Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) обяви прием за земеделските стопани за подпомагане по извънредната финансова помощ във връзка с преодоляване на последиците от войната в Украйна*.

Като най-засеганти от конфликта между Русия и Украйна и последвалите международни икономически сътресения Министерство на земеделието (МЗм) индентифицира земеделските стопани от секторите „свиневъдство“, „птицевъдство“, лозаро-винарския сектор и оранжерийно производство на зеленчуци, към които е насочена и настояюата извънредна финансова помощ.

 

  • период на прием: от 29 юли до 17 август 2022 г., включително
  • подаване на документи: в ОД на ДФЗ
  • изплащане на извънредната помощ: до 30 септември 2022 г.

 

👉ДФЗ удължи до 17 август приема по извънредната помощ заради войната в Украйна за стопани от секторите „свиневъдство“, „птицевъдство“, лозаро-винарския сектор и оранжерийно производство на зеленчуци

Прилагането на помощта е във връзка с Делегиран регламент (ЕС) 2022/467 за предоставяне на извънредна помощ за приспособяване на производителите в селскостопанския сектор, уреждащ условията за изпозлването на помощта от Съюза в размер от 500 000 000 EUR за извънредни мерки за всички държави членки. В Делегиран регламент (ЕС) 2022/467 10 611 143 евро е определената за България извънредната подкрепа и се дава право на държавите членки да могат да предоставят допълнителна национална помощ за тези мерки до максимум 200 % от съответната сума, въз основа на обективни и недискриминационни критерии, при условие че съответните плащания не водят до нарушаване на конкуренцията.

👉Запознайте с обнародваната на 15.07.2022 г. Наредба № 1 от 12 юли 2022 г. за условията и реда за предоставяне на извънредна финансова помощ на земеделските стопани от определени сектори👉ТУК!

👉До 8 август тече обсъждане на промените в новата Наредба № 1 за извънредната подкрепа за „свиневъдство“, „птицевъдство“, лозаро-винарство“ и оранжерийно производство на зеленчуци

Източник: www.dfz.bg; https://dv.parliament.bg/; https://ruralnet.bg/

ВИЖТЕ ОЩЕ:

ВАЖНО! Отменя се информационният семинар на 3 август в гр. Плевен!

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!