„Angels Gardens” (Ангелски градини) е проект за създаване на малка семейна екологична ферма от нулата. Стопаните се занимават с производство на био зеленчуци, плодове, билки и цветя за нуждите на семейството и местната общност. Организират и образование чрез работилници в градината и онлайн обучение. 

С подпомагане от ЕЗФРСР се създават оазиси на биоразнообразието в стопанства и градини в Полша чрез качествени образователни материали „стъпка по стъпка“ и лесна интернет комуникация.

През декември 2014 г. семейство Касперски се мести от Варшава, за да създаде биологично стопанство с градина върху терен от 2,3 ха в Будачово, селце в Западна Полша. Семейството иска да докаже, че дори без земеделско образование е възможно за кратко време на неплодородна почва в малко село да се създаде ферма от нулата.

Те кандидатстват за подпомагане по Мярка 11 Биологично земеделие на Полската ПРСР и стартират проекта „Ангелски градини“, чиято цел е да осигури храни с най-високо качество за едно семейство по екологосъобразен начин и да насърчи други да правят същото.

 

Най-интересният елемент от фермата е дворната градина с площ от 0,5 ха., базирана на пермакултурни принципи и с над 600 вида растения. Биологичното разнообразие в градината е много високо.
Градината  осигурява на био зеленчуци, плодове, билки, цветя и гъби в количеството, необходимо за 4 възрастни годишно и се стопанисва по напълно екологичен начин. Част от посевите се оставят за храна на различни животни в градината. Само излишъците се продават на индивидуални клиенти под формата на „фермерска кошница“ или продукти.
Фермата има екологичен сертификат Biocert Małopolska PL-EKO-05-004903 / G / 17/1 . Състои се от две ниви, ливада и овощна градина. Намира се  в непосредствена близост  в зоната Натура 2000 – Lasy Dobrosułowskie.
Организацията на ползването на градината, нивите и ливадите е да благоприятства максимално биологичното равновесие на района.
В „Ангелски градини“ се култивира опитът и семейните традиции на три поколения домакини. Многопоколенчеството оказва значително влияние върху количеството, качеството и дълготрайността на екологичните решения, използвани във фермата. Уменията за отглеждане, приготвяне на храна или традиционно поведение се предават от поколение на поколение.
Използват култури върху пермакултурни насипи и увеличени лехи. Провеждат се експерименти за идентифициране на най-екологичните и в същото време най-малко трудоемките методи на отглеждане.
На част от повърхността на градините почвата  се разрохква със специални инструменти. Има и няколко вида мулчиране на почвата. Всички органични отпадъци се преработват във фермата в компостери.
За някои от лехите се използва самозасаждане. Във фермата има местообитания на елени, гущери,  жаби, птици, пеперуди, насекоми и таралежи.
В „Ангелски градини“  има „сферична градина“, базирана на патентована комбинация от градински елементи с възобновяеми енергийни източници. Растенията се отглеждат в геодезическия купол. Системите от отопляеми цветни лехи и саксии се използват за екологично отглеждане на зеленчуци, плодове и билки за продължителен период от време. Благодарение на използването на слънчева енергия, култивирането в сферична градина може да започне много рано през пролетта и да се удължи до късна есен. Слънчевата енергия се използва и за сушене на зеленчуци, билки и плодове. Сферичната градина е проект, насочен както към индивидуални потребители, така и към институции. Това може да бъде много оригинален начин за екологично образование в училища и детски градини или други образователни центрове.

Семейството създава и CAMY – студио за екологичен дизайн, в което се разработва идеята и дизайна на стопанството. Регионалният земеделски консултативен център предоставя съдействие и съвети. По-късно са добавени ливади по Натура 2000 и други земеделски площи за агролесовъдство и отглеждане на диворастящи билки.

“Екологичната градина не само е моят килер, аптека, дрогерия и място за почивка, но и оазис и банка за диви растения и животни.”, твърди  Камила Касперска , която управлява сертифицирана биологична ферма „Ангелски градини“.

 

През 2017 г. проектът започва сътрудничество с научно-изследователски центрове, Любуския център за агротехнически иновации и внедряване в Калск и Центъра за възобновяема енергия в Сулечов. Средства по „Иновационен ваучер“ подпомагат осъществяването на идеята за „енергоспестяващи повдигнати лехи“, която получава „Любуска награда за иновации“ за иновативен стартъп. През декември 2020 г. са издадени патенти за внедряването на тези нови методи на биологично земеделие.

От 2017 г. CAMY организира градински изложения и семинари в стопанството с участието на 450 души, включително местната администрация, училища и детски градини. Любуската туристическа организация LOTUR присъжда на стопанството свидетелство „Любуска перла на туризма 2018“.

През декември 2020 г. стартира Интернет академията на „Ангелски градини“. До момента 170 души са участвали в тези мултимедийни курсове, в които се преподава биологично градинарство и преработка, от зърното до хляба и показват други аспекти на екологията в живота, дома и бизнеса.

От „Ангелски градини“ получават финансиране и от Регионалната оперативна програма – Любуские 2020 за подпомагане на създаването на малки семейни екологични ферми от нулата.

Образователни филми, публикации в пресата и интернет доказват ползите от проекта. Facebook страницата им има 12 000 последователи, което е показателно за големия интерес към подобряване на биоразнообразието и производството на биологични храни за отделни семейства.

Информация за проекта:

 • Период на изпълнение на проекта: 2014 – 2021 г.
 • Финансиране: ПРСР 2014-2020, M11 Биологично земеделие
 • Бюджет: 103 700 евро
 • Уебсайт на проекта: https://anielskieogrody.pl/

Награди:

 • 1-во място в европейското състезание ENRD Rural Inspiration Awards (RIA) 2021 в категория „Популярен вот“;
 • Туристическа перла в Любуш 2021;
 • 1-во място в европейското състезание ENRD Rural Inspiration Awards (RIA) 2021 в категория „Популярен вот“
 • Лауреат на Екологичния плебисцит # ORGANICLIFETOP50 Списък на списание HIPOALERGICZNI;
 • Най-добрата био ферма в Полша 2017;
 • „Фермер на годината в Балтийско море 2018“ – 2-ро място в Полша в конкурса на WWF;
 • Любушка туристическа перла 2018 г.
 • Най-добрата биологична ферма в Любушко войводство 2017;
 • 1-во място в Полша в състезанието „Природосъобразна ферма” 2018 г.;
 • Най-добрата биологична ферма в Любушко войводство 2016 – 3-то място;
 • Награда за иновации в Любуска – иновативен старт 2017;
 • „Лидер на екологията“ WFOŚiGW 2016.

Източник: https://enrd.ec.europa.eu/; https://anielskieogrody.pl/, снимки: https://www.facebook.com

 

ВИЖТЕ още добри практики и вдъхновяващи идеи в нашата рубрика ДОБРИ ПРАКТИКИ!

ВИЖТЕ още идеи за агроиновации от Електронна база данни на ЕК с иновативни проекти по програма LIFE на ЕС!

ВИЖТЕ още подбрани от нас идеи за агроиновации от изследователските Проекти с множество участници по програма “ Хоризонт 2020 “ и Тематични мрежи по програма “ Хоризонт 2020″

Абонирай се за нашия бюлетин.

Абонирахте се успешно!