Пилета бройлери се излюпват в естествени условия, без стрес с директен достъп до храна и вода. Това е основната идея за излюпването във фермата. Три люпилни, разположени в Белгия и Холандия, започнаха проект по тази идея за подобряване на благосъстоянието и здравето на бройлерите. Един от птицевъдите, участващи в проекта, е Джерард Витлокс- той притежава две ферми за бройлери в югоизточната част на Холандия.
„Преди няколко години нашите бройлери страдаха от Enterococcosis, което забави растежа им и означаваше, че трябва да използваме много антибиотици. Бях чувал за излюпването във фермата и се чудех дали това може да работи и в моята ферма. Случайно една от люпилните, с които работех, разработваше нови техники за излюпване във фермата, едното наречено NestBorn, а другото One2Born. Когато те бяха готови за тестване, им казах, че ще се радвам да пилотирам тези методи във фермата си. Започнахме с излюпването във ферма в две люпилни за бройлери. По време на този процес люпилнята ми помогна в обмена на знания и конкретни данни за техниката “, казва Джерард.
Излюпването във фермата подобрява здравето, развитието и благосъстоянието на пилетата, тъй като стресовият период след излюпване и пренасянето в люпилнята са изключени от производствения процес. Предварително излюпените яйца се поставят нежно в естествена постеля. Платформа за наблюдение в реално време на температурата на яйчната черупка в отделението за бройлерите позволява на фермера и люпилнята да се обединят, за да създадат оптимални условия за температура и влажност на пилетата за излюпване.
Джерард: „Първото нещо, което забелязахме в отделението за бройлери, че пилетата са много спокойни. Освен това през първите 14 дни теглото им е беше с 15 грама повече от нормалното.Бройлерите също се нуждаеха от по-малко антибиотици, те имаха по-малко проблеми с краката, а имунологичното и стомашно-чревното има развитие се подобриха. Това доведе до по-силни и здрави бройлери. „
Джерард би препоръчал метода за излюпване във фермата. „Това не струва повече от обичайната процедура. Единственото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е планирането. Бройлерските отделения трябва да бъдат оборудвани с храна и вода и да се отопляват 3 дни по-рано, отколкото с конвенционалния метод, при който получавате излюпените пилета. Също така трябва да отделите време, за да наблюдавате процеса и да се намесите, ако е необходимо. Данните от домашния ветеринарен лекар, който помага в този проект, показаха намаление на употребата на антибиотици с 50% до 62%. Сега прилагам излюпване във фермата от 2 години и считам, че това е най-значимата иновация в производството на бройлери в последните 30 години. В моя случай това доведе до повече радост и удовлетворение от работата, поради по-лесните производствени цикли с по-здрави и по-живи пилета. “
Повече информация вижте във видеоклипа –AGRI Challenge – Намаляване на употребата на антимикробни вещества в птицевъдството
Оперативни групи по ЕПИ-АГРИ ои ЕС, работещи за намаляване на употребата на антимикробни средства при домашни птици
В базата данни на ЕПИ-АГРИ са налични 10 иновативни оперативни групи, работещи за намаляване на употребата на антимикробни средства при домашни птици (по данни към 03.02.2020 г. на Звеното за услуги на ЕПИ-АГРИ):
- Fattening of eco-hybrid roosters with farm-own feed
- Senior laying hens: optimization of animal welfare and significant extension of the residence period for vital senior laying hens in organic farming
- Admixture of certified biochar in compound feed of turkeys and broilers considering animal welfare.
- Automated behavioural enrichment for poultry – development of an innovative system to improve animal welfare
- Organic egg
- Marketing of laying hens at the end of the laying period and males in innovative product lines
- Basis Business Models for a sustainable and innovative agricultural poultry meat production
- Product, process, technological and marketing innovation related to the hatching of „Niemodliński chicks“ in the Magnuszowice hatchery
- Campyfree: Control strategies of Campylobacter in poultry meat and meat products derived
- Dustbath in rearing cages – a challenge for the Swedish egg industry
Източник: https://ec.europa.eu/eip; https://www.youtube.com