На 14 юли 2021 г. ще се проведе тринадесето онлайн заседание на Тематична работна група за разработване на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за програмния период 2021 – 2027 (ТРГ за СПРЗСР).

Проектът на Стратегическия план трябва да бъде подготвен до края на 2021 г.

Служебният заместник-министър на земеделието, храните и горите Георги Събев, който е председател на ТРГ за СПРЗСР, отправи покана към членовете на ТРГ за участие в 13-то заседание, което поради въведените противоепидемични мерки ще бъде видеоконферентно.

В рамките на предстоящото 13-то онлайн заседание ще бъде предоставена информация от страна на МЗХГ към членовете на ТРГ за хода на преговорния процес след заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, проведено в периода 28.07.2021 г. – 29.07.2021 г., както и информация за предприетите от страна на МЗХГ действия във връзка с продължаване на процеса по разработване на СПРЗСР.

Припомняме, че предното 12-то онлайн заседание на ТРГ за разработване на СПРЗСР се проведе на 15 февруари 2021 г., а оттогава насам заседания на ТРГ не са провеждани (ВИЖ: На 15 февруари е 12-то онлайн заседание на ТРГ за разработване на Стратегическия план по ОСП).

От пресцентъра на МЗХГ поясняват „Целта е подновяване на работата по проекта на интервенции, които са обсъждани през предходната 2020 г. и началото на тази година. Този процес ще продължи в рамките на следващите няколко месеца, като проектът на Стратегическия план трябва да бъде подготвен до края на 2021 г.“

До 31 декември 2021 г. държавите членки ще трябва да представят своите проекти на национални стратегически планове по ОСП 2023-2027 за одобрение от Комисията. След това Комисията ще разполага с шест месеца, за да ги оцени и одобри, а те самите ще влязат в сила от началото на 2023 г.

Източник: МЗХГ; https://ruralnet.bg/

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!