструмента за подкрепа Best4Soil за управление на болести, пренасяни от почвата.

Пълна програма на събитието: ТУК

Регистрирайте се за конференцията: ТУК

Повече за проекта Best4Soil и информационни ресурси:

 • Име на проекта: Best4Soil
 • Проектът Best4Soil се финансира от програма Хоризонт 2020 на ЕС
 • Общ бюджет: 1 998 299 евро
 • 24-те партньори в проекта са от следните страни: Австрия, България, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Нидерландия, Полша, Сърбия, Словакия, Испания, Швейцария и Великобритания.
 • Времева рамка: начало 01 октомври 2018, край 30 септември 2021
 • Сайт на проекта: https://www.best4soil.eu/
 • Фасилитатор за България е Фондация за биологочно земеделие „Биоселена“; контактно лице- д-р Стоилко Апостолов; e-mail: s.apostolov@bioselena.com, сайт: https://bioselena.com/; адрес- гр. София 1000 , бул. „Христо Ботев“ 48, ет. 4, ст. 410

Източници: hopin.com; www.best4soil.eu; https://bioselena.com/

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!